Iza kulisa

O radu trgovaca nedjeljom nužan dogovor Vlade, poslodavaca i sindikalaca

Rad trgovina nedjeljom jedno je od vrućih pitanja oko kojeg se već godinama lome koplja u hrvatskom društvu
Ilustracija
 Ronald Goršić / Hanza Media

Slučajno ili ne, velike su šanse da će rad trgovina nedjeljom postati jedna od tema u predstojećem sučeljavanju Zorana Milanovića i Kolinde Grabar- Kitarović u drugom krugu predsjedničkih izbora.

Nekako baš između dva poluvremena predsjedničke utakmice temu je u javnost plasirao ministar gospodarstva Darko Horvat, najavivši da njegovo ministarstvo radi na reguliranju rada trgovina nedjeljom i da mu kao uzor služi “austrijski model”. Rad trgovina nedjeljom jedno je od vrućih pitanja oko kojeg se već godinama lome koplja u hrvatskom društvu.

I dok dio poslodavaca i javnosti brani slobodu izbora, a time i mogućnost da trgovine rade i nedjeljom, drugi dio odgovara da je nedjelja, u pravilu, neradni dan i da je žele provesti s obiteljima, a ne na poslu. Prava je istina negdje između. Postoje djelatnosti koje doista moraju raditi i nedjeljom i nikakva zakonska ograničenja tu ne pomažu. Srećom, trgovina nije među njima.

No, u turističkoj zemlji kakva je Hrvatska teško je, pa i kontraproduktivno, gledati turiste koji nedjeljom lutaju turističkim središtima u neuspjelom pokušaju da kupe kruh, mlijeko ili cigarete. Osim toga, argumenti trgovaca da bi ograničavanje njihova rada nedjeljom moglo narušiti ustavnu ravnopravnost drže vodu: potvrdu toga dao im je prije 10 godina i Ustavni sud.

S druge strane, činjenica je da je rad u trgovini nedjeljom u Hrvatskoj postao sinonim za izrabljivanje radnika. Štoviše, u uvjetima nedostatka radne snage, mnogi od rada u trgovini, osim zbog niskih plaća, bježe upravo zato što znaju da su im velike šanse da će na poslu morati ‘odrobijati’ i nedjelju. Ponašanje poslodavaca prema radnicima, doduše, posljednjih se godina promijenilo, no percepcija rada nedjeljom kao izrabljivanja kod većine je građana ostala.

Stoga rad trgovina nedjeljom konačno treba definirati, bili izbori ili ne. Razlog je ponajprije taj što se promijenila situacija u samome društvu, a posebno na tržištu rada. Ipak, Vlada će morati jako paziti da previše ne arbitrira u pitanjima koja spadaju u slobodu tržišta. Zato bi Banski dvori trebali pokušati postići dogovor o radu nedjeljom s poslodavcima i sindikalcima. S obzirom na stanje na tržištu, danas bi im to ipak trebalo biti lakše nego prije 10 godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:17