Dnevni report Gojka Drljače

Nova prijetnja hrvatskoj ekonomiji bit će mogući bankrot Italije

Italija je i prije COVID-19 pandemije fiskalno stajala poprilično loše. Krajem prošle godine njezin je dug dosegao 136 posto BDP-a
Koronavirus, Italija
 AFP

Sve više analitičara i investitora postavlja pitanje kolike su šanse da Italija bankrotira. Trenutačno ne postoji velika opasnost za likvidnost Italije jer će zahvaljujući Pandemic Emergency Purchase programu Europske središnje banke tijekom ove godine vjerojatno uspjeti refinancirati svoje potrebe. Međutim, Italija je i prije COVID-19 pandemije fiskalno stajala poprilično loše. Krajem prošle godine njezin je dug dosegao 136 posto BDP-a. S obzirom da će prema procjenama MMF-a, koje se čine poprilično optimistične, talijanski BDP pasti oko 10 posto, to znači da bi omjer duga Italije prema BDP-u već u ovoj godini mogao ići prema 180 posto. To je razina duga koja je za zemlju poput Italije neodrživa. Italija može izbjeći bankrot uz obilatu pomoć EU ili drugih međunarodnih institucija, ali, s obzirom na veličinu talijanske ekonomije, i rastuće fiskalne probleme drugih članica EU, nije sigurno da će fiskalni kapaciteti biti dovoljni za spašavanje Italije.

Moguć je scenario prema kojem bi Europska središnja banka otkupljivala neograničene količine talijanskog duga, no također nije izvjesno da će ostale članice pristati na takav iskorak monetarne politike, niti je jasno kakvi bi bili učinci takve monetarne politike na eurozonu kao cjelinu, pa i na članice EU koje nisu uvele euro.

Na razini EU začela se rasprava oko toga kako financirati oporavak. Ursula von der Leyen, šefica Europske komisije, sprema se predložiti članicama donošenje novog rekonstruiranog Multinacionalnog financijskog okvira (Multniational finacial framework – MFF) 2021.-2027. u koji bi se uključilo financiranje oporavka od krize inducirane COVID-19 pandemijom. Južne članice, uključujući Francusku, puno bi radije kao prijedlog na stolu vidjele posebno financijsko vozilo' izvan financijskog okvira. To financijsko 'vozilo' članice bi trebali nakrcati ogromnim sredstvima i pokrenuti u roku samo nekoliko mjeseci. U oba slučaja, ako će se oporavak financirati iz MFFa- ili iz posebnog financijskog 'vozila', Italija može proći bez bankrota ili radikalnog restrukturiranja duga, ako sjeverne zemlje pristanu preuzeti na sebe njezino refinanciranje. Vrlo je teško pitanje mogu li Nijemci i Nizozemci to 'prodati' svojim poreznim obveznicima.

U tom kontekstu valja upozoriti kako je Italija veliki hrvatski vanjskotrgovinski parter. U Hrvatsku dolazi veliki broj talijanskih turista. U slučaju pogoršavanje ekonomske situacije (bankrota ili restrukturiranja duga), snažno će biti pogođena i Hrvatska. COVID-19 pandemija tako za Hrvatsku donosi i eksterne izvore vrlo visokog rizika. Još ne postoje procjene mogućih posljedica talijanskog bankrota po hrvatsko gospodarstvo.

Valja podsjetiti da je tijekom ovog vikenda francuski predsjednik upozorio kako bi u slučaju izostanka financijske solidarnosti s članicama u najvećoj nevolji, opstanak EU i eurozone mogao doći u pitanje.

Dnevne preporuke za čitanje:

VOX: Ako skeniramo analize ozbiljnih medija o učinkovitim metodama borbe protiv COVID-19 pandemije sve više se ukazuje na dva faktora: 1) masovno testiranje i 2) nošenje maski.

CNN Healt: Ako teško oboljele od COVID-19 okrenete na trbuh možete im jako povećati zasićenost kisikom u krvi i spasiti im život

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:58