Iza kulisa

Nismo kompetentni radnici niti menadžeri. Loši smo. Takvo smo društvo i država

Svjetska ljestvica talenata 2019. rangira 63 zemlje prema Svjetskom godišnjaku konkurentnosti, Hrvatska se nalazi na 53. mjestu
Ilustracija
 Stephane Mahe / REUTERS

Izvješće o talentima Instituta za razvoj poslovnog upravljanja (IMD) iz Lausanne, kojem je hrvatsko Nacionalno vijeće za konkurentnost partnerska institucija, kirurški precizno je oslikalo slabosti hrvatskog tržišta rada.

U Izvješću se ocjenjuje sposobnost zemlje da izgradi, privuče i zadrži nadarene osobe i temelji se na tri ključna faktora koji se odnose na kvalitetu obrazovnog sustava, sposobnost zemlje da zadrži svoje nadarene osobe i privuče nadarene osobe iz inozemstva, te mogućnost zemlje da udovolji zahtjevima tržišta rada za potrebnom radnom snagom i stvori bazu talentiranih osoba.

Svjetska ljestvica talenata 2019. uključuje 63 zemlje koje su trenutno rangirane u Svjetskom godišnjaku konkurentnosti, Hrvatska se nalazi na 53. mjestu te je poboljšala poziciju za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu. Pritom možemo biti zadovoljni visokim izdvajanjem Vlade po srednjoškolskom učeniku, kao i omjerima učenik - nastavnik, dok smo jako loši u sposobnosti zadržavanja talenata i spremnosti za pozicioniranje u budućnosti. Detaljnija analiza, nadalje, govori da smo na ljestvici rangirani iznad 60-og mjesta u indikatorima kao što su Privlačenje i zadržavanje talentiranih ljudi, Praksa tijekom školovanja (naukovanje), Obuka zaposlenika, Motivacija zaposlenika, Odljev mozgova, Rast radne snage, Kvalificirana radna snaga, Visokokvalificirani radnici iz inozemstva, Financijske vještine, Međunarodno iskustvo, Kompetentan viši menadžment te Obrazovanje menadžmenta.

Naše najveće slabosti su, dakle, obuka i šegrtovanje mladih radnika, demografija, loši rezultati obrazovanja, kompetencije radnika i viših menadžera, te motivacija domaćih radnika i nedostatak motivacije stranih radnika da dođu u Hrvatsku. Razorna je to analiza hrvatskog društva u kojoj se kao pozitivni indikatori izdvajaju i broj diplomiranih studenata u prirodnim znanostima, nad čime stalno zdvajamo, te indeks troškova života, nad čime također stalno naričemo. A riječ je o tome da na koncu, prosječno gledano, niti smo kompetentni radnici niti menadžeri. Ono, loši smo. Eto, takvo smo društvo i država.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:40