Report Gojka Drljače

Nezaposlenost će rasti na 25%, kaže guverner centralne banke SAD-a. Gdje će kriza stati?

Nijemci su već izašli s procjenom pada poreznih prihoda od 82 milijarde eura
Ilustracija
 AFP

Počinju se gomilati strahovi kako će ekonomski oporavak od Covid-19 pandemije biti upravo onakav kakav su očekivali vrlo pesimistični makroekonomisti - vrlo spor i jako težak. Guverner američkih Federalnih rezervi Jay Powell za CBS je izjavio kako mogu očekivati još nekoliko mjeseci pada zaposlenosti prije nego se tržište rada počne oporavljati. Pri tome je procijenio kako bi nezaposlenost u Sjedinjenim državama mogla porasti na 20 do 25 posto. Podsjetimo, prošli tjedan Sjedinjene države zabilježile su nezaposlenost od 14,7 posto što znači da je bez posla ostalo oko 36 milijuna ljudi. Zapanjujuća brojka. A guverner očekuje daljnje pogoršanje.

Valja pojasniti kako su inače centralni bankari vrlo konzervativni u procjenama. Posebno su neskloni crnim i previše dramatičnim prognozama jer ne žele povećavati nervozu, strah i neizvjesnost na bilo kojem od tržišta na koje žele utjecati. Svoje (realni) pesimizam Powell je pojasnio tezom kako se ljudima mora vratiti osjećaj sigurnosti da bi se ekonomija mogla u potpunosti oporaviti. Oporavak bi se, smatra Powell, „…mogao protegnuti sve do kraja sljedeće godine“.

Daljnje osvješćivanje dubine ekonomskih problema koju je uzrokovala Covid-19 pandemija krenulo je, naravno, i po drugim zemljama. Posebno teško biti će u onima koje su imale predugo razdoblje eksponencijalnog rasta broja zaraženih.

Od ponedjeljka su u Italiji počele raditi trgovine, ali je od trenutka popuštanja epidemioloških mjera 2,7 milijuna talijanskih trgovaca više zabrinuto za svoju sudbinu, nego što su bili tijekom blokade, tj. dok su uživali potporu vlade i imali zaštitu od kreditora. Od onog trenutka kad otvore vrata dućana, morat će početi i plaćati dugove kreditorima, a prometi njihovih dućana još dugo neće biti na razinama kakve su imali prije Covid-19 pandemije.

Osim pitanja sporog vraćanja povjerenja potrošača i dugova malih i srednjih biznisa, Europom se ubrzano širi val sučeljavanja s problemima koje će Covid-19 ostaviti na javne financije. Šef javnih financija Velike Britanije (Chancellor of the Excheuqer), Rishi Sunak danas će u britanskom parlamentu imati jedan od najtežih dana: morat će objasniti kako će Britanija izdržati dramatično povećanje javnog zaduživanja za financiranje obrane od pandemije i ekonomskog oporavka.

Probleme imaju i zemlje s najrobusnijim ekonomijama. Nijemci su već izašli s procjenom pada poreznih prihoda od 82 milijarde eura.

Visoka razina zaduženosti država, pogotovo južnih europskih zemalja, pad poreznih prihoda u kombinaciji s padom prihoda privatnog sektora, niskom kapitaliziranošću i višom razinom duga nakon Covid-19 pandemija, kombinacija je koja uz male greške može aktivirati dugoročnu ekonomsku depresiju.

Prijedlog dnevnog štiva:

Livescience: 12 najsmrtonosnijih virusa

Businessweek: Nakon četiiri testa na atitijela, još ne znam jesam li imao Covid-19

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:27