Tiziana Fabi/AFP
REPORT G. DRLJAČE

Nakon lockdowna, našim susjedima prijeti pucanje pod teretom javnih dugova

Sasvim je sigurno da će drugi lockdown u šest mjeseci biti novi udarac ekonomiji koja se ionako muči
Piše: Gojko DrljačaObjavljeno: 05. studeni 2020. 10:19

Nakon što je talijanski premijer Giuseppe Conte proglasio novi lockdown, sve je izvjesnije da će talijanska ekonomija toliko usporiti da bi se spirala talijanskog javnog duga mogla oteti kontroli u 2021. godini. To upozorenje ne stiže od zabrinutih ekonomista ili talijanske oporbe nego iz usta zabrinutog iskusnog parlamentarca koji vodi financijski komitet Donjeg doma, Luigia Marattina.

'Italija će na kraju godine imati omjer duga i BDP-a oko 160 posto – ako ekonomski oporavak bude limitiran, u 2021. godini riskiramo eksplozivnu dinamiku duga', poručio je Marattin.

Nove mjere koje je uvela vlada G. Contea zabranjuju, primjerice, Talijanima napuštanje ili ulazak u područja visokog rizika, kao što je financijski i industrijski centar Milano. Sasvim je sigurno da će drugi lockdown u šest mjeseci biti novi udarac ekonomiji koja se ionako muči, baš kao što će novo usporavanje ekonomije ponovo prisiliti vladu na daljnje povećanje javnog duga. Premijer Conte navodno priprema novih 1,5 milijardu eura pomoći za ugrožene biznise.

Talijanske nacionalne projekcije za ovu godinu predvidjele su pad od 10,5 posto te rast od 1,8 posto u 2021. kao najgori scenario, ali sada se čini da će podaci biti još lošiji.

Italiji kao nada ostaje činjenica da bi u EU trebala imati najveći udio primitaka iz fondova za oporavak, no još nije izvjesno kad bi 209 milijardi eura u grantovima i zajmovima moglo stići u Italiju. Taj europski novac tek treba dobiti zeleno svjetlo nakon pregovora u EU parlamentu.

Marattin upozorava kako će se Italija suočiti s problemom financiranja duga čak i uz činjenicu da Europska središnja banka održava kamate na povijesno najnižim razinama, a sve zbog toga jer u zadnjih 20 godina ne uspijevaju u značajnoj mjeri restrukturirati ekonomiju; promijeniti tržišta kapitala i rada, reformirati sudski i porezni sustav, preseliti više usluga online te povećati udio zaposlenih žena.

Inače, niz alternativnih podataka koje o razini ekonomskih aktivnosti prikuplja Bloomberg ukazuje na značajno usporavanje krajem listopada i početkom prosinca u najvažnijim europskim ekonomijama. Posebno oštar pad primjetan je i u Francuskoj i Italiji nakon odluke o lockdownu. Bloomberg to zaključuje temeljem podataka o mobilnosti, potrošnji energije i korištenju javnog transporta. Ozbiljni pad primjećuju i u Sjedinjenim državama, Velikoj Britaniji i Kanadi.

Linker
19. studeni 2020 14:13