STUDENT DIGI AWARD

Mlade inovatorice iz tima Wireless osmislile autiće namijenjene djeci s posebnim potrebama

Predstavljamo 10 finalista našeg natječaja ‘Student DIGI Award 2022.‘ kojim se biraju najbolji mladi inovatori


Članice tima Kiara Lemac, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović sa svojim robotima

 Vlado Kos/Cropix

Njihovi autići na daljinsko upravljanje, prvenstveno namijenjeni djeci s posebnim potrebama, već su oduševili brojne mališane, ali i članove stručnih žirija na nekoliko natjecanja i festivala u Hrvatskoj koja promoviraju nove tehnologije i donose potencijalne dodane vrijednosti društvu u kojem živimo.

Socijalna osviještenost

One su mlade, talentirane, vrijedne, uporne i prepune ideja. Kiara Lemac, Ema Stankoski Hrgović i Lara Šijanović, učenice 2. razreda Gimnazije Vukovar i članice tima Wireless, prošle su godine u sklopu eTwinning projekta za pomoć djeci s posebnim potrebama osmislile i izradile mali vozni park s tri autića na različite vrste upravljanja, a svi su redom prilagođeni djeci s posebnim potrebama. - Ideja nam je bila napraviti autiće koji su jednostavni za korištenje i kao takvi prilagođeni djeci s posebnim potrebama jer imaju izuzetno jednostavne i lako shvatljive kontrole.

Jedan se tako pokreće glasovnom porukom, pa čak nije potrebno izgovarati cijelu riječ, nego samo jedno slovo kako bi se automobil pokrenuo. Primjerice, kada se izgovori N, autić ide naprijed. L je lijevo, D je desno, S je stop... S drugim se upravlja putem joysticka, a trećim preko mobilne aplikacije na kojoj su upravljačke komande velike i vidljive. Također, autićima vrlo lako mogu upravljati i djeca koja imaju problema s grafomotorikom - objašnjavaju tri mlade Vukovarke koje su pokazale tehnološka znanja, ali i visoku socijalnu osviještenost.

- Čim smo vidjele objavu natječaja u sklopu eTwinning projekta krenule smo u razradu ideje koja je dovela do ovih rješenja i drago nam je da se pokazalo kako to može biti korisno i ima tu socijalnu komponentu u koju smo unijeli naša informatička znanja - kazala je Ema.

Obol razvoju

- Riječ je o projektu kojim se osnažuje partnerstvo škola i provode razne aktivnosti kako bi svatko pronašao neku koja ga zanima, a mi smo odlučili povezati područja informatike i socijalne osviještenosti - dodala je Lara. Kiara je, pak, ponosna i zbog toga što su projekt realizirale u drugom polugodištu prošle školske godine, dakle tijekom 2021. koja je bila godina pandemije, ali je prema njenim riječima "unatoč tome iznijela dosta informatičkih napredaka i postignuća, a jedan od njih je i ovaj naš mali projekt".

Mi bismo ipak rekli da je, s obzirom na namjenu, riječ o velikom i važnom projektu jer su djevojke njime dale svoj značajan obol razvoju društva u kojem živimo. Stoga su bile posebno sretne kada su vidjele oduševljenje mališana na festivalima poput Maker Fairea, Inova "Budi uzor", gdje su osvojile i srebrnu medalju, te na Znanstvenom pikniku.

- Reakcije su bile jako dobre. Ponajviše su, naravno, bila zainteresirana djeca, što je i očekivano jer su njima autići prvenstveno i namijenjeni. Kod Inove je bilo dobro što smo bili na Trgu, gdje su se djeca mogla igrati s njima i bio je jako velik interes. Posebno nam je ipak bilo drago kada su baš djeca s posebnim potrebama dobila priliku sama isprobati autiće - veli Ema.

Masovna proizvodnja

- Svi su se složili da je hvalevrijedna ideja da uključimo djecu s posebnim potrebama i da kroz ovaj projekt na neki način pomognemo njihovoj socijalizaciji i uključenosti u društvo - dodala je Kiara, dok nam je Lara ispričala kako su imale i puno upita o tome gdje se autići mogu kupiti i kada će krenuti masovna proizvodnja. Mlade vukovarske tinejdžerice, pak, o tome još ne razmišljaju, a imaju u tom smislu i tehnički problem jer bi za svoj proizvod morale osigurati karoseriju.

Autići su, naime, otvoreni i većina tehnologije je nezaštićena, pogotovo za rad u manjim prostorima. No, s obzirom na entuzijazam koji smo prepoznali u njihovom radu, ne treba sumnjati da će naći rješenje i za ovaj, uvjetno rečeno, problem.

Djevojke su sretne i što kroz rad na ovakvim projektima imaju priliku stjecati nova znanja, iskustva i vještine koje će im sigurno biti korisne u nastavku školovanja, a i kasnije u profesionalnim vodama, koje će kod sve tri gotovo sigurno biti u STEM području. Ovakvi projekti su im odlična baza i za ono što ih dalje čeka u životu. Ipak, dodatno su ponosne zbog toga što svojim radom promoviraju Vukovar, grad u kojem su rođene i u kojem žive.

- Mislim da se nas iz manjih sredina možda u ostatku Hrvatske gleda s jednom dozom predrasude, možda se misli da nemamo dovoljno mogućnosti za razvoj ovakvih ideja i projekata, pa nas raduje i puno nam znači kada dođemo u priliku predstaviti svoj rad na nekom natjecanju, ali i pokazati mogućnosti koje se nude i u Vukovaru, da nas se prepozna i da pokažemo svoja znanja i vještine i na međunarodnoj razini - rekla nam je Lara, s kojom su se složile i Ema i Kiara.

- U svakom slučaju, ovo je jedna pozitivna priča i pozitivna promidžba grada. Sretne smo jer možemo pokazati da ovaj kraj ima kvalitetne ljude koji imaju ideje, koji su voljni učiti i napraviti nešto korisno, kvalitetno... - zaključila je Kiara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 16:37