USUSRET DANU ŽENA

Marija Bosančić: ‘Na rad u muškom okruženju gledam kao nešto pozitivno‘

Tim koji predvodi broji 27 članova, a svi su redom muškarci

Marija Bosančić

 Cemex

Čak i u tradicionalno poslovima rezerviranim za muškarce poput rada u cementari više nije neobično da u pogonu žena bude šef kompletno muškom timu. Takav je slučaj u sektoru operacija CEMEX-a Hrvatska, točnije pakiranju i paletizaciji u odjelu proizvodnje. Mlada, 32-godišnja Marija Bosančić, u CEMEX je došla 2015. godine u programu stručnog osposobljavanja, nedugo nakon završetka fakulteta, na radno mjesto inženjera tehničke struke. Samo dvije godine kasnije postala je smjenski poslovođa, a od prošle je godine specijalist pakiranja i paletizacije. Tim koji predvodi broji 27 članova, a svi su redom muškarci. CEMEX-ova direktorica ljudskih resursa Mirela Kotarac kaže pak da u tvrtki radi nešto više žena nego što je prosjek naše industrije, dok su u menadžmentu snage uravnotežene: žena i muškaraca je podjednak broj. U povodu Dana žena, o svemu tome smo razgovarali s Marijom Bosančić.

Kako je raditi u okruženju u kojemu još uvijek dominiraju muškarci?

Rad u pogonu je vrlo zanimljiv, dinamičan i nije nimalo monoton. Mnoge su žene dokazale da se mogu jednako kvalitetno, ako ne i bolje, nositi s izazovima koje ova pozicija nosi, pa tako pogon ne smatram isključivo „muškim“ terenom. S obzirom na moje dosadašnje iskustvo, na rad u „muškom“ okruženju gledam iznimno pozitivno. Sve u svemu, jako sam zadovoljna svojim „muškim“ timom.

Kako ste izabrali baš ovaj posao?

Nakon završenog fakulteta htjela sam raditi u struci. Za to mi se pružila se prilika ovdje u cementari, koju sam kao mlada i neiskusna inženjerka objeručke prihvatila. Znala sam da mogu puno toga naučiti i probati, i to ne samo u svojoj struci, nego i šire, što mi je bilo i još uvijek jest posebno važan element zadovoljstva radnim okruženjem. Moj odabir je bio rad u pogonu, a spletom okolnosti i prilikama koje su se otvorile sam tu gdje trenutno jesam. Naravno, svaki posao nosi svoje izazove pa tako ne mogu reći da je sve uvijek bilo lako i jednostavno. Jedna latinska poslovica jako dobro opisuje sve početke: Fructus dulces, radices amari, ili u prijevodu: „Plodovi su slatki, a počeci gorki.“ Vjerujem da se za sve što želiš u životu treba malo i potruditi, ali da se trud u konačnici isplati.

image

Marija Bosančić

Cemex

Kako izgleda jedan prosječan dan u pogonu?

Sve ovisi o situaciji i prioritetima tog dana, ali jedan moj prosječan radni dan, kao i kod mnogih, uvijek započinje kavom. Slijedi svakodnevna papirologija, koordinacija i sastanci s kolegama iz različitih segmenata poslovanja na kojima se sumiraju i analiziraju aktivnosti prethodnih dana te razrađuju i planiraju daljnje obveze. Nakon toga je na redu obavezan obilazak pogona i razgovor sa smjenskim poslovođama, kolegama iz održavanja i ostalim djelatnicima. U to je uključeno praćenje proizvodnog procesa, uviđanje kritičnih područja, razvijanje rješenja, prevencija i briga za održavanje pogona te brojne druge stvari. Sve u svemu, ima dosta aspekata ovog posla koji su izazovni, ali time i zanimljivi.

A vreće od 50 kilograma ne nosite? Koliko dnevno materijala zapakirate?

Prošli su dani kad je fizička snaga bila presudna pa je za odrađivanje posla u pogonu bio potreban teoretski snažniji muškarac. Danas strojevi i oprema odrađuju većinu fizički zahtjevnog posla, a toga zna biti i preko 1.200 tona dnevno. No tko kaže da ne mogu podignuti težu vreću samo zato što sam žena?

Ako fizička snaga nije više presudna, koje posebnosti kao žena vidite u takvom radnom okruženju?

Kad se rješava nekakav problem, ili u bilo kakvoj drugoj formi komunikacije, pristup mojih kolega prema meni je ipak nešto drugačiji nego što bi bio prema muškom kolegi na mojoj poziciji. No u tom pristupu nisam naišla na značajne probleme, kolege jednako cijene i uvažavaju moja, kao i iskustva i mišljenja ostalih muških kolega.

Koja je onda najveća promjena koju biste izdvojili u položaju žena u poslu, posebno u industriji?

Rekla bih da je zasigurno najveća promjena činjenica da smo uopće dobile priliku ući u segment poslovanja koji se uvriježeno smatrao „muškim“ terenom. Jednakost prilika je i inače, ne samo u ovom poslu, ključna da bi se bilo koja osoba, žena ili muškarac, odlučila odabrati neku karijeru. U mnogim poslovima u kojima do jučer nismo bile prisutne, žene su pokazale da posao može funkcionirati jednako kvalitetno, ako ne i bolje, pod njihovom palicom.

S obzirom na to da ste karijeru počeli u CEMEX-u i sva radna iskustva su Vam vezana uz tvrtku, kako vidite svoj daljnji razvoj i budućnost u kompaniji? Što biste voljeli raditi u budućnosti?

Veseli me činjenica da, uz stalne industrijske pomake i inovacije, i nakon toliko godina rada u CEMEX-u imam još puno prostora za učenje, kako na ovoj trenutnoj poziciji, tako i u cementari općenito. Istovremeno, CEMEX je kompanija koja i pruža prilike za stalno usavršavanje, što kroz svakodnevne zadatke, što kroz razno razne korisne i hvalevrijedne edukacije. Svoju budućnost, ali i budućnost svih nas, vidim u stalnoj težnji i želji za novim znanjima i vještinama. Važno mi je stalno raditi na sebi i svom odnosu prema poslu, ali i prema drugima. Upornost, trud i zalaganje se uvijek isplate.

Kako vaša okolina doživljava vašu poziciju? Tko ili što je imalo najveći utjecaj na Vaš odabir karijere?

Do sada nisam naišla na negativne stavove vezane za moj posao, moja ga okolina prihvaća pozitivno. Ne mogu reći tko ili što je imalo utjecaj na moj odabir karijere - znala sam što ne želim, koja su mi područja interesa, a ostalo se složilo samo od sebe i rezultiralo pozitivnim karijernim ishodom.

image

Marija Bosančić

Cemex

Vezano uz to, kako vidite svoje daljnje usavršavanje i razvoj?

CEMEX nudi zaista mnoštvo različitih edukacija i seminara za usavršavanje najrazličitijih vještina. Velik dio toga je prilagođen trenutnim pandemijskim uvjetima te edukacije možemo pratiti online. Pored toga, cementna industrija je široko područje koje uključuje niz segmenata rada, od tupinoloma kao početne točke do otpreme krajnjeg proizvoda, tako da prostora za napredak i usavršavanje uvijek ima. Za sada se želim razvijati i usavršavati u poslu koji trenutno obavljam.

Osim povišice ili više vremena za odmor, koji je najbolji benefit koji tvrtka može ponuditi zaposlenicima?

Najbolji benefit koji tvrtka nudi zaposlenicima su upravo prilike za razvoj i učenje, kroz poslovne projekte, edukacije i tečajeve koje mogu pohađati svi koji pokažu interes. Ulaganje u znanje je sigurno plus, a velik benefit je i briga o zdravlju i sigurnosti zaposlenika, koja je kod nas u CEMEX-u prioritet. Kompanija nam osigurava redovite liječničke preglede te nas potiče i na dodatne specijalističke pregleda. Vjerujem da ne treba previše objašnjavati koliko su danas važni prevencija i rano otkrivanje bolesti.

Primijeti li se u vašem poslu razlika između nekadašnjeg načina rada i danas? Imaju li održivost i klimatske ambicije kakav utjecaj na vaš posao i njegov razvoj?

Svakako se primijeti. Dok je ranije sve bilo usmjereno isključivo na količinu proizvedenog i nije se toliko vodilo računa o količini utrošenih resursa za proizvodnju gotovih proizvoda ili poluproizvoda, danas su ciljevi i ključni pokazatelji uspješnosti ipak malo drugačiji. Vodi se računa o tome da se konačan proizvod ostvari sa što manje gubitaka, što znači da se pazi na potrošnju energije, količinu doziranja i utroška resursa. Naši materijali imaju oznaku niskougljičnog proizvoda Vertua što znači da su proizvedeni tehnologijom koja kombinira kvalitetnu sirovinu i energetski učinkovite proizvodne procese, čime se smanjuje utjecaj na okoliš. Ostvaruju se uštede na strojevima, ali i na ljudskoj snazi, što od nas zaposlenika zahtjeva neke nove vještine i znanja koje moramo usvojiti i kojima se moramo voditi u ostvarenju zajedničkih ciljeva. Tu svakako ima puno više prilika za žene nego ikad prije.

Je li ravnoteža između privatnog i poslovnog života danas ostvariva?

Neke stvari dolaze s iskustvom, ali smatram je ostvariva. Kad se poslože prioriteti i uz podršku kolega i obitelji, sve je izvedivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 18:32