EIF i UniCredit

Krediti po povoljnim uvjetima za 2500 malih i srednjih poduzeća u 7 zemalja

Sredstva će prije svega biti namijenjena ulaganjima koja pridonose zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali i jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora

Potpisivanje dokumenta

Europski investicijski fond (EIF), dio Grupe EIB-a, osigurat će putem dva jamstva vrijednosti 370 milijuna eura UniCredit Grupi financiranje oko milijardu eura ulaganja koja provode mala i srednja poduzeća u sedam zemalja srednje i istočne Europe, uključujući i Hrvatsku.

Jamstva EIF-a omogućit će UniCreditu da osigura kredite po povoljnijim uvjetima za do 2500 malih i srednjih poduzeća (MSP) te malih poduzeća srednje tržišne kapitalizacije diljem Europe, konkretno Hrvatske, Bugarske, Češke, Mađarske, Rumunjske, Slovačke i Slovenije, te mobilizira ulaganja u realno gospodarstvo u iznosu od oko milijardu eura, izvijestili su u srijedu u zajedničkom priopćenju EIF, Unicredit i Europska komisija.

Cilj je, kako se ističe u priopćenju, potaknuti ulaganja u području održivosti, inovacija, digitalizacije, kulture, kreativnosti, obrazovanja i društvenih ulaganja.

Sredstva će prije svega biti namijenjena ulaganjima koja pridonose zelenoj i digitalnoj tranziciji, ali i jačanju kulturnog, obrazovnog i društvenog sektora. U sklopu UniCreditove strategije zelenog kreditiranja kredit će se također davati za vlastita ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost u stambenim zgradama, kao i za promicanje razvoja održive mobilnosti.

- Pružanje održivog financiranja za poticanje društvenih ulaganja i inovacija ključan je element našeg obećanja da ćemo poboljšati društveni aspekt okolišnog, društvenog i korporativnog upravljanja na koji god način možemo. U posljednjih deset godina, naša suradnja s Grupom EIB-a omogućila je olakšan pristup financiranju za više od 12.000 malih i srednjih poduzeća u srednjoj i istočnoj Europi - istaknuo je Andrea Orcel, izvršni direktor UniCredita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:32