Iza kulisa

Kakvu je terapiju Hrvatskoj preporučio MMF

MMF je Hrvatskoj, najkraće rečeno, preporučio da ubrza reforme u javnom sektoru
Andrej Plenković
 REUTERS

Iako su davno prošla vremena kada je Hrvatska u grču čekala što joj nosi svako izvješće MMF-a, nova zaključna izjava članova Misije te međunarodne financijske institucije, koji su ovih dana pohodili Zagreb, za Hrvatsku je važna iz nekoliko razloga.

MMF je Hrvatskoj, najkraće rečeno, preporučio da ubrza reforme u javnom sektoru. Upravo je to zahtjev koji već godinama Vladi upućuju i hrvatski poslodavci, a Banskim su ga dvorima uputili i prošlog tjedna, kada su ocijenili da idemo naprijed, ali presporo u usporedbi s drugima, što znači da ćemo im i u budućnosti gledati u leđa.

Nešto slično u novom dokumentu poručuje nam i MMF. Štoviše, u Fondu Vladi preporučuju da ne izlazi ususret - ili, kako oni to kažu, da bude suzdržana - oko daljnjih zahtjeva korisnika proračuna oko povećanja plaća. U protivnom, ocjenjuju, ponovno bi se mogle otvoriti teško zakrpane proračunske rupe, što bi Hrvatsku vratilo na početak priče o proračunskoj konsolidaciji. Uz to, stručnjaci MMF-a pozdravljaju odluku da se (zasad) ne ide u smanjenje opće stope PDV-a. Idu i korak dalje pa govore o uvođenju platnih razreda i reformiranim koeficijentima u javnom sektoru, čime bi se, kako kažu, “trebala nagrađivati izvrsnost i produktivnost u javnom sektoru i optimizirati broj zaposlenih”.

Druga važna pouka koja proizlazi iz izvješća MMF-a odnosi se na jačanje hrvatskoga gospodarstva nakon dugotrajne recesije. Hrvatska se nalazi u fazi gospodarskog uzleta, no on nije dovoljno dinamičan. Uz to, u velikoj je mjeri, kažu u MMF-u, posljedica “sreće”, koja se ponajprije odnosi na jačanju turizma. Problem je što puno toga u Hrvatskoj ovisi upravo o “sreći”, umjesto o planiranju i upravljanju procesima u državi, ekonomiji i društvu. Treća preporuka Fonda odnosi se na demografiju, koja u sve većoj mjeri postaje prepreka daljnjem razvoju zemlje i sve veći uteg ionako preopterećenom mirovinskom i zdravstvenom sustavu.

Sve u svemu, može se zaključiti da su nas stručnjaci MMF-a, kao i obično, vrlo dobro skenirali i iznijeli svoj prijedlog terapije. Na vlastima je da odluče hoće li i što prihvatiti od prijedloga MMF-a. Ipak, s obzirom da smo ušli u izbornu godinu, ne treba se nadati čudima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:50