Dnevni report Gojka Drljače

Jesu li dionička tržišta počela vjerovati da će imunitet krda zaustaviti pandemiju?

Nije u prirodi dioničkih tržišta previše se opterećivati moralnim dilemama...
Prizor iz Švedske koja nije uvela strogi lockdown
 Jonathan NACKSTRAND / AFP

John Authers, stariji urednik za tržišta Bloomberga, koji je prije toga 29 godina radio za The Financial Times, napisao je vrlo zanimljivu analizu aktualnih trendova na financijskim tržištima kojima u značajnoj mjeri dominiraju pozitivna ili negativna očekivanja od tijeka pandemije, kao i različitih teorije o tome kako će pandemija utjecati na ekonomiju, pojedine biznise te društvo u cjelini. Iskusni Authers fokusirao se na nedodirljivost takozvanih big tech dionica, ali je iznio i vrlo intrigantnu teoriju o tome kako su dionička tržišta počela vjerovati u to da će se pitanje pandemije riješiti kroz imunitet krda.

Authers je tu novu teoriju koja kola američkim financijskim krugovima potkrijepio primjerima različitih reakcija tržišta na dvije informacije o razvoju cjepiva protiv COVID-19 bolesti. Podsjetio je kako su pozitivne svibanjske informacije o napretku Moderne u razvoju mRNA vakcine potakle ne samo veliki rast cijene dionica te kompanije s ne previše važnom ukupnom tržišnom kapitalizacijom, nego i širi osjećaj samopouzdanja financijskih tržišta koja su počela vjerovati kako se bliži dan kad će nova vakcina riješiti problem pandemije. Po objavi Moderne slijedio je snažni rast dioničkog tržišta. Jučer je pak vrlo ugledna farmaceutska kompanija, AstraZeneca, koja razvija vakcinu skupa s Oxfordom, objavila da privremeno prekida treću fazu kliničko istraživanja zbog neobjašnjive bolesti jednog sudionika. Po simplificiranoj logici trebalo je uslijediti razočaranje dioničkog tržišta, no čak se vrlo brzo i dionica AstraZence oporavila nakon početnog pada. Authers je upozorio kako njegov kolega iz Bloomberga, Max Nisen, sugerira kako tržišta sada tumače vijesti iz farmaceutske industrije puno senzibilnije te shvaćaju kako je odluka AstraZenece o privremenoj obustavi kliničkog istraživanja dapače dokaz kako u procesu dokazivanja sigurnosti i učinkovitosti novih vakcina sve funkcionira onako kako bi trebalo. Uz to, privremeni prekidi kliničkih istraživanja nisu rijetki, a osoba koja je tijekom istraživanja oboljela od transverzalnog mijelitisa navodno će biti brzo otpuštena iz bolnice.

Za razliku od redakcijskog kolege Authers pak izlazi s tezom da bi ovakva vijest o zaustavljanju kliničkog istraživanja prije samo mjesec dva uzrokovala veliki pad tržišta. Sada pak, tumači vrlo dobro upućeni Authers, vrlo je vjerojatno kako je dio tržišta počeo vjerovati u drugačiji narativ od onoga da će vakcine zaustaviti pandemiju. S obzirom na to da je u nizu visoko okuženih sredina zamijećeno kako dolazi i do pada broja slučajeva i smanjivanja broja smrti na minimalnu razinu, tržišta su počela vjerovati kako je imunitet krda realnija opcija za izlazak iz pandemije nego što se mislilo. Authers se, naravno, ograđuje od te teorije te poručuje kako je tu još puno nepoznanica, ali je očigledno prepoznao trend koji vlada u razmišljanjima investicijskih kuća koje raspolažu ogromnim analitičkim resursima; od znanstvenika do superračunala. Nepoznanice su, primjerice, može li COVID-19 bolest ostaviti dugoročne posljedice što bi bilo razlogom da imunitet krda nije dobra opcija, a nije niti sigurno što će se zbivati kad ponovo dođu hladni dani u visoko okužene sredine. Zbog toga oko imuniteta krda, smatra Authers, ostaju moralne dileme. Možemo dodati kako nije u prirodi dioničkih tržišta previše se opterećivati moralnim dilemama.

Ponuda dnevnog štiva:

Kako Covid-19 pandemija utječe na radnike

Pandemija uništava perspektive mladih

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 04:21