PROJEKT DISCLOUD

Interaktivni kiosk potpuno prilagođen osobama s invaliditetom

Interaktivan i kompletan proizvod ima više funkcija. Prva je pružanje informacije, no na njemu će se moći i puniti motorna invalidska kolica

Mijo Matijević i Stipo Margić uz DisCloud koji je već u funkciji

 Tom Dubravec/Cropix

Splitska udruga Liberato na ovogodišnje je natjecanje DIGI Award prijavila projekt DisCloud. Riječ je o interaktivnom kiosku koji je svojim dizajnom u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom. Kako bi kiosk postigao potpunu autonomiju, napaja se pomoću Sunčeve energije.

Prvi DisCloud interaktivni kiosk instaliran je na Sveučilišnom odjelu za stručne studije u Splitu. Javnosti je predstavljen 26. travnja ove godine, na dan Sveučilišnog odjela za stručne studije u Splitu.

Još nekoliko projekata

Kao interaktivan i kompletan proizvod, DisCloud ima više funkcija i područja djelovanja. Prva i osnovna primjena je to što je DisCloud kiosk s interaktivnim ekranom u potpunosti prilagođen osobama s invaliditetom.

- Uz DisCloud postoji opcija instaliranja vlastitog softvera LiberatoMap, koji na jednostavan i brz način korisnicima pruža informacije o pristupačnosti javnih i privatnih objekata. Osim toga, podržava i sve druge softvere po željama kupca, kao što su, primjerice, vodič u trgovačkom centru, kiosk za prodaju karata u trajektnoj luci... Kako bismo zaokružili cijelu priču, odlučili smo se za napajanje putem Sunčeve energije. Jedan od razloga je naša briga za očuvanje okoliša, a i mislili smo na samu arhitekturu grada, gdje prilikom instalacije DisClouda na površinama nije potrebno izvoditi građevinske radove radi dovođenja napajanja gradske mreže. DisCloud ima i funkciju punjenja motora invalidskih kolica, kao i opciju pružanja marketinških usluga. U našem radu i internim istraživanjem otkrili smo veliku zainteresiranost za taj proizvod. Moći će ga koristiti svi građani, a prioritetno osobe s invaliditetom - objašnjava Mijo Matijević, voditelj projekta DisCloud i potpredsjednik udruge Liberato.

Matijević je uvjeren da će DisCloud puno značiti građanima jer će im pružiti novu dimenziju pristupačnosti u gradu.

- Uvelike će pomoći turistima koji su osobe s invaliditetom, a u svijetu ih ima više od 650 milijuna. Ustanove će moći mnogo svojih usluga prebaciti na prilagođeni kiosk kako bi nadomjestili nedostatke, odnosno arhitektonsku nepristupačnosti svojih objekata - ističe Mijo Matijević.

Osim projekta DisCloud, udruga Liberato osmislila je i razvila još nekoliko velikih projekta. Prvi je LiberatoMap. Radi se o interaktivnoj mapi namijenjenoj osobama s invaliditetom koja im omogućava lakši i brži pristup informacijama o pristupačnosti objekata u gradu s fokusom na tehničku infrastrukturu i s implementacijom novih gradova. Mapa je dostupna online, a ekipa udruge Liberato svakodnevno radi na razvoju mobilne aplikacije te širenju na područje cijele Hrvatske. LiberatoMap trenutno obuhvaća gradove Split, Trogir i Omiš.

Drugi važan projekt udruge je LiberatoTalk. Projektom su obuhvaćeni različiti događaji, predavanja i panel-rasprave namijenjeni za srednjoškolce, studente i građane u cilju povećanja zastupljenosti tema o osobama s invaliditetom u širem društvenom kontekstu te nametanju komunikacije o problemima s kojima se osobe s invaliditetom susreću. Udruga planira i nastavak takvih aktivnosti.

Udruga je izradila i Vodič za studente s invaliditetom, a ima i još jedan važan projekt, LiberatoTech, koji je, ustvari, svojevrsni centar za razvijanje računalnih vještina.

Planovi i ciljevi

- Imamo zaista veliku podršku u svakom smislu i segmentu našeg rada, počevši s našom malom zajednicom u udruzi. Naš rad, trud i inicijativu prepoznali su različiti subjekti, a kao početni vjetar u leđa u financijskom smislu pružili su nam Sveučilišni odjel za stručne struje, Sveučilište u Splitu i Studentski zbor Sveučilišta u Splitu. Zahvaljujući njima naša je udruga imala dovoljno sredstava i podrške kako bi aktivno mogla raditi na postojećim projektima i razvijati nove. Također surađujemo s većinom lokalnih udruga koje imaju ciljeve slične našima, a podržava nas i nekolicina lokalnih tehnoloških tvrtki. U izradi konstrukcije velik doprinos dao je naš profesor Slaven Šitić. Kako nam je ova godina bila prilično aktivna po pitanju razvoja novih projekata i programa, siguran sam da će podrška samo rasti - ističe Mijo Matijević, koji dodaje da udruga ima velike planove i ciljeve te da trenutno rade na razvijanju na mobilne verziji aplikacije, kao i na boljem prilagođavanju aplikacije slijepim i slabovidnim osobama.

- Volimo reći da ovo nije naš početak, nije naš kraj, nego naš put prema kreiranju svijeta bez barijera - naglašava Matijević.

Udruga Liberato, kako nam kaže Matijević, nastala je spontano za vrijeme njegove druge godine studija, kada je upoznao kolegu Stipu Margića.

- Družili smo se i živjeli studentski život punim plućima. No, kako je Stipo Margić osoba koja koristi invalidska kolica, suočili smo se s previše ograničenja i odlučili to ispraviti - zaključuje Matijević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:00