Iza kulisa

Informacije o državnim tvrkama samo za odabrane

Dokumenti o državnoj imovini proglašeni “strogo povjerljivom” tajnom
 CROPIX

Europska komisija je u okviru Europskog semestra u svibnju ove godine u “četvrtoj preporuci” Hrvatskoj poručila da “poboljša korporativno upravljanje u poduzećima u vlasništvu države te intenzivira prodaju državnih poduzeća i neproduktivne imovine”.

Kada je u pitanju neproduktivna državna imovina, Hrvatska je, valja zabilježiti, ove godine krenula u jaču prodaju stanova u državnom vlasništvu, dok je pod točkom “intenziviranje prodaje državnih poduzeća” najavljeno raspisivanje natječaja za prodaju dionica u 90 državnih tvrtki u kojima država ima manje od 25 posto vlasništva. Dakle, pod te dvije točke se nešto, malo, mrvicu, počelo raditi, a jednako tako se može reći i za novu Uputu za izradu i dostavu planova i izvještaja o poslovanju trgovačkih društava i pravnih osoba koji čine državnu imovinu, koja je stupila na snagu 1. studenog ove godine. Ta uputa obvezuje državne tvrtke na izradu kvartalnih, a ne samo godišnjih izvješća, kao i na izradu niza drugih poslovnih dokumenata.

Dakle, radi se o potezu kojim se svakako poboljšava kvaliteta korporativnog upravljanja jer će vlasnik tih tvrtki, RH, na kvartalnoj razini moći vidjeti što se događa s njima i na vrijeme reagirati na moguće nevolje. Međutim, tu dolazimo do hrvatske kvake 22: te kvartalne izvještaje i poslovne planove moći će vidjeti samo državni dužnosnici, a ne i građani, odnosno porezni obveznici. Dakle, kao da kvartalna izvješća tvrtki koje su izlistane na Zagrebačkoj burzi mogu vidjeti samo menadžeri te tvrtke, a ne i dioničari te kompanije, kao ni ostali zainteresirani investitori i drugi akteri.

Naime, Ministarstvo državne imovine i Vlada i dalje ne žele promijeniti članak 12 stavak 4 Zakona o državnoj imovini kojim se određuje da ta izvješća neće biti javno dostupna. Dapače, novom uputom ti su dokumenti proglašeni “strogo povjerljivom” tajnom. Korak naprijed, dva natrag, reklo bi se, kad je transparentnost upravljanja državnom imovinom u pitanju. Ili, što bi rekao šjor Keko iz “Velog mista”, kada upitate ministre što ima novog s državnim poduzećima, odgovorit će vam: “Jema, jema puno lipi’ stvari, ma i’ ne smin kazat’!”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 20:04