Negativna iskustva

Ignorantski odnos Vlade prema građanima: Zašto se i dalje taje investitori za Uljanik?

Uz sva negativna privatizacijska iskustva u 27 godina, HDZ zamagljuje broj ponuda i ime investitora
Radnici Uljanika
 Goran Šebelić / Hanza Media

Vlada Zorana Milanovića je proces transparentnosti privatizacije državnih tvrtki dovela daleko ispod razina koje su u Hrvatskoj zabilježene čak i u mračnom privatizacijskom HDZ-ovu dobu 90-ih godina 20. stoljeća kada su se kuverte s ponudama otvarale ispred očiju novinara. U Milanovićevu mandatu se iz Centra za restrukturiranje i privatizaciju i Ministarstva gospodarstva nisu mogle dobiti elementarne informacije o broju ponuda i imenima zainteresiranih investitora, a u Vladi su taj sramni manevar pravdali tako što su tvrdili da će na taj način postići veću cijenu.

Međutim, to što su Darko Horvat, ministar gospodarstva, i Emil Bulić, predsjednik Uprave Uljanika d.d., odbili u ponedjeljak kazati koliko je ponuda došlo i tko su zainteresirani investitori za restrukturiranje i dokapitalizaciju Uljanika je ignorantski odnos vladajućih prema poreznim obveznicima dovelo na sasvim novu razinu.

Ponovimo: porezni obveznici su prošle godine platili 2,5 milijardi kuna na ime jamstava za kredite Uljaniku, ove godine će platiti još milijardu do 1,7 milijardi kuna, a na ime troška restrukturiranja u idućih pet do sedam godina mogli bi platiti još od 1,5 do dvije milijarde kuna. I u takvoj situaciji, uz sva poznata loša iskustva s neuspješnim devetomjesečnim procesom restrukturiranja u kojem je Kermas Energija Danka Končara bila potencijalni glavni strateški partner Uljanika, uz sva negativna privatizacijska iskustva u posljednjih 27 godina, HDZ opet odlučuje zamagliti čak i broj ponuda i ime investitora.

Treba li naglašavati kako to samo pojačava privatizacijsku skepsu i nagađanja da će se u tih 24 sata (jer će već danas Horvat izaći s imenima investitora) nešto raditi “ispod stola”, kako bi se “namirili” posebni interesi. Nevjerojatna je “volja za mrakom” HDZ-a, da i uz milijarde kuna koje porezni obveznici plaćaju za Uljanik oni odluče tim istim poreznim obveznicima kazati “kuš i plaćajte”. Mrlja je to koja će ovaj proces trajno obilježiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 05:58