ONLINE PLATFORMA

Hrvatska gospodarska komora lansirala tjedni pregled ekonomskih kretanja ‘HGK Puls‘

Makroekonomska kretanja u periodu opće financijske neizvjesnosti važna su i građanima koji sve više razmatraju odluke po pitanju štednje i pametnih ulaganja

HGK Puls

 Screenshot

U jeku gospodarske neizvjesnosti i prijeteće recesije, Hrvatska gospodarska komora odlučila je pružiti svojim članicama novu uslugu u obliku aktualnog pregleda ključnih ekonomskih kretanja u Hrvatskoj i svijetu pod nazivom HGK Puls“.

HGK Puls dostupan je na stranicama Digitalne komore, online platforme HGK, koja danas broji više od 60.000 korisnika, a za razliku od sličnih proizvoda, Puls nudi i pregled makroekonomskih kretanja na međunarodnim tržištima. Naime, četvrtina izvoza Republike Hrvatske vezana je uz zemlje izvan EU, navodi se u prioćenju, stoga je ovakva sveobuhvatna analiza globalnih trendova najbolji putokaz za domaće gospodarstvo.

Na tjednoj razini bit će objavljeni pregledi i komentari najvažnijih događaja u globalnoj ekonomiji u proteklom tjednu te najave najvažnijih objava svjetskih statistika u predstojećem tjednu. U posebnoj rubrici Komentar Glavnog ekonomista bit će analizirani ključni ekonomski pokazatelji i događaji u Hrvatskoj i svijetu, na ažuran i pregledan način.

Uz to, Puls donosi pregled ključnih ekonomskih kretanja u Hrvatskoj, na jednom mjestu donosi pregled ključnih aktualnih ekonomskih kretanja u Hrvatskoj, po dinamici službenog objavljivanja.

„Evidentno je da globalno i hrvatsko gospodarstvo usporava ulaskom u 2023. godinu. Pred Europom je teška zima u koju ulazimo s neizvjesnom situacijom po pitanju opskrbe energentima. Ulaskom u eurozonu i Schengenski prostor Hrvatska kao mala i otvorena ekonomija postaje još izloženija globalnim kretanjima, stoga je našim članicama od presudne važnosti pravovremeno pratiti domaća i inozemna tržišna kretanja. HGK Puls smo pokrenuli kao pomoć gospodarstvenicima u donošenju odluka i razumijevanju makroekonomskih politika i ekonomskih izgleda u kojima posluju“ izjavio je Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK.

image

Goran Šaravanja, glavni ekonomist HGK

Boris Kovačev/Vesna Veselić/Cropix

Novom uslugom Komore osluškuje se puls globalne i domaće ekonomije koji su važni za sve građane, neovisno o tome jesu li poduzetnici ili žele biti informirani o najnovijim gospodarskim pokazateljima kako bi donosili informirane odluke, koje su posebno izazovne u trenutku predstojeće recesije.

„Puls je ažuran i jasan te gospodarstvenicima na jednom mjestu nudi pregled okruženja u kojemu posluju, a građanima u ovim neizvjesnim vremenima je također izvor pravovremenih informacija “ – dodao je Šaravanja.

U tjednom osvrtu na stanje globalne i domaće ekonomije, bit će objavljene analize učinaka promjena kamatnih stopa, stanja trgovine na ključnim svjetskim burzama uz objave svih ključnih ekonomskih podataka i odluka u domeni monetarne politike relevantnih središnjih banaka. Podaci za hrvatsku ekonomiju, zaključuje se u priopćenju, bit će ažurirani po dinamici službenog objavljivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:47