Službena procjena

Ekonomija SAD-a smanjit će se u ovom kvartalu 37,7 posto - najviše od 2. svjetskog rata

Statistički gledano ova kriza zanimljiva je po tome jer je prekinula najdužu gospodarsku ekspanziju u povijesti
Njujorška burza
 Johannes EISELE / AFP

Kongresni ured za proračun (Congressional Budget Office - CBO) pripremio je za američke zastupnike u Kongresu službenu procjenu gospodarskog pada u drugom kvartalu 2020. godine i ona je podjednako šokantna kao i ona na koju smo upozorili prije neki dan koja je pristigla iz Federalnih rezervi u Atlanti.

Prema CBO-u američka će se ekonomija u drugom kvartalu smanjiti u odnosu na isti kvartal prethodne godine za 37,7 posto, a samo će u odnosu na kraj ožujka pasti 11,2 posto. U prvih tri mjeseca pad američkog BDP-a na godišnjoj razini iznosi 4,8 posto, odnosno za razdoblje u kojem se u Sjedinjenim državama Covid-19 pandemija još nije razmahala. Ipak, CBO očekuje oporavak ekonomije u trećem kvartalu na razini 5 posto te dodatnih 2,5 posto rasta u zadnjem ovogodišnjem kvartalu.

Statistički gledano ova kriza zanimljiva je po tome jer je prekinula najdužu gospodarsku ekspanziju u povijesti Sjedinjenih država te po tome što ovako težak pad nije zabilježen otkako američka vlada vodi kvartalne statistike tj. od 2. svjetskog rata.

Nejasno je kako uz ovoliki gospodarski pad američki Kongres i Bijela kuća gaje fiskalni optimizam tj. vjeruju da mogu osigurati stimulanse za ekonomiju od 3000 milijardi dolara te održati sustav javnog financiranja. Uz to, upravo traje rasprava u američkom Kongresu o karakteru stimulativnih mjera jer se bez obzira na fiskalne i monetarne poticaje Americi dogodilo da je 36 milijuna ljudi ostalo bez posla.

U New Yorku, američkom žarištu pandemije, broj smrti u jednom danu ponovo je skočio iznad tisuću dok je u zadnjih 24 sata u Sjedinjenim državama umro 1430 oboljelih od Covid-19 zaraze. Od početka pandemije u Sjedinjenim državama virus je ubio 86.070 ljudi.

Preporuke za dnevno štivo:

Fivethirtyeight.com: Kad bi glasali e-mailom, da li bi to utjecalo na ishod izbora?

Los Angeles Times: Zatvorili smo ekonomiju zbog virusa, ali problem zaraze nismo riješili

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:22