REPORT G. DRLJAČE

Dok europske burze rekordno padaju, Merkel zatvara barove, restorane, kina… I traži suzdržavanje od druženja

Analitičari bez ikakve dvojbe pad tržišta povezuju s novim pesimizmom nakon velikog rasta broja novih slučajeva i udjela pozitivnih testova
Prizori iz Pariza, Beča, Praga i Angela Merkel
 Afp

Sudeći prema pisanju Bloomberga Njemačka od sljedećeg mjeseca uvodi niz mjera koje nalikuju tek nešto blažoj verziji lockdowna iz prvog dijela godine.

U mjerama koje Angela Merkel još treba raspraviti s regionalnim vlastima predlaže se:

Ljudima će biti dopušteno družiti se na otvorenom samo s članovima svojeg i još jednog kućanstva. Kršenje ove mjere predviđa sankcije.

Traži se da se građani suzdrže od privatnih putovanja i posjeta, uključujući rođake, a hotelski smještaj bit će ograničen na svrhe koje nisu turističke.

Svi objekti za zabavu i fitness (fitness studiji, teretane, kazališta, bazene, opere, koncertne dvorane, kina i zabavni parkovi…) se zatvaraju.

Restorani, barovi i noćni klubovi te slični objekti bit će zatvoreni.

Škole i centri za dnevnu skrb ostat će otvoreni, kao i supermarketi, frizerski salon, ali će se morati pridržavati strogih epidemioloških naputaka.

Nakon što je postalo jasno da će njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emanuel Macron objaviti nove epidemiološke restrikcije kako bi smanjili brzinu rasta novih COVID-19 slučajeva, europski dionički indeksi pali su na najnižu razinu u pet mjeseci. Dionički indeksi padaju treći dan zaredom. Na samom današnjem otvaranju trgovine STOXX 600 pao je 2,3 posto, a ukupno je od prošlog tjedna izgubio 4,9 posto.

Analitičari Goldman Sachsa i UniCredita bez ikakve dvojbe pad tržišta povezuju s novim pesimizmom nakon velikog rasta broja novih slučajeva i udjela pozitivnih testova praktično svugdje u Europi.

Francuski CAC 40 pao je 2,1 posto, a njemački DAX 1,9 posto dok se londonski FTSE s padom zaustavio na 1,2 posto. I američke dionice su pod pritiskom na prodaju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:54