Dnevni report Gojka Drljače

Capak je rekao da imamo 2,4 posto zaraženih. Znači li to da je smrtnost 0,1 posto?

Zbog čega toliko dugo čekamo na objavu podataka koji bi mogli dati realnu sliku stvarne opasnosti od COVIDA-19 u Hrvatskoj
Krunoslav Capak
 Daniel KASAP/ POOL / HINA / CROPIX

Hrvatska se od ovog tjedna našla u grupi zemalja koje su uvele obavezno nošenje maski u zatvorenim prostorima kao što su dućani ili javni prijevoz. Među tim zemljama su Njemačka, Španjolska, Italija i Grčka, a priključit će im se i Velika Britanija jer je premijer Boris Johnson najavio obvezu nošenja maski, ali s pomalo zbunjujućom odgodom. Mjera bi se, naime, prema tvrdnjama Bloomberga trebala primjenjivati od 24. srpnja, iako bi ju britanski ministar zdravstva, Matt Hancock, trebao objaviti već danas. Britanska vlada donijela je odluku o nošenju maski nakon pritiska opozicije i sindikata, a za one koji odbiju nositi maske predviđene su novčane kazne od 100 funti.

Drugim riječima, Hrvatska je trenutačno prema epidemiološkim mjerama u grupi zemalja koje idu s tezom kako nošenje maski može značajno smanjiti širenje zaraze ako se koriste u zatvorenim prostorima. Radi se, dakle, na internacionalnoj razini o svojevrsnom live eksperimentu. Uspješnost tog poteza sa zdravstvenih aspekata, kao i njegovog utjecaja na promete u trgovinama i ugostiteljskim objektima, analizirat će se naknadno.

Ono što trenutačno nedostaje u Hrvatskoj jest preciznija procjena koliko je zapravo ukupno zaraženih kako bi se mogla utvrditi realna opasnost COVID-19 zaraze tj. smrtnost (IFR – infection fatality rate). Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak u jednom od zadnjih javnih nastupa rekao je kako je nacionalno istraživanje bazirano na testovima na antitijela utvrdilo kako je ukupno zaraženih bilo 2,4 posto, a što ukazuje da je okuženost stanovništva puno šira nego što se čini iz službene statistike. No, Capak nije otkrio u kojem vremenskom razdoblju su uzimani uzorci te nije otkrio kolika je procjena stope smrtnosti iz testova na antitijela. Naš znanstvenik Gordan Lauc, u svojem je pak javnom nastupu spomenuo isto testiranje te je natuknuo kako se odnosi na podatke iz travnja. Ako je tako, prema broju umrlih u travnju mogli bi zaključiti da je ukupna smrtnost u Hrvatskoj oko 0,1 posto. No, treba pričekati objavu istraživanja sa svim detaljima, pa će stvari postati jasnije.

Zapravo se otvara pitanje zbog čega toliko dugo čekamo na objavu podataka koji bi mogli dati koliko toliko realnu sliku stvarne opasnosti COVID-19 zaraze u Hrvatskoj.

Preporuke za dnevno štivo:

Forutne: Elon Musk pretekao Buffeta na listi najbogatijih

Južna Afrika zabranila je prodaju alkohola da bi u traumama oslobodila mjesto za oboljele od COVID-19

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:34