StoryEditor
Enorman broj

Brutalni rast nezaposlenosti u SAD-u. Zašto im dionice rastu, a tržište rada se urušava?

U zadnja dva mjeseca Sjedinjene države izgubile su više radnih mjesta nego što ih je stvoreno u proteklom desetljeću
Piše: Gojko DrljačaObjavljeno: 15. svibanj 2020. 11:04

Što se događa s američkim tržištem rada? Zašto u samo nekoliko tjedana imaju tri puta više nezaposlenih nego što je Međunarodna organizacija rada prognozirala za EU do kraja godine? Kako je moguće da Sjedinjene države postotno gledano imaju najednom više nezaposlenih nego Hrvatska s poslovično slabim tržištem rada, više nego Italija koja je strašno pogođena Covid-19 pandemijom, tek nešto malo manje nego Španjolska i Grčka? Kako to da upravo troše 3000 milijardi na razne poticaje te se dioničko tržište lijepo oporavilo dok se tržište rada urušava?

Podaci o rastu nezaposlenosti u Sjedinjenim državama ukazuju kako kriza uzrokovana Covid-19 pandemijom možda ima potencijal u negativnim pokazateljima premašiti čak i Veliku depresiju iz tridesetih godina prošlog stoljeća. Samo u ožujku američka ekonomija izgubila je više od 2,5 milijuna poslova što je stopu nezaposlenosti podiglo na za Ameriku nezamislivih 14,7 posto. U zadnja dva mjeseca Sjedinjene države izgubile su više radnih mjesta nego što ih je stvoreno u proteklom desetljeću. A rast nezaposlenosti tu nije stao, samo je usporio. Prošli tjedan još se tri milijuna Amerikanaca prijavilo po prvi put za korištenje poticaja za nezaposlene. Time je ukupni broj nezaposlenih dosegao epske razmjere od 36 milijuna. Do kraja godine prognozira se da će u EU bez posla ostati 12 milijuna ljudi.

Tjedno povećanje broja nezaposlenih od 3 milijuna, najmanje je od sredine ožujka. U zadnjem tjednu ožujka dosegnut je rekordni broj prijava od 6,69 milijuna. Nakon najdužeg razdoblja gospodarskog rasta u svojoj povijesti, Sjedinjene države prolaze fazu zastrašujuće strmoglavog pada.

I vlasti i oporba predlažu dodatne poticajne mjere fiskalne i monetarne politike. Demokrati su predložili dodatnih 3000 milijardi dolara poticaja na isto toliki iznos koji je već prihvatio američki Kongres.

Nakon što su iz OECD-a upozorili da će novi gospodarski uzlet biti vrlo težak zbog ogromnog tereta duga (koji raste), guverner Federalnih rezervi odgovorio je kako ekonomski odgovor na krizu mora biti vremenski dobro odmjeren i odgovarajuće velik jer se možda ne radi o „posljednjem poglavlju“. Powell se slaže kako fiskalni odgovor može biti skup, ali visoku cijenu treba platiti kako bi se izbjegla dugoročna ekonomska šteta te osigurao brži oporavak. Pri tome Powell ne vjeruje u to da će oporavak izgledati kao V-krivulja, odnosno da će nakon strmog pada doći isto takav rast.

Federalne rezerve pod Powellom učinit će sve što može da skrati recesiju, odnosno spriječe preduboki pad. Powell je već najavio nove akcije američke centralne banke, još jedino nije spreman ući na teritorij negativnih kamatnih stopa.

Što se tiče nezaposlenosti, više analitičara prognozira kako bi se popuštanjem epidemioloških mjera po pojedinim američkim državama mogao gledati isto tako brz oporavak. No, još nema empirijskih dokaza da će oporavak tržišta rada doista biti baš takav.

Ostaje pitanje je li zapravo američko tržište rada samo puno fleksibilnije od europskog te će se stoga europsko puno sporije oporavljati ili Amerikanci s enormnim poticajima ipak nešto krivo rade?

Preporuke za dnevno štivo:

Businessweek: Strategija preživljavanja malih restorana

Wired: U Africi COVID-19 testove prevoze dronovima do laboratorija

Linker
07. rujan 2020 15:06