Dnevni report Gojka Drljače

Bliži se ključni sastanak u EU o fondu za oporavak: 'Neće biti besplatnog novca'

Bliži se ključni sastanak u EU o fondu za oporavak, a nizozemski premijer Rutte poručuje Talijanima da besplatnog novca neće biti
Talijanski premijer Giuseppe Conte i nizozemski premijer Mark Rutte
 AFP

S obzirom da se u petak treba održati vrlo važan sastanak koji bi EU trebao približiti dogovoru o fondu oporavka, jako se podiže napetost oko pitanja ukupne visine sredstava koje će se dijeliti iz fonda oporavka, oko omjera grantova i kredita te uvjeta pod kojima će se dobivati novac. Komisija je predložila da fond oporavka ukupno bude težak 750 milijardi dolara, od kojih bi Hrvatskoj trebalo ići oko 10 milijardi. Grupa štedljivih sjevernih zemalja - Nizozemska, Švedska, Austrija i Danska – inzistiraju na smanjenju fonda, povećanju udjela grantova u odnosu na kredite, a najtvrđi su oko pitanja pod kojim uvjetima bi se trebao dijeliti novac. Otvoreno je i pitanje nadzora potrošnje odobrene pomoći. Ova žestoka rasprava između sjevera i neuspješnog juga u središte pažnje postavila je nizozemskog premijera Marka Ruttea. On se, naime, pokazao kao neformalni lider skupine štedljivih sjevernih zemalja. Rutte je pak zauzeo poziciju iz koje je jasno kako neće zauvijek pokušavati blokirati europski fond oporavka, ali je počeo uvjetovati odobravanje sredstava uvođenjem prava nacionalnog veta za financijsku pomoć. Drugim riječima, nacionalni veto na kojem inzistira Rutte određen je kao cijena financiranja oporavka južnih zemalja. Problem je u tome što je zemljama kojima je pomoć najviše potrebna, poput Italije i Španjolske, neprihvatljivo da o njihovom financiranju iz fonda oporavka odluku donosi nizozemski parlament.

Inače, nizozemski premijer Rutte pobornik je jače i bolje geopolitički pozicionirane EU, ali ga očekuju izbori gdje retoriku mora prilagoditi pritisku desnih euroskeptika. Stoga je njegovo uvjetovanje pomoći južnim zemljama s nacionalnim vetom i definiranjem reformi koje će morati provesti značajnim dijelom priča koja je namijenjena nizozemskim biračima. Vrlo je teško predvidjeti koliko se mogu približiti pozicije Nizozemske i Italije kojoj hitno treba financijska injekcija ali je politička scena takva da nitko nije spreman provoditi ozbiljnije reforme.

Rutte je u intervjuu za Corriere della Sera poručio kako razumije da je Italija teško pogođena krizom koju je izazvala pandemija, ali je upozorio kako bi se Talijani trebali naučiti pobrinuti sami za sebe. Čestitao je talijanskom premijeru na mjerama za obranu ekonomije uz poruku kako bi morao poduzeti i nepopularne mjere. Nizozemska je prema Rutteovim riječima sprema pomoći Italiji, ali nema besplatnog novca te financiranje mora biti uvjetovano reformama. Rutte upozorava Talijane da su i zajmovi pomoć, a Talijani, koji očekuju 170 milijardi grantova, procjenjuju kako su ionako visoko zaduženi.

Razlike se čine teško premostivima.

Ipak, na početku ovog tjedna dionička tržišta, sudeći prema rastu cijena dionica, procjenjuju kako će se na sastanku u petak ipak dogoditi približavanje stavova.

Preporuka za dnevno štivo:

Istraživanje: Ako napredna civilizacija želi iskoristiti pune digitalne kapacitete bilo bi joj najbolje da 'odspava' sve dok se svemir ne ohladi

Vox: Kako se naviknemo na klimatski kaos i COVID-19

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 12:06