INTERVJU

Berislav Horvat: „Unatoč izazovnim vremenima nastavljamo potragu za nezaustavljivim poduzetnicima koji i u krizi nađu priliku“

Uoči osmog hrvatskog izdanja programa EY Poduzetnik godine, razgovarali smo s Berislavom Horvatom

Berislav Horvat, Country Managing Partner u EY-u Hrvatska

Uoči osmog hrvatskog izdanja programa EY Poduzetnik godine, koji u svijetu već preko 30 godina nagrađuje najuspješnije poduzetnike, razgovarali smo s Berislavom Horvatom, Country Managing Partnerom u EY-u Hrvatska, koji je prije osam godina pokrenuo ovaj prestižni izbor i u Hrvatskoj.

Hrvatski su se poduzetnici izboru pridružili 2014. godine, a od tada je program okupio više od 200 poduzetnica i poduzetnika koji svjedoče o sve snažnijoj poduzetničkoj zajednici u državi. Prijave za ovogodišnje izdanje traju do kraja studenog 2022., a ime poduzetnice ili poduzetnika koji će Hrvatsku predstavljati na svjetskoj završnici izbora u Monacu bit će poznato na svečanom proglašenju u ožujku 2023.

„U zadnjih smo sedam izdanja izbora dokazali da unatoč tome što smo mala zemlja imamo brojne uspješne poduzetnike koji konkuriraju na globalnom tržištu. Svake godine proputujemo čitavu Hrvatsku i razgovaramo s poduzetnicima iz raznih industrija i djelatnosti koji dokazuju da je u Hrvatskoj moguće uspjeti.“, istaknuo je Horvat.

Među pobjednicima domaćeg izdanja već dva jednoroga

„Sa zadovoljstvom mogu reći da iznimne rezultate ostvarujemo i u promociji poduzetništva na svjetskoj razini“, nastavlja Horvat navodeći primjer laureata programa Mate Rimca, osnivača i vlasnika Rimac Grupe, koji je titulu EY Poduzetnika godine ponio 2017.: „Mate Rimac nije pobijedio na svjetskom izdanju, ali je jedan od rijetkih poduzetnika koji je iduće godine ponovno pozvan u Monaco kako bi uz ostale eminentne govornike bio dio programa i podijelio svoja iskustva. To govori puno o potencijalu Hrvatske i doprinosi promociji svih njezinih mogućnosti“. Uz Matu Rimca, titulu EY Poduzetnika godine svojevremeno je ponio i Infobip, prvi hrvatski jednorog.

„Dokaz važnosti ovog programa koji slavi pozitivne poduzetničke priče je činjenica da smo kroz proteklih sedam izdanja imali preko 200 poduzetnica i poduzetnika u programu, a među sedam dosadašnjih pobjednika i dva jednoroga. Brojke su uistinu nevjerojatne jer zajedno ovi poduzetnici zapošljavaju preko 30 tisuća ljudi“, istaknuo je Berislav Horvat govoreći o važnosti programa za promociju hrvatskog poduzetništva.

Projekt koji brendira Hrvatsku kao zemlju ozbiljnog i profitabilnog poduzetništva

„Kada smo se na početku projekta susretali s komentarima zašto se program pokreće baš u Hrvatskoj, izrazito maloj zemlji, uvijek sam odgovarao da to našoj zemlji i poduzetništvu jednostavno treba. Svrha EY-a je izgradnja boljeg poslovnog okruženja, a dodatna motivacija za pokretanje ovog programa i u Hrvatskoj bila je promjena percepcije poduzetništva i želja da pokažemo kako u Hrvatskoj itekako ima pozitivnih poduzetničkih priča koje vrijedi predstaviti prije svega domaćoj, a zatim i svjetskoj javnosti“.

O važnosti postavljanja dobrog primjera za buduće naraštaje, Horvat je istaknuo: „Najvažniji cilj ovog programa je promovirati domaće poduzetništvo i pokazati svim građanima da se u Hrvatskoj može uspjeti. Mladi nam u potrazi za boljom perspektivom sele u Irsku i Njemačku, ali ako vide da je čovjek iz Varaždina uspio, zatim poduzetnik iz Slavonije, a također i iz Zagreba, pokazujemo im da je budućnost njihova te da dobri poduzetnici s briljantnim idejama svugdje mogu uspjeti. Važno je stvoriti pobjednički i pozitivni mindset u našem društvu jer mislim da ova država može dati još puno više,“, optimistično ističe Horvat.

O pobjedniku odlučuje stručni neovisni žiri

„Ne sumnjam da će i u osmom izdanju žiri odraditi odličan posao i nagraditi vrhunske poduzetnike, kao i svake godine do sada“, poručio je Horvat istaknuvši kredibilitet neovisnog žirija koji uz predsjednika žirija Emila Tedeschija, predsjednika Uprave Atlantic grupe, čine poduzetnici Nenad Bakić i Saša Cvetojević te dosadašnji laureati programa Alan Sumina iz Nanobita, Đuro Horvat iz Tehnixa, Marko Pipunić iz Žita, Mate Rimac iz Rimac Grupe, Silvio Kutić iz Infobipa te Hrvoje Josip Balen iz Algebre. Ovom izdanju stručnog žirija u kojem isključivo poduzetnici biraju najuspješnijeg poduzetnika godine, pridružit će se i Miljenko Borščak, predstavnik prošlogodišnjeg pobjednika iz tvrtke Bomark Pak.

Pod uvjetom da ispunjavaju opće uvjete, vlastitu ili tuđu uspješnu poduzetničku priču koja doprinosi cjelokupnom gospodarstvu zemlje i osnaživanju pozitivne poduzetničke klime u Hrvatskoj te zaslužuje predstavljanje pod svjetlima svjetskih reflektora moguće je prijaviti do kraja mjeseca putem web stranice programa EY Poduzetnik godine.

„Svi koji žele sudjelovati, bilo da se prijavljuju sami ili ih drugi prijavljuju, moraju biti zaslužni za poslovni uspjeh tvrtke, moraju imati udio u tvrtki i biti na upravljačkoj funkciji barem dvije godine, a njihova tvrtka mora poslovati minimalno tri godine te imati barem 20 zaposlenih“, zaključio je Horvat.

Sponzorirani sadržaj omogućava EY

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:16