ZNAČAJNA FUNKCIJA

Ante Žigman na čelu Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost EIOPA-e: Hanfi se dodatno otvara prostor za unapređenje nadzora

U namjeri da sprječava krize, njima upravlja i rješava ih, EIOPA na europskoj razini pretvara analitičke zaključke Odbora u moguće političke aktivnosti

Ante Žigman
 

 Boris Kovacev/Cropix

Predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga Ante Žigman izabran je za predsjedavajućeg člana Upravljačkog odbora za rizike i financijsku stabilnost Europskog nadzornog tijela za osiguranje i strukovno mirovinsko osiguranje (EIOPA), javljaju iz Agencije.

Odbor za rizike i financijsku stabilnost (RFSC) pomaže u ostvarenju ciljeva EIOPA-e usmjerenih na očuvanje stabilnosti sektora osiguranja i profesionalnih mirovina u cijeloj Europskoj uniji. Pritom procjenjuje rizike koji negativno utječu na financijsku stabilnost tog dijela nebankarskog financijskog sektora. Zaključci i analize Odbora temelje se na širokom spektru prikupljenih informacija, pojašnjavaju u priopćenju: od tržišnih pokazatelja i analiza financijskog tržišta preko analiza financijske stabilnosti koje izrađuju zaposlenici EIOPA-e do kvartalnih podataka koje im dostavljaju nacionalni regulatori država članica EU-a, uključujući Hanfu. U namjeri da sprječava krize, njima upravlja i rješava ih, EIOPA na europskoj razini pretvara analitičke zaključke Odbora u moguće političke aktivnosti koje bi mogla poduzeti unutar svojih ovlasti i nadležnosti.

Sudjelovanjem u tom Odboru, napominje se u priopćenju, Hanfi se dodatno otvara prostor za unapređenje nadzora te pouzdano i lako detektiranje ranih rizika koji se uslijed pojave globalnih poremećaja na financijskim tržištima mogu prenijeti na hrvatsko tržište.

Inače, EIOPA je (uz ESMA-u i EBA-u) jedno od tri europska financijska nadzorna tijela te neovisno savjetodavno tijelo Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europske unije. Svojim djelovanjem promiče snažan regulatorni okvir i dosljedne nadzorne prakse kako bi se zaštitila prava osiguranika i korisnika mirovinskih proizvoda te pridonijelo povjerenju javnosti u sektore osiguranja i profesionalnih mirovina EU-a. EIOPA također doprinosi i oblikovanju politika i zakona na razini EU-a i na nacionalnim razinama.

Uz dosadašnje višegodišnje članstvo u Izvršnom odboru Međunarodnog udruženja nadzornih tijela u osiguranju (engl. International Association of Insurance Supervisors – IAIS) na mjestu predstavnika regije srednje i istočne Europe i Zakavkazja (CEET), ovo je još jedna međunarodna pozicija povjerena predsjedniku Upravnog vijeća Hanfe. Kao predstavnik nacionalnog regulatora, Ante Žigman još je i član Odbora nadzornika EIOPA-e, koji donosi sve strateške odluke europskog regulatornog tijela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:13