Dnevni report Gojka Drljače

Američki BDP pao za 33 posto. Trump za odgodu izbora, a tech divovi od svega profitiraju

Biro za ekonomske analize procjenjuje kako je pad BDP-a povezan s krahom osobne potrošnje, izvoza i investicija
Ilustracija
 AFP

Prema preliminarnim procjenama Biroa za ekonomske analize američka ekonomija u drugom je kvartalu pala za šokantnih 32,9 posto. To je najveći pad američke ekonomije od drugog svjetskog rata. Ova procjena izašla je neposredno prije isteka vladinog programa pomoći za 17 milijuna nezaposlenih. Zanimljivo je da u ovoj situaciji Trump traži odgodu izbora.

Biro za ekonomske analize procjenjuje kako je pad BDP-a povezan s krahom osobne potrošnje, izvoza i investicija. Drugi kvartal 2020. godine premašio je prethodnu rekordnu gospodarsku kontrakciju iz prvog kvartala 1958. godine. Pri tome vlasnici dionica u Sjedinjenim državama praktično nisu osjetili značajnu bol.

Istodobno, Njemačka je izvijestila o 10-postotnom ekonomskom padu u drugom kvartalu u odnosu na prethodni. Američke Federalne rezerve procjenjuje da će sudbina najveće svjetske ekonomije u najvećoj mjeri ovisiti o – virusu.

Službena projekcija ogromnog američkog gospodarskog pada nije neko veliko iznenađenje jer su ranije prognoze bilo još pesimističnije. Inače, zanimljivo je da dio kompanija za vrijeme tako duboke krize bilježi fantastične rezultate. Posebno se to donosi na velike high tech kompanije.

Appleovi prihodi tako su u zadnjem kvartalu dosegli su 59,7 milijardi dolara, 11 posto više nego godina dana ranije. Rezultati su im puno bolji nego što su prognozirali analitičari. Prosjek prognoza analitičara govori da su očekivali niše od 6 milijardi niže prihode Applea.

Nakon objave rezultata dionice Apple skočile su dodatnih 5 posto, a valja znati kako su tijekom prošle godine narasle pomalo nestvarnih 80 posto iako se ne radi o nekoj novoj i maloj kompaniji koja tek počinje s razvojem biznisa pa je takav rast ponekad logično očekivati.

Preporuke dnevnog štiva:

Hoće li se sveučilišta zbog Covida organizirati predavanja na otvorenom?

MIT: Mukozna vakcinacija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 14:21