grupa pivac

‘Novo normalno‘ braće Pivac: unatoč lockdownu otvorili pršutanu, farmu, solarnu elektranu

Jedna od vodećih mesoprerađivačkih industrija u Hrvatskoj svijetli je primjer kompanije koja je u jeku pandemije uspjela osigurati neometan proizvodni proces i finalizirati započete projekte
Darko Markotić, direktor proizvodnje u Mesnoj industriji Braća Pivac, pršutana Ravča
 Duje Klaric/Cropix

Prehrambena se industrija u odnosu na pojedine gospodarske grane pokazala otpornom na utjecaj koronakrize, no pad plasmana kroz turizam i kanal HoReCa ostavio je posljedice i na tu, standardno stabilnu djelatnost.

Grupa Pivac, jedna od vodećih mesoprerađivačkih industrija u Hrvatskoj, unatoč tomu rijedak je svijetli primjer kompanija koje su i u samom jeku pandemije uspjele ne samo osigurati neometan proizvodni proces i opskrbu maloprodajnog sektora nego i uspješno finalizirati započete projekte te krenuti u nove investicije.

U vrijeme najvećih poslovnih izazova uzrokovanih covidom-19, u Gospodarskoj zoni Ravča kod Vrgorca otvorena je najveća i najmodernija pršutana u Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi, površine 10.500 četvornih metara i ukupnog kapaciteta 4500 tona. Više od 120 milijuna kuna vrijednom investicijom Pivac je udvostručio proizvodne kapacitete i učvrstio lidersku poziciju u proizvodnji pršuta na hrvatskom tržištu. Kapacitet objekta premašuje 350.000 komada pršuta, od čega je više od 150.000 komada zemljopisno zaštićenog dalmatinskog pršuta.

- Ovaj je projekt rezultat višegodišnjeg promišljanja i praćenja situacije na tržištu. Odluka o realizaciji ideje donesena je kada smo ustanovili da proizvedene količine i potražnja opravdavaju investiciju. Situacija s covidom privremeno je, doduše, utjecala na tu potražnju, no ovo je dugoročna investicija, od koje očekujemo da nam u nadolazećem periodu omogući bolje pozicioniranje i značajniji iskorak na europsko tržište - kaže Ivica Pivac, predsjednik Uprave Mesne industrije Braća Pivac.

U Pivcu su ponosni jer su u novosagrađenom objektu uspjeli ujediniti izvornu dalmatinsku recepturu svojih tradicionalnih suhomesnatih delikatesa i vrhunska tehnološka rješenja iz zemalja s bogatom poviješću proizvodnje ove kategorije proizvoda. - Dalmatinski pršut zaštićen je oznakom zemljopisnog podrijetla, a upravo su tradicijski uvjeti proizvodnje njegova najvažnija karakteristika.

Tako su u novoj pršutani svi ključni elementi proizvodnje ostali nepromijenjeni - soljenje morskom soli, sušenje na dalmatinskoj buri, dimljenje bijelim drvom i dugotrajno zrenje u autentičnim uvjetima, što je jamstvo zadržavanja maksimalnih svojstava okusa i mirisa autohtonog dalmatinskog pršuta - pojašnjava Ivica Pivac.

Odmah nakon završetka gradnje tog visokofunkcionalnog pogona, uz samu pršutanu počela je druga faza investicije, vrijedna gotovo 150 milijuna kuna. Na 10.000 četvornih metara sagradit će se novi pogon za rasijecanje i pakiranje svježeg mesa, proizvodnju polutrajnih proizvoda, pakiranje te distribuciju, kao i nova upravna zgrada. Završetak radova predviđen je za 2022. godinu.

Pandemija nije zaustavila ni investicije drugih članica Grupe Pivac. U PPK - karlovačkoj mesnoj industriji puštena je u rad sunčana elektrana površine 7500 četvornih metara i izlazne snage 1,2 megavata. Ukupno 3939 fotonaponskih modula proizvodi električnu energiju za vlastitu potrošnju koju je PPK implementirao u svoje proizvodne procese.

Osim uštede, cilj je projekta doprinos očuvanju okoliša smanjenjem emisije ugljičnog dioksida za 274 tone godišnje. Vrijednost investicije u solarnu elektranu iznosi 7,2 milijuna kuna.

- Visoke ekološke standarde i načela održivog razvoja ubrajamo u temeljne odrednice poslovanja, a posebno nas veseli što je ovaj projekt u cijelosti hrvatski domaći proizvod, što znači da našim investicijama potpomažemo i druge industrijske sektore - poručuju iz Grupe Pivac.

Sunčana elektrana samo je jedan od projekata usmjerenih na smanjenje negativnog utjecaja na okoliš, u koje Grupa Pivac kontinuirano ulaže. U planu je gradnja još jedne sunčane elektrane, snage 2 megavata, u novom pogonu kod Vrgorca, kao i investicije u solarne elektrane u Mesnoj industriji Vajda Čakovec i na farmi junadi Šumbar u Karlovcu.

Djelatnost Grupe Pivac obuhvaća i primarni uzgoj stoke - vlastiti uzgoj te kooperaciju s uzgajivačima junadi, kao i kooperaciju s više od 80 domaćih uzgajivača svinja. Uz dodatni otkup na domaćem tržištu, godišnje obrade oko 11.000 grla junadi i 200.000 svinja. Stoga su unatoč pandemiji nastavljena i ulaganja u primarnu proizvodnju sirovine.

PPK - karlovačka mesna industrija uspješno je privela kraju investiciju u proširenje kapaciteta postojeće farme Šumbar, vrijednu 15 milijuna kuna. Radovi su započeti u ožujku, a polovicom studenog u dva novosagrađenja suvremena objekta dopremit će se 800 grla tovne junadi, čime je ukupan kapacitet farme povećan na 2000 grla.

- Ova moderna farma podignuta je neposredno uz našu postojeću farmu Šumbar, a sagrađena je po standardima otvorenih, takozvanih lauf štala, kakve su se pokazale najboljima za uzgoj tovnih goveda. Farma je u potpunosti automatizirana. Ovako izgledaju štale u Nizozemskoj ili Njemačkoj, zemljama koje postavljaju standarde u govedarskoj proizvodnji - pojašnjavaju u Grupi Pivac. Projekt proširenja uzgojnih kapaciteta još je jedan korak prema ostvarenju samodostatnosti, odnosno zadovoljenja cjelokupne potrebe za junećim mesom u sustavu Grupe Pivac.

- Globalna je pandemija konačno ukazala na stratešku važnost proizvodnje hrane i samodostatnosti, na što mi upozoravamo već godinama. Revitalizacija proizvodnje primarne sirovine povećanjem kapaciteta naša je svakodnevica, a dokaz toga je i činjenica da smo unatoč lockdownu i izazovima pred kojima smo se našli realizirali sve planirane i krenuli s novim investicijama - zaključuje Ivica Pivac.

Čakovečka Mesna industrija Vajda, koja je nositelj primarne proizvodnje svinjskog mesa na razini Grupe Pivac, zahvaljujući investiciji vrijednoj 50 milijuna kuna, dovršenoj lani, danas se može pohvaliti jednim od najsuvremenijih pogona za klaoničku obradu u regiji, koji je omogućio rast produktivnosti usprkos okolnostima na tržištu koje su obilježile 2020. Kako bi se pozitivni trendovi nastavili unatoč koronakrizi, u Vajdi će se ove godine realizirati 18 milijuna kuna dodatnih ulaganja. Nastavlja se sa širenjem kooperacije s hrvatskim farmerima te planovima daljnjeg rasta proizvodnje, s konačnim ciljem zauzimanja liderske pozicije u sektoru proizvodnje svježeg mesa.

Zaokružen investicijski ciklus

Gradnjom nove pršutane u Ravči zaokružen je investicijski ciklus koji je Grupa Pivac započela projektom širenja suradnje s domaćim uzgajivačima svinja i ulaganjima u proširenje i modernizaciju klaonice u Čakovcu.

“Nastavkom ulaganja u proizvodne kapacitete i maksimalnim korištenjem domaće sirovine i dalje ćemo nastojati raditi na dobrobit domaćeg gospodarstva i ruralnog razvoja”, poručuju iz Grupe Pivac.

Kontinuitet proizvodnje i opskrbe

Zahvaljujući vlastitom uzgoju junadi na trima farmama, mreži od 80-ak kooperanata za uzgoj svinja i junadi razgranatoj diljem Slavonije, Međimurja i sjeverozapadne Hrvatske, kao i kvalitetno organizanim proizvodnim procesima u različitim krajevima Hrvatske, u Grupi Pivac ni u jednom trenutku nije bio doveden u pitanje kontinuitet nabave sirovine, proizvodnje i opskrbe maloprodaje. Svi poslovni procesi unutar grupacije odvijali su se neometano čak i u prvoj fazi koronakrize, koju je obilježila znatno povećana potražnja za osnovnim prehrambenim namirnicama. U znak zahvale svim djelatnicima, u travnju je isplaćena novčana nagrada za izuzetan trud i uspješno odrađen posao u izvanrednim uvjetima.

Širenje maloprodajne mreže

Grupa Pivac nastavlja i sa širenjem maloprodajne mreže. Đakovo, Našice, Sesvete i Rijeka samo su neke od novootvorenih poslovnica te ovaj maloprodajni lanac trenutno broji gotovo 270 objekata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:33