Alen Fontana

Direktor Dukata: Interventnim otkupom pomogli smo manjim mljekarama i njihovim proizvođačima mlijeka

‘Vjerujemo da će i Hrvatska zahvaljujući ovoj krizi osvijestiti problem vlastite nedostatnosti poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane, posebno proizvodnje mesa i mlijeka‘
Alen Fontana
 Vjekoslav Skledar

Domaća prehrambena industrija odigrala je ključnu ulogu u koronakrizi za stabilnost zemlje i sigurnost potrošača, ocjenjuje u razgovoru za Jutarnji list Alen Fontana, direktor Dukata, jedne od perjanica hrvatske prehrambene industrije. Fontana govori i o interventnom otkupu mlijeka koji je Dukat pokrenuo kako bi pomogao malim mljekarama i njihovim proizvođačima mlijeka, koji su ostali bez tržišta zbog lockdowna, o promjenama navika potrošača u koronakrizi i spremnosti Dukata da, kako kaže, “sačuva svaku proizvedenu litru mlijeka” s obzirom na veliku nedostatnost domaćeg mljekarskog sektora.

S kojim se sve izazovima u organizaciji i realizaciji poslovanja Dukat suočio nakon 24. veljače, kada ste počeli primjenjivati preventivne mjere u zaštiti svojih zaposlenika od koronavirusa i kako će se ti izazovi odraziti na osnovne pokazatelje poslovanja tvrtke u ovoj godini?

- Redovna opskrba potrošača prehrambenim proizvodima od strateške je važnosti za zemlju, stoga je naša ključna obveza bila uspostaviti takvu organizaciju rada koja će omogućiti nastavak redovnih procesa otkupa svježeg mlijeka diljem zemlje, njegove prerade, a potom i svakodnevne distribucije mlijeka, mliječnih proizvoda i sireva do naših potrošača.

U kontekstu našeg biznisa koronakrizu gledamo kao procesnu krizu koja je pred menadžment i zaposlenike postavila nužnost reorganizacije velikog dijela poslovnih procesa, s ciljem zaštite zdravlja naših zaposlenika i očuvanja nesmetanog rada kompanije, prvenstveno lanca opskrbe. Izvanredni uvjeti poslovanja tijekom koronakrize neminovno imaju utjecaj na poslovanje u vidu, s jedne strane, rasta troškova i kompleksnosti poslovanja, a s druge strane u vidu smanjenja prodaje uslijed oslabljene kupovne moći potrošača, promjena u ponašanju potrošača te, u konačnici, značajno oslabljene sezone.

Kako ocjenjujete ukupna kretanja u domaćoj prehrambenoj industriji, a unutar nje u mljekarskoj industriji nakon lockdowna i kako procjenjujete razvoj situacije do kraja tekuće godine?

- Domaća prehrambena industrija odigrala je ključnu ulogu u koronakrizi za stabilnost zemlje i sigurnost potrošača kroz redovitu opskrbu tržišta prehrambenim proizvodima, visoku razinu etičnosti, ali i komunikaciju s potrošačima.

Mljekarski je sektor, iako opterećen dugogodišnjim sektorskim problemima, pokazao rezistentnost i solidarnost tijekom koronakrize, posebno veliki otkupljivači mlijeka. U Dukatu smo tako tijekom lockdowna pokrenuli solidaran interventan otkup mlijeka od malih mljekara, s ciljem očuvanja nastavka proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

Naime, manje su se mljekare, pa tako i njihovi proizvođači mlijeka, našli u velikim problemima tijekom lockdowna, kada su izgubili mogućnost prodaje svojih proizvoda na tržnicama, na kućnom pragu ili kroz svoju turističku djelatnost. Budući da male mljekare u tom periodu nisu mogle nastaviti otkupljivati mlijeko od svojih farmera, provodili smo interventan otkup viškova mlijeka zahvaljujući kojem te iste mljekare i njihovi farmeri danas rade.

Imate li već pokazatelje i saznanja kako su koronavirus i posljedični lockdown djelovali na ponašanje potrošača na tržištu koje pokriva Dukat?

- Koronakriza svakako ima značajan utjecaj na ponašanje potrošača. Početkom lockdowna svjedočili smo iracionalnom stvaranju zaliha i uslijed toga višestruko povećanoj potražnji poglavito trajnih proizvoda.

Tijekom lockdowna potrošači su pokazali veću preferenciju za kupnju u manjim formatima trgovina u odnosu na super ili hipermarkete. Nadalje, uslijed usporavanja gospodarstva i rasta nesigurnosti, ali i epidemioloških mjera, smanjila se frekvencija kupnje, kao i prosječna vrijednost kupnje. Potrošači su pokazali veću preferenciju za obiteljska pakiranja proizvoda, dok je ‘on the go’ segment zabilježio značajan pad potražnje.

Dukat surađuje s 2000 malih, srednjih i velikih proizvođača mlijeka, kakve informacije dobivate od njih, jesu li im otežani uvjeti poslovanja uslijed koronakrize?

- Dukat je od samog početka koronakrize redovito otkupljivao mlijeko od svojih kooperanata unatoč epidemiološkim mjerama koje su nam u samom početku lockdowna stvarale logističke probleme, no koje su isto tako rješavane u hodu, u dijalogu s resornim ministarstvima.

Proizvodnja mlijeka je vrlo osjetljiva djelatnost i naša je odgovornost očuvati proizvodnju mlijeka kroz redovan otkup mlijeka, bez obzira na izmijenjene okolnosti.

Kako se razvijaju pregovori i razgovori o iskazanoj spremnosti Dukata da preuzme proizvođače mlijeka Megglea, koji je najavio zatvaranje proizvodnje u Hrvatskoj?

- U trenutku najave zatvaranja proizvodnje Megglea u Hrvatskoj jasno smo iskazali spremnost za preuzimanje mlijeka od proizvođača Megglea uz podršku Ministarstva poljoprivrede, s ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka u Hrvatskoj.

Smatramo da je naša obaveza sačuvati svaku proizvedenu litru mlijeka s obzirom na veliku nedostatnost domaćeg mljekarskog sektora, koji danas proizvodi manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom.

Je li Dukat koristio neki oblik ili mjeru državne ili pomoći lokalne samouprave koji su stavljeni na raspolaganje za vrijeme i nakon lockdowna zbog koronavirusa?

- Ne.

Kako ocjenjujete reakciju Vlade i državne administracije u cjelini na udar koronavirusa na domaće gospodarstvo?

- Kriza uzrokovana covidom-19 uvukla se u svaku poru našeg gospodarstva. Posrnuli su ili otežano posluju mnogi mikro, mali i srednji poduzetnici koji su do jučer bili zamašnjak rasta i temelj su hrvatskog gospodarstva, stoga pozdravljamo sve Vladine mjere koje će revitalizirati i poduprijeti naše poduzetništvo.

Nadalje, nužno je razumijevanje države za probleme svih grana gospodarstva, rasterećivanje i aktivno poticanje gospodarstva te otvoren dijalog i pronalazak dugoročnih rješenja, posebno kroz najavljeno povlačenje 22 milijarde eura iz europskih fondova.

Što bi Vlada i državna administracija u cjelini trebali poduzeti u nastupajućem razdoblju kako bi se spasila radna mjesta u prehrambenoj industriji te stvorili uvjeti za novo zapošljavanje, povećanje prihoda i izvoza?

- Pandemija covida-19 podigla je svijest uopće o važnosti poljoprivrede i prehrambene industrije za gospodarstvo, stabilnost i sigurnost zemlje. Vjerujemo da će i Hrvatska zahvaljujući ovoj krizi osvijestiti problem vlastite nedostatnosti poljoprivredne proizvodnje i proizvodnje hrane, posebno proizvodnje mesa i mlijeka.

Istovremeno, Hrvatska ima relativno visok udio poljoprivredno-prehrambenog sektora u BDP-u zemlje za razliku od prosjeka ostalih članica EU, stoga je nužno strateško opredjeljenje zemlje prema revitalizaciji i održivom rastu domaćeg poljoprivredno-prehrambenog sektora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:59