Student DIGI Award

Genijalni projekti naših inovatora! Dronovi, robotski barmen, smart zebre, virtualne igre

Ukupno 61 prijava stigla je na natječaj Jutarnjeg lista za najboljega mladog hrvatskog inovatora
“Student DIGI Award”, izbor za najboljega mladog hrvatskog inovatora
 Privatna arhiva

Ukupno 61 prijava zaprimljena je u sklopu natječaja “Student DIGI Award”, izbora za najboljega mladog hrvatskog inovatora ili tima inovatora, u organizaciji Jutarnjeg lista i europarlamentarca Valtera Flege, u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i pod pokroviteljstvom Googlea, A1, HEP-a i Hrvatske pošte.

Rok za prijave je istekao, a do početka idućeg tjedna neovisni stručni žiri izabrat će deset finalista koji zadovoljavaju kriterije inovativnosti, kreativnosti i primjenjivosti. Proglašenje pobjednika održat će se u sklopu Digitalne konferencije 18. ožujka u hotelu Hilton Garden Inn, kada će najboljem inovatoru ili timovima inovatora biti uručena nagrada iz fonda od 50.000 kuna.

- Očekivali smo velik broj prijava, ali nadmašena su sva naša očekivanja. Hrvatskoj je potreban zaokret u smjeru razvoja novih tehnologija, digitalizacije, istraživanja i inovacija. Ne postoje bolji nositelji takvih pozitivnih promjena od naših mladih. Čestitam svim prijavljenima na ambiciji, kreativnosti i hrabrosti - kaže Valter Flego.

Tim: Driveline

Članovi: Zvonimir Delaš, Nino Borović, Ivo Jovanović, maturanti III. i IV. splitske gimnazije

Driveline je razvijena web aplikacija koja digitalizira autoškole. Preko nje će autoškole moći voditi kompletnu birokraciju, termine instruktora i kandidata. Polaznici će, primjerice, moći online izabrati termine za satove vožnje.

Aerotehnička udruga Split
Aerotehnička udruga Split

Studenti splitskog FESB-a, Toni Čobanov, Ivana Nikolić, Matej Šalinović, Aldo Bujević, Anđela Amižić, Marko Burazin, Kristina Kujundžić, Josip Volf, Anđela Bilić, Ante Sorić, Petar Labetić, Mirko Burazin, Mirko Borovac, Ivo Medić, Hana Malenica

Razvili su sustav bespilotnih letjelica VECTOR VX-3. Letjelica nosi teret do 1,5 kilograma, a može poslužiti u misijama traganja i spašavanja na kopnu i moru, nadzoru i snimanju granica, dalekovoda, gradilišta, dostava paketa, obavljanje raznih mjerenja.

Fons

Tomislav Štengl Lebegner, student Veleučilišta Velika Gorica

Inovacija za električne bicikle. Riječ je o posebnim oprugama koje se montiraju u tubeless gume, a kretanjem generiraju električnu energiju koja puni bateriju električnog bicikla.

SWIRRIS
Tim SWIRRIS

Miha Pužin, Nikola Zadravec, Karlo Kovačević, Tibor Milić, studenti FER-a, PBF-a i Agronomskog fakulteta

Razvili su prenosivi set za brzu analizu kemijskih karakteristika tla. Poljoprivrednik ubaci uzorak tla u uređaj “Blackbox” i nazad dobije sve informacije i upute kako smanjiti troškove uzgoja i poboljšati urod.

Liberato
Stipo Margić, splitski student i back-end programer koji je uslijed neurološke bolesti prije 6 godina završio u invalidskim kolicima pokrenuo je projekt Liberato

Stipo Margić, Mijo Matijević, Ivan Ivančević, studenti stručnog studija Informacijske tehnologije Split

Liberato je interaktivna karta za pomoć osobama s invaliditetom. Unutar karte nalaze se točne informacije o pristupačnim lokacijama kretanja po gradu.

eAgrar
eAgrar, uređaj

Slaven Damjanović, Martin Pervan, Marko Čalić, Glorija Teklić, studenti splitskog FESB-a

eAgrar sustav je uređaj koji poljoprivrednicima daje informacije o stanju njihovih usjeva, o mogućoj pojavi bolesti, mraza ili potrebi za navodnjavanjem. Uređaji se postavljaju na polja, a napredni algoritmi obrađuju izmjerene podatke.

The Botanists

Šime Grbić, Chris Lušetić, studenti Fakultet strojarstva i brodogradnje

Coctail Master, robotizirani koktel majstor tima The Botanist

'Coctail Master' je uređaj za izradu koktela i složenih pića. Služi za ubrzavanje pripreme pića i smanjivanje gužvi na šankovima. Koristio bi podjednako barovima i klubovima na obali, kao i onima u unutrašnjosti.

Quami

Sara Letica, studentica internacionalnog poslovanja na RIT Croatia

Webshop za nacrte za 3D printere. Na toj web platformi svi koji koriste 3D printere, a ne posjeduju znanje za izradu nacrta, mogli bi kupiti potreban plan za izradu.

INNCRO-IT

Roko Lukenda, Luka Štefanek, učenici gimnazije “Matija Mesić” i OŠ “Dragutin Tadijanović”

SmartBox uređaj koji omogućava jednostavno povezivanje svih Smart Home komponenti. Ima utore za brzo i bežično punjenje svih pametnih uređaja u kućanstvu te meteorološke senzore koji upozoravaju korisnika na vremenske uvjete.

RnM

Robert Ban, Marko Novosel, studenti Tehničkog veleučilišta u Zagrebu

“Study Buddy” je aplikacija za učenje koja koristi virtualnu tehnologiju. Učenici bi školske materijale dobivali putem VR naočala i gradivo svladavali na zabavan način.

7,92

Matija Žinić, Danijel Tutić, Enzo Vituri, Alen Ugarković, Rene Maruševec, studenti varaždinskog FOI-a

Sustav digitalizacije frizerskih salona. Preko aplikacije klijent može izabrati frizerski salon, frizuru koju želi i slobodan termin. Sustav strojnog učenja korisniku vraća potvrdu rezerviranog termina i procjenjuje vrijeme trajanja.

3LPL
3LPL, Share parking aplikacija

Lorena Pikl, Petra Štefić, Lea Treska, studentice varaždinskog FOI-a

Razvijaju aplikaciju “Share parking” preko koje građani mogu ponuditi svoju garažu ili svoje slobodno parkirališno mjesto onima koji traže slobodni parking.

Re-book
Petar Dundara, Re-book, sustav za praćenje besplatne posudbe knjiga

Petar Dundara, Martin Šverko, Majda Milevoj Klapčić, učenici srednje škole Mate Blažine u Labinu

Sustav za praćenje besplatne posudbe knjiga. Na svaku kućicu za besplatnu posudbu knjiga na turističkim lokacijama u Labinu ugradit će uređaj koji će nadzirati popunjenost kućice i slati obavijest kada knjiga ponestane.

Gooders News

Nikola Zec, Leon Kondres, Ana Marija Topolčić, Amir Omanović, Ana Martinić, Petra Pavičić, Petra Cukrov i Ružica Eterović, studenti riječkog Ekonomskog fakulteta

Gooders News je prva pozitivna medijska kuća u Hrvatskoj. Ideja je promijeniti način komuniciranja medija s javnošću i stvoriti balans između pozitivnih i negativnih vijesti bez manipulacije sadržaje.

FER Detekcija

Nikola Sarić, Šime Kožul, član tima Eugen Rudić, Ante Zuanović, studenti zagrebačkog FER-a

Softver za otkrivanje oštećenja na prometnicama. Mjerenjem vibracije vozila, otkriva geolokaciju oštećenja na cesti ili tramvajskoj pruzi, a omogućava lakše održavanje i popravljanje.

EKObox

Mihael Biškup i Nikola Plantić Tomašić, učenici Europske poslovne škole u Zagrebu

EKObox je kanta za otpad koja ima šest spremnika u koje ide zasebna vrsta smeća. Kada se predmet stavi u otvor na vrhu, senzor unutar uređaja prepoznaje o kojem se materijalu radi te ga automatski razvrstava.

ECOR

Maja Drmač, Leon Stjepan Uroić, Ivan Milinović, Filip Beleta, Matko Šimić, maturanti XV. gimnazije

ECOR je softver za građevinske tvrtke. Omogućava digitalno planiranje izgradnje i održavanja prometne infrastrukture. Cilj je smanjiti uništavanje prirodnih područja, cijenu izgradnje i skratiti duljinu puta.

CrystalCro

Matej Blažić, maturant Srednja škola Duga Resa

Proizvodi manžete i broševe čiji je dizajn baziran na hrvatskim državnim obilježjima, posebno Predsjedničkoj zastavi. Proizvod bi se plasirao većim tvrtkama koje se bave prodajom nakita.

Master Games
Master Games, 'Gas Station Locator', aplikacija za pronalazak najjeftinijeg goriva

Matej Arlović, student Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

"Gas Station Locator" je Android aplikacija koja pokazuje najjeftinije i najbliže gorivo na temelju korisnikove lokacije. Korisnici su vozači koji žele uštedjeti na gorivu ili turisti koji žele pronaći najbliže odmaralište.

Urban Oasis
Urban Oasis, kućanski uređaj za uzgoj biljnih vrsta u zraku

Marko Ratković, Lucija Jelavić, Mateo Cahun, Nikolina Martinec, studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, Tehničkog veleučilišta u Zagrebu, Agronomskog fakulteta u Zagrebu

Urban Oasis je kućanski uređaj za uzgoj biljnih vrsta u zraku za koji ne treba zemlja. Omogućava podešavanje mikroklimatskih uvjeta za uzgoj različitih biljnih vrsta ili zdrave hrane u vlastitom domu.

SmartUp:)
SmartUp:)

Ana-Marie Pintarić, Edi Vlašić, Marko Gotal, Nikola Delić i Zoran Majcen, studenti Sveučilišta Sjever

Pločica za mlin temeljena na proširenoj stvarnosti. Ploča je dizajnirana tehnikom laserskog izrezivanja, a igri se pristupa skeniranjem QR koda. Omogućava brzo učenje i svladavanje pravila u virtualnom svijetu.

PSYCHO Zadar

Marko Galić i Leon Sić, studenti psihologije na Odjelu za psihologiju Sveučilišta u Zadru

Aplikacija TransforMS za cilj ima poboljšati kvalitetu pacijenata oboljelih od multiple skleroze (MS). Aplikacija sadrži različite zadatke poput križaljki i memorija, kao i tehnike poput glazbene terapije, mindfulnessa i meditacije.

Smart city solutions.

Marko Dodić, maturant zagrebačke Nadbiskupske klasične gimnazije

Pametni pješački prijelaz koji bi, osim osvjetljenja, imao grijači sustav za topljenje snijega, a napajao bi se preko solarnih ploča.

En passant

Loris Mihić, Mario Palić, studenti splitskog PMF-a

Pametni prometni sustav. Kada pješak stupa na zebru, na brzim cestama gdje nema semafora, prolazi kroz senzore koji signaliziraju vozaču da pješak prelazi cestu.

Smart Traffic

Luka Košćak, Luka Mandić, Anton Kontić, studenti FER-a

Primjena umjetne inteligencije za upravljanje semaforima koristeći lako dostupne podatke o geolokaciji vozila. Cilj je smanjiti gužve.

Mission Control

Luka Crnčec i Šime Grbić, studenti Fakulteta strojarstva i brodogradnje

Inovacija je flota mini dronova koji bi se koristili za nadzor i izviđanje, pomoć osobama s invaliditetom ili obrazovanje. Dronovima bi se upravljalo preko Android aplikacije.

CTC - Cooperative traffic control

Lucija Blažević, Leon Imširović, studenti Matematike i računarstva na Sveučilištu J. J. Strossmayera Osijek

Primjenom strojnog učenja omogućiti komunikaciju između sustava semafora, npr. program bi naučio koliko dugo postaviti trajanje zelenog svjetla. Ideju su testirali na SUMO simulatoru.

P.A.S.T.I.R. korova
P.A.S.T.I.R. korova, robot koji laserom uništava korov

Leon Andrec, Andrija Ričko, Ivan Huzjak, Danijel Pavlek, studenti FER-a i TVZ-a

Autonomni robot koji laserom uništava korov. Robot pomoću umjetne inteligencije i računalnog vida raspoznaje korov od biljke i uništava ga bez korištenje herbicida.

STAG

Leo Mihalić, Dominik Mačečević, studenti Tehničkog fakulteta Rijeka

Proizvodnja energije iskorištavanjem strujanja zraka nastalog od vozila na autocesti. Vjetroagregati uz brze prometnice skupljali bi otpor zraka. Nisu štetni za okoliš i smanjuju buku.

OurEarth

Leo Lavrić, Denis Baltić, Petar Harambaša, učenici Obrtničke škole Koprivnica

OurEarth izrađuje bespilotne letjelice (dronove) i robote koji bi se primjenjivali u vojnoj industriji, dostavi, zaštiti okoliša i borbi protiv požara. Razvili su i aplikaciju Odin temeljenu na umjetnoj inteligenciji koja omogućava autonomni rad dronova bez ljudskog upravljanja.

Super-teacher

Kristina Dimitrov i Mihael Bađun, studenti Akademije likovnih umjetnosti

Mobilna igra za studente nastavničkih i učiteljskih studija. Kretanjem kroz virtualnu školu odgovara se na stručna pitanja. Cilj je “zavladati školom”, a aplikacijom se eliminiraju zastarjele metode učenja iz udžbenika.

e-Dnevnik Plus

Kristijan Rosandić, učenik Elektrotehničke škole u Zagrebu

Softversko proširenje sustava e-Dnevnik koje omogućava bolji pregled ocjena, izračun prosjeka, naprednu statistiku, olakšano planiranje i bolju organizaciju. Proširenje je odobreno i usklađeno s pravilima CARNET-a.

Potential BCI

Ivana Mance, Frano Rajič, Aldo Ferlatti, Kristijan Lucijetić, interdisciplinarni studentski tim s FER-a, FSB-a i Fakulteta informatike Sveučilišta Juraj Dobrila u Puli

Platforma za BCI (Brain Computer Interface) tehnologiju. Alati za razvojne programere koji pomažu u izradi aplikacija za e-sport i pametne domove do povećanja kvalitete života korisnika.

GET A FLAT

Košuta Estera Lerga

“Get a Flat” je softver namijenjen agencijama za prodaju nekretnina i automatizira prodaju nekretnina. Mogu ga koristiti kupci nekretnina, agencije, prodavači nekretnina, analitičari tržišta, strani ulagači. Eliminira potrebu za fizičkim ispunjavanjem dokumentacije.

SMARTSTEM
SMARTSTEM

Klara Tuličić, Monika Šumar, Linda Družetić i Jana Cestnik, studentice Fakulteta za interdisciplinarne, talijanske i kulturološke studije

SMARTSTEM je pametni sustav za hotele. Čine ga softver za recepciju i aplikacija za goste. Aplikacija za korisnika je povezana s uređajima u sobama, a služi za check-in, otključavanje sobe i dobivanje podataka o destinaciji.

Pirotehničar
Društvena igra 'Pirotehničar'

Karlo Gašparić, Lukaz Mazan, Karlo Pavor, Stjepan Sedak, učenici Srednje škole Konjščina

Razvili su društvenu igru Pirotehničar koja je zamišljena za primjenu u nastavi. Razvoj proizvoda bazira se na otvorenoj elektroničkoj platformi Arduino.

Oaza

Karla Čurin, studentica Grafičkog fakulteta

Mobilna aplikacija imena “Oaza” sadrži AI (umjetna inteligencija) robota kojem se korisnik može povjeriti. Ideja je pružiti podršku mladim ljudima koji se bore s depresijom, anksioznošću, suicidalnim mislima.

WhistleX

Jure Reljanović i lija Mihajlović, učenici Srednje škole Ivan Meštrović - Drniš

Aplikacija koja pisani tekst pretvara u govor. Prilikom posjeta nekoj web stranici, sustav umjetne inteligencije pretvorio bi tekst u govor, a korisnik može samo pritisnuti tipku i preslušati ga.

Elproms Team

Lovro Stipanović i Josip Oroz, studenti FER-a i FPZ-a

Razvoj pametnih utičnica i prekidača temeljen na tehnologiji Interneta Stvari. Ideja je da se na pametne utičnice mogu spajati ostali kućanski uređaji, a onda se njima može upravljati preko aplikacije.

Boo design

Josip Jurinić, student Arhitektonskog fakulteta, Sveučilište u Mostaru

Minimal stolica je verzija pametne stolice koja je opremljena bežičnim punjačem za mobitel i laptop. Idealna primjena bila bi u hotelima, školama, javnim ustanovama.

Smart City

Jakov Tomasić, Filip Jurković, Antonio Heski, Marko Mijajlović, Leon Valenta, Adrian Prodan, Andrija Varga, učenici Srednje škola za elektrotehniku i računalstvo u Rijeci

Web i mobilna aplikacija na kojoj su dostupne različite informacije o gradu i plaćanje parkinga. Sustav, također, koristi meteorološke stanice i pametne kamere za automatsko plaćanje parkinga.

UNIPU team

Ivan Veljović, Roberta Raguž, Dalen Bernaca, Matea David, Ivana Mohorović, Mieta Bobanović, studenti Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli

µSCOPE je prvi hrvatski 3D tiskani mikroskop. Izrađen je tehnologijom 3D tiska od ekološki prihvatljivog materijala. Cilj je učiniti mikroskopsko proučavanje široko dostupnim za djecu predškolske dobi.

Uply
Uply, aplikacija za prijenost podataka

Borna Kovač i Hrvoje Čukman, studenti FER-a

Uply je kombinacija web i mobilne aplikacije koja služi za siguran i brz prijenos datoteka između računala. Web aplikacija služi kao platforma za upload i download datoteka, a aplikacija na mobitelu za identifikaciju.

Viato

Frane Ćetković i Zvonimir Delaš, maturanti III. gimnazije u Splitu

Viato je softver za detaljno planiranje putovanja koje uključuje više presjedanja. Korisnici mogu pratiti vozila javnog prijevoza u realnom vremenu, a javni prijevoznici mogu dobiti setove podataka za optimizaciju svoje rute.

Premium

Filip Rodin

Aplikacija Best city bilježi uzorno ponašanje građana. Skupljajući bodove u aplikaciji građanin koji učini dobro za zajednicu bio bi nagrađen. Primarno bi služila za promet i ekologiju (odvajanje otpada).

Cornux

Filip Jurković, učenik Srednje škole za elektrotehniku i računalstvo

Cornux je mobilna aplikacija za obradu narudžbenica i unos robe na fiskalnu blagajnu. Primjena je u ugostiteljstvu, a eliminiralo bi dugotrajan proces ručnog unošenja podataka.

service4you

Filip Jukić, student Ekonomskog fakulteta u Rijeci

“service4you” je platforma za povremene poslove koja bi povezivala ljude s različitim stručnim ili zanatskim znanjima i one koji te usluge trebaju.

Mundus
Mundus

Luka Dumančić, Fran Zekan, Matija Fućek, Filip Hercig, maturanti zagrebačke V. gimnazije i studenti FER-a

Mundus je platforma za “gejmificirano” učenje. Preko platforme se mogu kreirati sadržaji za učenje kroz igru, a Mundus već koristi 60-ak škola.

PollDog
PollDog

Ante Cecelja, Filip Cecelja, Martin Sršen, Luka Pavlović i Marko Bago, studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

PollDog je web i mobilna platforma koja će nuditi “do it yourself” uslugu istraživanja tržišta. Korisnici će moći unutar aplikacije sami odrediti svoju ciljnu skupinu, kreirati upitnik, plasirati ga ciljnoj skupini i dobiti jasne rezultate.

CroCot

Filipa Burul, studentica Agronomskog fakulteta u Zagrebu

CroCot je mobilni “stručnjak” za korov. Preko aplikacije poljoprivrednici će na jednome mjestu moći saznati koju vrstu korova imaju u usjevu, kojim herbicidom ga suzbiti te u kojoj dozi.

SPS

Domagoj Buban, student Veleučilišta u Karlovcu

ZET SPS je uređaj koji omogućuje kupnju karata za javni prijevoz preko mobilnog uređaja. Korisnik bi se prijavio prije ulaska u tramvaj, a naplata bi se izvršila tek na izlasku, i to prema broju stanica.

Next Level

Dino Bešić, Dorijan Kadmen, studenti Veleučilišta u Rijeci

Next Level je platforma za ulaganje u nekretnine, koja daje pristup malim ulagačima. Kupci će moći kupovati udjele u nekretnini tokenizacijom.

Edukacijski centar za dronove

Demir Ferhatović, Rozalija Tot-Vranić, Domenica Varenica

Edukacijski centar za dronove je centar za osposobljavanje pilota bespilotnih letjelica. Cilj je standardizacija upotrebe dronova u situacijama povećanog rizika i obučavanje žurnih službi - vatrogasaca, policije, GSS-a.

Tim Bedekovčina

Daria Benkotić, Leo Dačnik, Lovro Hlebec, Filip Hren, Lucija Pozajić i Valentina Škrnjug, učenici Srednje škole Bedekovčina

Inovacija “Kamera za pčele” koja se postavlja ispred košnica. Kamera prati pojavu grabljivih ptica i ostalih nametnika te putem aplikacije javlja vlasniku čim registrira pokret.

CARGO

Daniela Aničić, studentica Veleučilišta u Rijeci

CARGO aplikacija za vozače prati stanje u prometu. Preko automobila koji koriste aplikaciju skupljaju se izravne informacije o prometu, vremenu čekanja, gužvi, radovi na cestama, kao i vremenskim prilikama.

T\’n\’D Web

Toni Borina i Damir Numić-Meša, maturanti Gimnazije Pula

Web aplikacija “Škola na dlanu” sastoji se od generatora suglasnosti, interaktivnog školskog rasporeda, SMS obavijesti i Tražilice. Cilj je olakšati rada profesor i učenika zbog problema s obavještavanjem.

Boris Španić

Boris Španić, učenik Gimnazije Andrije Mohorovičića Rijeka

Aplikacija mBot simulator služi za simuliranje kretanja i rada mBot robota. To je novi pristup u edukaciji djece na području robotike i programiranja i pruža im praktično iskustvo.

Smart Solar Systems

Armando Filić i Adrijana Arambašić, studenti Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek

Smart ležaljka, dizajnirana kao školjka bisernica, opremljena hladnjakom, punjačem mobitela i ventilatorom. Na gornjem dijelu ima solarnu ploču za električnu energiju.

Sportreact
Sportreact, uređaj za sportaše

Anto Širić, Ivan Josipović, Andrej Kedveš, studenti TVZ-a, Ekonomskog fakulteta i Zdravstvenog veleučilišta

Sportreact je uređaj za razvoj motoričkih i kognitivnih sposobnosti kod sportaša, rekreativaca i profesionalaca. Uređaj se sastoji se od 6 bežično povezanih modula, a služi za mjerenje brzine reakcije sportaša i prikuplja statističke podatke.

GrowCity

Marko Laća, Jana Vrsalović, Marko Vukelić, Ante Toni Debelić, studenti Ekonomskog fakulteta u Zagrebu

EcoBox je sustav za uzgoj hrane unutar brodskog kontejnera. Može ga se transportirati i u njemu uzgajati hranu neovisno o vanjskim vremenskim uvjetima.

HAMA

Helena Pašalić, Andrea Vrhovac, Matea Čivrag, Anja Bolšec

Aplikacija “Oglasna ploča” je za srednjoškolce i studente koji traže privremene poslove. Moguće je i ocjenjivanje poslodavca, kao i dijeljenje vlastitih iskustava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2021 16:42