Stroga kontrola

Testirali namirnice na opasnu tvar, pogledajte koji su hrvatski proizvodi najbolje prošli!

Akrilamidi nastaju prilikom termičke obrade namirnica, posebno pri prženju i pečenju
Akrilamidi nastaju prilikom termičke obrade namirnica, posebno pri prženju i pečenju

Kako bi provjerili prisutnost akrilamida u hrani, slovenska udruga za zaštitu potrošača testirala je 21 proizvod dostupan na susjednom tržištu. Rezultati testa pokazali su da je većina uzoraka u skladu s propisanim vrijednostima, a trećina ih je bila na granici ili s vrijednostima malo većima od dopuštenih.

Slovenci su na testiranje stavili nekoliko skupina proizvoda inače poznatih po prisutnosti akrilamida, tvari koje nastaju prilikom termičke obrade namirnica, posebno pri prženju i pečenju, a koje su posebno štetne za zdravlje.

Krumpirov čips, keksi, piškote, hrana za djecu i dojenčad, instant i obična kava, krekeri, medenjaci i drugi samo su neki od uzoraka koji su prošli kroz akreditirani laboratorij, a među njima našla su se i tri proizvoda domaćih proizvođača - Podravk...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. prosinac 2025 08:37