Odluka gradonačelnika

Gotovo je sa sitnišem, ulične svirače u Londonu plaćat ćete beskontaktnim karticama

Gradonačelnik Londona odlučio je da buduće zvijezde treba podržati
Ulični glazbenik James Bowen i njegov mačak Bob
 Luke MacGregor / Reuters

Ulični performeri i glazbenici u Londonu uskoro će se služiti beskontaktnim čitačima kartica kako bi ih prolaznici bez sitniša mogli nagraditi za svirku ili šou.

Londonski gradonačelnik Sadiq Khan tim je povodom rekao kako je London prijestolnica muzike, u kojoj su nastali i razvijali se izvođači poput Adele, The xx-a i Due Lipe te ako takvom želi ostati, izuzetno je bitno podržati, kako ih je nazvao, “zvijezde budućnosti”.

“Sviranje na ulici pomaže izvođačima u razvoju da predstave svoj talent i nastupe pred gomilom ljudi”, izjavio je Khan, dodajući i kako će sada građani i građanke Londona moći još lakše podržati “briljantne, talentirane ulične performere”.

Sam sustav su zajedničkim snagama razvile organizacije “Busk in London”, odnosno inicijativa koja pomaže unaprijediti ulično sviranje u Londonu, te švedska tehnološka kompanija iZettle, a sve uz svesrdnu podršku londonskih vlasti.

Oni su osigurali čitače kartica za svirače, koji će sada osim sitniša moći primati i uplate preko beskontaktnih kartica te nosivih gadgeta.

Charlotte Campbell jedna je od prvih koja je isprobala nove načine za zaradu i kaže da je primijetila mnogo veću zaradu. Ona je postavila čitač kartica da oduzme samo dvije funte kako prolaznici ne bi morali određivati koliko će joj dati.

“Ako se ulični umjetnici poput mene ne prilagode društvu bez gotovine, prema kojem idemo, postoji rizik da ćemo izumrijeti kao oblik umjetnosti”, izjavila je ulična pjevačica Charlotte Campbell u razgovoru za britanski Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 07:39