Ljubav u moderno doba

Biste li platili partneru naknadu za prekid veze? U Kini to postaje najnoviji trend

Ljubavne veze mogu biti poprilično skupe - pokloni, putovanja, zajednički život...
 Getty Images/Vetta

Osoblje jednog kafića u kineskom gradu Hangzhou početkom ovog mjeseca pozvalo je policiju jer su uočili da je jedan posjetitelj njihovog kafića u njemu ostavio sumnjivu aktovku. Policija je nakon izlaska na intervenciju utvrdila da je aktovka sadržavala dva milijuna yuana (1,96 milijuna kuna). Pozamašan iznos, mora se priznati.

Policija je uspjela ući u trag vlasnika aktovke pune novca te se ispostavilo da se dotični u tom kafiću toga dana trebao naći sa svojom bivšom djevojkom. BBC piše da je muškarac policiji rekao da je novac iz aktovke trebao poslužiti kao naknada za prekid ljubavne veze i da je riječ o novom trendu u ljubavnim životima Kineza.

Ljubavne veze mogu biti poprilično skupe - od zajedničkih obroka, preko odlazaka u kino i poklona, do putovanja i većih materijalnih ulaganja. Nezadovoljni pukim vraćanjem poklona, Kinezi si posljednjih nekoliko godina isplaćuju naknade za prekid veze. Premda nije riječ o pravno obvezujućem institutu, naknada za prekid funkcionira kao svojevrsno namirenje računa nakon razvoda.

Uobičajeno je da osoba koja okončava vezu plaća naknadu za prekid. Ta osoba o iznosu naknade odluči na temelju uloženog u vezu - vremena, truda i novca. Kod nekih će parova taj iznos formirati materijalni troškovi koje je osoba imala tijekom veze, dok će drugi u taj iznos ugraditi novčani iznos kojim će se ostavljenoj osobi nadoknaditi emotivna šteta koju joj je prekid prouzročio.

Većinom plaćaju muškarci

Naknadu za prekid većinom plaćaju muškarci - ili zbog vlastite krivnje ili kako bi smanjili uzrujanost partnera. Međutim, sve više žena također plaća naknadu jer je vide kao prihvatljiv način nadoknađivanja troškova partnera. Naime, prema kineskoj tradiciji, muškarci su ti koji većim plaćaju obroke i darove u vezama.

Neki smatraju da je naknada za prekid nastala kao plod rastućeg konzumerizma dok je drugi smatraju ostavštinom iz prethodnih vremena kada su Kineskinje financijski ovisile o muškarcima. Kinezi na veze gledaju pragmatično te su orijentirani na sklapanje brakova. Naknada stoga predstavlja mogućnost za eliminaciju emotivne štete koju je odnos partnerima nanio i uspostavu novog odnosa s bivšim partnerom. Medijski napisi sugeriraju da je naknada uvedena s ciljem da se pomogne starijim ženama koje osjećaju da su izgubile karijerne mogućnosti jer su rano ušle u vezu.

Zna se dogoditi da prekidi nakon kojih je isplaćena naknada dospiju u medije, međutim ti su slučajevi nerijetko bili šaljive prirode. Tako je primjerice u travnju ove godine jedna žena istražila koliko je njezin partner potrošio na nju kada kod su išli jesti u restorane te mu je inventar tih obroka poslala poštom kako bi mu te novce mogla vratiti. Jedan je muškarac u siječnju ove godine od svoje bivše djevojke tražio naknadu za prekid jer ga je navodno ostavila zbog toga što je ćelav.

Što kad je prevara?

Bilo je međutim i ozbiljnijih slučajeva poput onog iz studenog 2014. godine kada je muškarac od svoje bivše djevojke tražio naknadu jer je otkrio da ga je varala s drugim muškarcima. Njih dvoje su bili u vezi pet godina, unatoč tome što su oboje bili u brakovima s drugim ljudima. Nakon što je žena odbila platiti naknadu, muškarac joj je obitelj napao kiselinom. Napadač je uhićen i optužen za pokušaj ubojstva. On se pravdao da se to ne bi dogodilo da mu je njegova bivša platila naknadu za prekid.

Slučaj iz Hangzhoua je završio tako što je djevojka kojoj je muškarac namjeravao isplatiti naknadu aktovku s novcem ostavila u kafiću jer je smatrala da bi ona trebala biti veća. Korisnici mikrobloga Sina Weibo bili su iznimno ljuti kada su doznali za slučaj. "Za dva milijuna yuana možete kupiti poštenu kuću u Hangzhou", rekao je jedan korisnik.

"Zašto trebaš novce da bi otišla? Kako ta žena sebe doživljava? Kao muškarčevu igračku?", pitao se jedan korisnik dok su drugi istaknuli da se Kinezi nalaze pod velikim pritiskom zbog instituta naknade za prekid. "Zašto uvijek muškarci moraju davati ženama novac i dobra? Nisu li muškarci i žene jednaki", pitao se jedan korisnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:28