sigurniji digitalni prostor

‘Ovi Aktovi će postaviti zlatni standard za globalna pravila o regulaciji digitalnog tržišta‘

Digitalni ciljevi Europske unije su digitalne infrastrukture, transformacija, obrazovanje i vještine te digitalna vlada
Anna Cavazzini

Zastupnici Europskog parlamenta vratili su se u klupe nakon ljetne stanke i nastavljaju obavljati svoje ključne funkcije - donošenje zakona, odobravanje proračuna EU-a i nadgledanje Europske komisije.

Osim na plenarnim sjednicama, zastupnici također velik dio posla obavljaju u odborima. Zastupnici EP-a djeluju u 20 odbora, tri pododbora i tri posebna odbora, od kojih se mnogi bave pitanjima digitalizacije i digitalne transformacije.

Obratili smo se predsjednicima odbora Europskog parlamenta u želji da nam objasne glavne zadaće i pitanja kojima se bave.

Predsjednica Odbora Europskog parlamenta za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) i zastupnica u Europskom parlamentu za grupu Zeleni/EFA, Anna Cavazzini, odgovorila nam je kako su digitalna pitanja trenutno na vrhu dnevnog reda njezinog odbora.

"Ta pitanja uključuju zakonodavstvo o digitalnim uslugama (Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima) čiji je cilj stvoriti sigurniji digitalni prostor u kojem su zaštićena temeljna prava svih korisnika digitalnih usluga te uspostaviti jednaka uvjeta za poticanje inovacija, rast i konkurentnost. Odbor se također bavi usklađenim pravilima o umjetnoj inteligenciji, kao i okvirom za europski digitalni identitet. Osim toga, IMCO radi na nizu zakonskih prijedloga koji, među ostalim, uključuju važne digitalne aspekte, poput Uredbe o strojnim proizvodima i Direktive o potrošačkim kreditima", odgovorili su nam iz ureda predsjednice IMCO odbora.

Digitalni ciljevi Europske unije su digitalne infrastrukture, transformacija, obrazovanje i vještine te digitalna vlada. Zanimalo nas je što bi, po mišljenju zastupnice EP-a, trebalo biti u središtu digitalnih ciljeva EU-a.

"Uređivanje digitalnog tržišta demokratskim pravilima i nadzorom, temeljenim na nediskriminaciji, trebalo bi biti u središtu digitalnih ciljeva EU-a. Od ključne je važnosti da se borimo protiv štetnih poslovnih modela i da osiguramo potrošačima ista prava i zaštitu online, kao i offline. Moramo stvoriti jedinstveno digitalno tržište na kojem demokratski postavljamo pravila i gdje tržišna moć ne odlučuje o tome što je ispravno, a što pogrešno, što je moguće, a što nije. Reguliranje digitalnog tržišta također će nam omogućiti da ga koristimo kao alat za provedbu Zelenog plana EU-a", odgovara Cavazzini.

Pitali smo predsjednicu da nam objasni misiju Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača:

"Odbor IMCO odgovoran je za zakonodavni nadzor i nadzor pravila EU o jedinstvenom tržištu, uključujući jedinstveno digitalno tržište, carinu i zaštitu potrošača. Dobro uređeno jedinstveno tržište ključno je za postizanje ciljeva europskog zelenog plana i ispunjenje klimatskih ciljeva Pariškog sporazuma kako bi se potaknule inovacije i konkurentnost poduzeća uz održavanje i prilagodbu visoke razine zaštite potrošača, kao i društvenih i ekoloških standarda".

Na kraju, zanimalo nas je koje bi zakone, koji su usvojeni i koji su u fazi pregovora, izdvojila kao najvažnije.

"Akt o digitalnim uslugama i Akt o digitalnim tržištima, koje je nedavno predstavila Europska komisija, pa su stoga trenutno u fazi izmjena i pregovora, bit će ključni jer će postaviti način na koji je regulirano digitalno tržište EU-a – potencijalno također postavljajući zlatni standard za globalna pravila. Što se tiče zakona koji su već usvojeni proteklih godina, vjerujem da je Uredba o geoblokiranju posebno važna jer ima za cilj prevladavanje zemljopisnih ograničenja i stoga ima praktične implikacije i koristi za potrošače diljem Europe svaki dan", odgovorili su nam u uredu Anne Cavazzini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:12