REvil

Otkriven ključ ruskog zlonamjernog softvera: ‘Dobili smo ga od pouzdane treće strane‘

Iza napada stoji ruska cyber banda REvil, a tko je odao ključ američkoj tvrtki javnosti nije otkriveno
 U. J. Alexander/Alamy/Alamy/Profimedia

Američka IT tvrtka Kaseya, otkrila je računalni ključ koji može otključati stotina datoteka tvrtki koje su hakirane u velikom cyber napadu ovoga lipnja i srpnja.

Glasnogovornica Kaseya-e, prve mete napada, rekla je da je tvrtka ključ dobila od "pouzdane treće strane".

Iza ovog ransomwarea, zlonamjernog softvera koji krade računalne podatke i kodira ih tako da žrtva ne može dobiti pristup, stoji ruska banda REvil. Procjenjuje se kako su Rusi od početka lipnja targetirali između 800 i 1500 meta, a kako bi otključali ukradene podatke tražili su bitcoine u vrijednosti od 70 milijuna dolara. Nakon toga hakerima se gube svaki trag, sve dok prije par dana nije otkriven ključ za pristup podacima.

Iz američke tvrtke Kasey nije otkriveno tko je odao ključ, no prema svemu sudeći to bi trebala biti jedna od osobi iz bande REvil.

Europarlamentarci pozdravljaju planove Europske komisije da predloži horizontalno zakonodavstvo o zahtjevima kibernetičke sigurnosti za povezane proizvode i povezane usluge, ali također žele da Komisija pokuša uskladiti nacionalne zakone kako bi se izbjegla fragmentacija jedinstvenog tržišta. Parlamentarci također zahtijevaju zakonodavstvo koje nameće zahtjeve za kibernetskom sigurnošću za aplikacije, softver, ugrađene softvere (koji kontroliraju razne uređaje i strojeve koji nisu računala) i operativne sustave (softver koji pokreće osnovne funkcije računala) do 2023. godine.

Kriza covida-19 otkrila je postojanje kibernetski ranjivih kritičnih sektora, poput zdravstva, a rad na daljinu povećao je našu ovisnost o digitalnoj tehnologiji i pokazao potrebnu za digitalnom sigurnošću", rekao je autor teksta, zastupnik Cristian-Silviu Bușoi (EPP), "EU mora biti otporna i manje ranjiva. Mi moramo imati mehanizam brzog djelovanja, a ujedno zadržati prosperitet građana, kao i sigurnost industrije"

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 11:59