SUZBIJANJE MONOPOLA

Njemačka zbog suspektnih radnji pojačava nadzor nad Googleom. Istražuju se i Facebook, Amazon i Apple

Google je u priopćenju izjavio da su uvjereni da posluju u skladu s njemačkim propisima

Andreas Mundt, predsjednik njemačkog saveznog ureda za kartele

 Rolf Vennenbernd/Afp/Profimedia

Njemački regulator za tržišno natjecanje otkrio je da pojačava nadzor nad Googleom zbog nekonkurentnog ponašanja.

"Od siječnja 2021. imamo novi instrument za nadzor velikih digitalnih korporacija. Savezni ured za kartele sada se može uhvatiti u koštac s konkretnim oblicima ponašanja koji štete konkurenciji. Već smo počeli intenzivnije proučavati Googleovu obradu osobnih podataka, kao i onu Google News Showcasea", izjavio je predsjednik saveznog ureda Andreas Mundt.

Izmjena zakona o tržišnom natjecanju omogućuje uredu da intervenira ranije ako se smatra da tvrtka ima "izuzetan značaj na više tržišta".

Googleov vlasnik Alphabet ima čitavu lepezu internetskih usluga i softverskih proizvoda, uključujući tražilicu, karte, usluge navigacije, video-uslugu YouTube, browser Chrome, mobilni operativni sustav Android, uslugu elektronske pošte Gmail i trgovinu aplikacija Play Store.

U priopćenju na svojoj web stranici, njemački savezni ured za kartel naveo je da usluge koje Google nudi imaju "infrastrukturni karakter" jer su utjecale na pristup tržištu drugih tvrtki. To je američkom tehnološkom divu omogućilo da uspostavi pravila i okvir za druge tvrtke, što mu je dalo nepravednu prednost na tržištu i otvorilo prostor za zlouporabu.

Google većinu svojih usluga nudi besplatno, a financira se prihodima od oglašavanja. Tome valja dodati i prodaju oglasnog prostora drugim tvrtkama i uslugu praćenja ponašanja korisnika, ističu regulatori.

Pojačani regulatorni nadzor trajat će pet godina.

Ured analizira i druge kompanije, uključujući gigante Amazon, Apple i Meta (Facebook).

Google je u priopćenju izjavio da su uvjereni da posluju u skladu s njemačkim propisima.

"Ako se pokaže da su izmjene nužne, nastavit ćemo konstruktivnu suradnju sa Saveznim uredom za kartele kako bismo pronašli rješenja koja će građanima i kompanijama u Njemačkoj omogućiti da i dalje koriste naše proizvode kako im odgovara", izjavili su.

Velike tehnološke tvrtke poput Googlea su pod sve većim nadzor zbog zabrinutosti da iskorištavaju dominantne tržišne pozicije, kao i zbog sumnjivih poreznih praksi.

U studenom je Google izgubio žalbu na drugom najvišem sudu Europske unije te mora platiti kaznu od 2,4 milijarde eura zbog zlouporabe dominacije u tražilicama.

Europski parlament u prosincu je usvojio zakon o digitalnim tržištima koji će po prvi puta omogućiti Uniji da regulira nepoštene prakse velikih internetskih platformi prije nego se one dogode. Izvješće koje su europarlamentarci donijeli postavlja nove obveze i zabrane koje se izravno primjenjuju na velike internetske platforme, s ciljem osiguranja poštenih i otvorenih tržišta. Trijalog bi trebao početi u prvoj polovici ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:42