Velika investicija

Načelnik Babine Grede o dolasku autoindustrije u mjesto: Tvornicu TMD-a očekujemo 2020.

Veličina, kapaciteti i ostali parametri pogona ovise o dogovoru 'TMD'-a s partnerima
Josip Krnić
 Vlado Kos / Hanza Media

Buduća tvornica autodijelova bosanskohercegovačke 'TMD Grupe' u poslovnoj zoni općine Babina Greda trenutno je u fazi projektiranja industrijskih pogona, doznajemo od načelnika općine Babina Greda Josipa Krnića. U pogonu 'TMD Grupe' u toj slavonskoj općini, podsjetimo, trebalo bi biti otvoreno sto radnih mjesta u prvoj fazi proizvodnje uz mogućnost povećanja zaposlenosti ako tako budu diktirale narudžbe autoindustrije.

- Veličina, kapaciteti i ostali parametri tih pogona ovise o dogovoru 'TMD'-a s njihovim partnerima, tako da u ovom trenutku, barem mi u općini, ne znamo kada bi gradnja pogona mogla početi i koliko bi mogla trajati. Gradnja može, prema nekim proračunima, trajati od godine do dvije godine dana. Samim tim, nemamo neki datum kada bi mogla početi proizvodnja u Babinoj Gredi - kaže Josip Krnić koji bi se, najavio je, krajem tekućeg mjeseca trebao sastati s vodećim ljudima 'TMD Grupe' i njihovim partnerima u izgradnji tvornice iz Njemačke. U međuvremenu, građani iz tog dijela Slavonije zainteresirani za rad u budućoj tvornici obišli su pogone 'TMD'-a u BiH.

U susjednoj državi 'TMD' ima tvornice u Gradačcu, gdje je i sjedište kompanije, i u Brčkom, s ukupno 480 zaposlenih. Riječ je o jednom od najvećih izvoznika u BiH, koji do 2021. planira ostvariti prihode iz inozemstva od 200 milijuna eura. Proizvode automobilske ležajeve za više renomiranih svjetskih proizvođača, a plan im je da i iz Babine Grede kompletna proizvodnja ide za naručitelje izvan Hrvatske i BiH.

Investicija 'TMD'-a u Babinoj Gredi procjenjuje se na 12 milijuna eura, a počela je registracijom tvrtke u toj općini 2016. i kupnjom zemljišta u poslovnoj zoni.

- Kao općina mi smo svoje dosadašnje obveze u suradnji s 'TMD'-om izvršili, ali nas čeka još dosta posla. Biti ćemo suport 'TMD'-u u ishođenju potrebnih dozvola za rad tvornice, a dali smo i ponudu za oslobađanje od plaćanja komunalnih doprinosa za buduću tvornicu - ističe načelnik općine Babina Greda, koji je općinsku poslovnu zonu uspio privući još neke investicije poput termoelektrane na biomasu zajedničkog pothvata Sunčice Lalić i turskih partnera. U termoelektrani posao je našlo pedesetak stanovnika općine. Računajući potonja i radna mjesta u budućoj 'TMD-ovoj tvornici, u Babinoj Gredi računaju da bi se u tamošnjoj poslovnoj zoni moglo ukupno otvoriti oko 300 radnih mjesta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:41