Novi podaci

Eurostat: U Hrvatskoj sve više nepopunjenih radnih mjesta, do radnika najteže u uslugama

Cijela EU vapi za radnog snagom, a najviše radnika nedostaje u Češkoj i Belgiji
 Nikša Stipaničev / CROPIX

Stopa slobodnih radnih mjesta u hrvatskom gospodarstvu u prvom je ovogodišnjem tromjesečju iznosila 2,1 posto u odnosu na ukupan broj radnih mjesta, pokazuju novi podaci Eurostata.

Time se nastavlja trend povećanja broja slobodnih radnih mjesta u Hrvatskoj. Naime, u prethodnom je kvartalu nepopunjenih radnih mjesta bilo 1,5 posto, dok je u trećem tromjesečju prošle godine slobodno bilo 1,4 posto radnih mjesta. Pritom je znatno više nepopunjenih radnih mjesta u prvom ovogodišnjem tromjesečju u Hrvatskoj bilo u sektoru usluga, 2,6 posto, nego u industriji i građevinarstvu, gdje ih je bilo samo 1,8 posto.

Podaci o slobodnim radnim mjestima pokazuju da se u hrvatskom gospodarstvu nova radna mjesta otvaraju, ali i da poslodavci sve teže dolaze do radne snage. Ipak, to nije hrvatski kuriozitet. Naime, isti udio nepopunjenih, slobodnih radnih mjesta kao i u Hrvatskoj, 2,1 posto, u prvom je tromjesečju imala i zona eura, dok je na razini EU taj udio bio čak i za nijansu veći, 2,2 posto. Pritom, čini se, za radnom snagom najviše vapi Češka, s udjelom slobodnih radnih mjesta od čak 4,8 posto, zatim Belgija, s udjelom od 3,5 posto, i Njemačka i Švedska, svaka s udjelom od po 2,9 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:13