EFIKASNA ZAŠTITA

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković u rad pustio nadograđeni sustav za rano otkrivanje požara OIV Fire Detect AI

Sustav je to s ukupno 32 nadzorne kamere na osam lokacija u Istarskoj, tri u Ličko-senjskoj i pet lokacija u Primorsko-goranskoj županiji

Vježba Sigurnost 23

 Goran Sebelic/Cropix

U sklopu ovogodišnje međuresorne vježbe ‘Sigurnost 23‘, danas je prezentirana i u rad puštena OIV Fire Detect AI usluga s ukupno 32 nadzorne kamere na osam lokacija u Istarskoj, tri u Ličko-senjskoj i pet lokacija u Primorsko-goranskoj županiji.

„Posebna mi je čast zahvaliti se Hrvatskim šumama i Odašiljačima i vezama što su omogućili proširenje ovog sustava video nadzora koji u realnom vremenu šalje korisne podatke kako bi pripadnici vatrogasne zajednice mogli još bolje reagirati te brže i učinkovitije poduzeti napore za sprečavanje širenja požara“, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te dodao kako je ovo samo prva faza projekta proširenja te najavio dodatna područja pokrivanja u idućoj godini.

image

Sigurnost 23, vježba u kojoj su sudjelovali vatrogasci, hitne službe, policija i Gorska služba spasavanja, održana je na odmorištu kod benzinske postaje INA Rebri na Istarskom ipsilonu. Simulirana je prometna nesreća lančanog sudara s vise unesrećenih, tijekom koje se požar s automobila proširio na obližnju šumu. Vježbi je prisustvovao premijer Andrej Plenković.
Na fotografiji: Boris Miletić, Andrej Plenković

Goran Sebelic/Cropix
image

Dino Kozlevac, Andrej Plenković

Goran Sebelic/Cropix

Županijski vatrogasni zapovjednik i šef Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac također se pridružio zahvali te naglasio kako stalna nadogradnja sustava doprinosi sve efikasnijoj borbi protiv požara.

Kao mediteranska zemlja, ističe se u priopćenju, Republika Hrvatska izložena je sredozemnoj klimi koju karakteriziraju izrazito duga i suha ljeta s brojnim požarima otvorenog tipa tijekom ljetnih mjeseci.

image

Dino Kozlevac, Andrej Plenković

Goran Sebelic/Cropix
image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix

„Klimatske promjene, velike i dugotrajne ljetne vrućine zasigurno su pomakle granice povećanog rizika od šumskih požara sjevernije u odnosu na one krajeve Hrvatske gdje su ranije ti rizici bili izraženiji. Uz pomoć sofisticiranog sustava umjetne inteligencije OIV Fire Detect AI te njegove ovogodišnje nadogradnje i proširenja, uvjereni smo kako će doprinos smanjenju opožarenih površina i na područjima Istarske, Primorsko-goranske i Ličko-senjske županija biti veći. Na taj način umanjit će se šteta nastala uslijed tih požara, a to su među prvima prepoznale Hrvatske šume koje već nekoliko godina ulažu napore i značajna financijska sredstva da se rizici od šumskih požara što je moguće više suzbiju. Za to je vrlo važna prevencija, a iskustvo nas uči da investiranje u istu u konačnici dovodi do umanjenja štetnih i golemih posljedica šumskih požara. Ponosni smo što stručnost i predanost naših inženjera i tehničara te svih infrastrukturnih i ekspertnih potencijala može doprinijeti povećanju sigurnosti hrvatskih građana i svih onih koji posjećuju našu zemlju“, naglasio je predsjednik Uprave OIV-a, Mate Botica.

image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix
image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix
image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix
image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix
image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix

Što je OIV Fire Detect AI?

OIV Fire Detect AI predstavlja inteligentni, napredni i integrirani komunikacijski sustav za video nadzor udaljenih lokacija i rano otkrivanje požara otvorenog prostora u stvarnom vremenu, a namijenjen je svim službama čija su misija i cilj zaštita od požara te spašavanje osoba i imovine. Nastao u suradnji s Fakultetom elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) iz Splita za potrebe Hrvatskih šuma, ovaj sustav s 69 motrilačke lokacije i 138 kamera video nadzorom sada pokriva više od polovice površine naših županija u kojima se događa najveći broj požara.

Uz već postojeća četiri županijska operativna središta u Splitu, Zadru, Šibeniku i Dubrovniku, opremljena su dodatna tri u Gospiću, Rijeci i Puli. Fotografije s kamera dostupne su i u središnjem državnom centru odnosno Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, navodi se u priopćenju, gdje se motri sustav i upravlja kamerama u slučaju požara.

„Prve testne kamere instalirane su još 2015. godine na objektu Labinštica i od tada, u suradnji s vatrogascima, traje razvoj i usavršavanje usluge, kako bi im bio još jedan od jakih alata u borbi protiv požara. Od svoje implementacije, na početku požarne sezone 2018. godine, OIV Fire Detect AI usluga omogućuje nadzor i ranu detekciju požara na nepristupačnim lokacijama, provjeru požara dojavljenih od strane građana te daljinski nadzor tijekom akcije gašenja požara. Jednostavnije rečeno, tijekom požarne sezone, operateri u nadzornim centrima u režimu 24/7 aktivnim radom na sustavu imaju u realnom vremenu informaciju o situaciji na terenu i te informacije prenose vatrogasnim zapovjednicima. Pristup sustavu imaju i pripadnici javnih i dobrovoljnih vatrogasnih postrojbi u Dalmaciji, a bit će omogućen i JVP-ovima i DVD-ovima u Ličko–senjskoj, Primorsko–goranskoj i Istarskoj županiji, te je zasigurno pridonio ukupnom smanjenju broja požara većih razmjera, a time i opožarenih površina u našoj zemlji“, naglasio je voditelj ovoga projekta u OIV-u, Stipe Pletikosić.

image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix
image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix
image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix

Kako funkcionira sustav?

OIV infrastruktura prisutna je na najvišim i najatraktivnijim lokacijama RH, a kamere su većinom postavljene na mjestima koje imaju najbolju optičku vidljivost najugroženijih područja.

Sustav se sastoji od video kamera montiranih na antenske stupove na istaknutim kotama, telekomunikacijske infrastrukture za prijenos podataka, županijskih nadzorno operativnih centara te OIV-ovog cloud podatkovnog centra u kojem je instaliran AI softver s aplikacijom za analizu fotografija s kamera i prikaz na zaslonima operaterskih računala.

Kamere su spojene vlastitom prijenosnom mrežom s OIV-ovim serverima te omogućuju isporuku fotografija u stvarnom vremenu. Sustav funkcionira na način da napredni računalni algoritmi analiziraju područje interesa i prepoznaju požar na osnovi promjena informacija sa slike pri čemu se tijekom dana traže vidljivi znakovi dima dok se tijekom noći traže vidljivi znakovi otvorenog plamena. Aplikacija je koncipirana na način da nakon što detektira požar, automatski aktivira alarm koji ima informaciju o točnoj lokaciji detektiranog požara.

Aplikacija ima i mogućnost simuliranja širenja požara u stvarnom vremenu (propagator), kako bi sve relevantne službe bile spremne za akciju i time preduhitrile širenje požara.

Uloga propagatora jest predikcija širenja šumskog požara na temelju stvarnih meteoroloških podataka preko dostupnih servera, vlastitih podataka tj. odabranih meteoroloških podataka ili podataka iz arhive meteoroloških podataka prethodnih dana, kao i raznih matematičkih i statističkih mapa. Trenutni vremenski uvjeti dohvaćaju se nekoliko puta dnevno, a uključena je i vremenska prognoza svaka tri sata koja obuhvaća podatke o vjetru, temperaturi, padalinama i relativnoj vlažnosti. Predikcija se računa uzimanjem u obzir raznih parametara poput izvora požara, reljefa tj. konfiguracije terena, mikrolokacijskih rizika i rizika od eruptivnog požara.

Nakon potvrde alarma, dispečer dojavljuje nadležnim službama za hitne intervencije aktualni kritični događaj. Također, omogućen je i video nadzor štićene površine ručnim upravljanjem kamerama, što je posebice korisno za vrijeme gašenja požara jer dislociranim zapovjednicima i zapovjednicima u nadzornim centrima omogućava uvid u stanje na terenu. Isto tako, dostupna je i arhivska pohrana svih snimki koje se mogu naknadno pregledati i pretraživati kako bi se utvrdilo stanje i olakšalo izvještavanje.

Sustav se kroz godine nadograđivao dodatnim mogućnostima koje su se pokazale kao potrebne za kontinuirano poboljšanje usluge službama koje ga koriste, a osim potencijala za dodatno proširenje u Republici Hrvatskoj, postoji izniman potencijal i interes za uslugu u inozemstvu, posebice u mediteranskim zemljama.

image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix
image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix
image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix
image

Vježba Sigurnost 23

Goran Sebelic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. lipanj 2024 16:02