GENERACIJA Z U FOKUSU

Kreće nacionalna kampanja: Cilj je podizanje svijesti javnosti o štetnosti maloljetničke konzumacije alkohola

Akcija se provodi u suradnji s trgovačkim lancima u Hrvatskoj

Ilustrativna fotografija

Započelo je novo izdanje društveno odgovorne kampanje „Uključi savjest – ponekad djeci treba reći ne“ koju Grupacija proizvođača piva pri Hrvatskoj gospodarskoj komori redovno provodi od 2015. godine.

Riječ je o nacionalnoj kampanji čiji je cilj podizanje svijesti javnosti, osobito trgovaca, ugostitelja te roditelja tinejdžera, o štetnosti maloljetničke konzumacije alkohola, a provodi se u suradnji s trgovačkim lancima u Hrvatskoj, uključujući Studenac, Konzum, Kaufland, METRO i SPAR. U više od tisuću prodavaonica partnera diljem Hrvatske tijekom studenoga bit će postavljeni edukativni plakati i naljepnice kampanje koji pozivaju na dosljednu primjenu zakona o zabrani prodaje i posluživanja alkohola maloljetnicima.

Kako bi stekli bolje uvide u navike mladih, tvrtka Valicon tijekom kolovoza je za Grupaciju proizvođača piva provela istraživanje o pripadnicima generacije Z (obuhvaćeni su samo pripadnici stari 13-17 godina) i njihovim navikama tijekom slobodnog vremena, kako se druže i što za njih znači druženje te kakav odnos imaju prema alkoholu.

Dobiveni rezultati pokazali su kako 93% mladih želi razgovarati o alkoholu s roditeljima te da im otvoreni razgovori o rizicima i odgovornom konzumiranju mogu pomoći pri donošenju informiranih odluka i postavljanju vlastitih granica.

Važan je i utjecaj okoline - 72% mladih smatra da je važno uklopiti se u društvo u kojem se kreću, pa rjeđe konzumiraju alkoholna pića ako ne pije njihovo društvo, njih 63% smatra da je moguće zabaviti se i bez alkohola, a gotovo polovica mladih smatra da biti pijan uopće nije cool.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. studeni 2023 13:17