EU SMO MI

Veleučilište ASPIRA studente uči kako funkcionira financiranje sredstvima Europske unije

Studentima je u sklopu kolegija "EU tržišta, institucije i projekti" pružena prilika da osmisle projekt koji bi se mogao realizirati uz pomoć bespovratnih sredstava EU

Lana Kujundžić i Vinko Knezović, studenti na Visokom učilištu Aspira

 Tom Dubravec/Cropix

‘Biti online‘ danas je dio svakodnevice skoro svake obitelji. Nezamisliv je dan bez mobitela, mobilnih aplikacija i interneta koji se koristi na kako na poslu tako i privatno. Osim njegovih pozitivnih strana, postoje i brojne opasnosti koje vrebaju na internetu, a jedna, danas i globalni problem, iskače, a to je ovisnost o internetu. Osim djece koja mogu pasti u zamke interneta i online igrica, ona s poteškoćama u razvoju susreću se s drugim problemom. Fizička aktivnost i bavljenje sportom je jedna od važnih stavki prilikom odrastanja i razvoja svakog djeteta te bi svi bi trebali imati mogućnost baviti se njim u sigurnom i kontroliranom okruženju. Evo što sve možemo napraviti kako bismo pomogli djeci i mladima i osigurali im bolju i sigurniju budućnost.

"DOSTUPNO JE BITI SRETAN"

Vinko Knezović student je druge godine diplomskog studija "Sportski menadžment" na Veleučilištu ASPIRA u Splitu. U sklopu kolegija "EU tržišta, institucije i projekti" imao je mogućnost detaljno se upoznali s tim kako funkcionira financiranje sredstvima Europske unije, a pružena mu je i prilika da u sklopu kolegija, i sam osmisli idejni projekt koji bi se mogao realizirati uz pomoć bespovratnih sredstava Europske unije.

- Moj idejni projekt pod imenom "Dostupno je biti sretan" pomaže djeci s poteškoćama u razvoju i mogao bi biti financiran sredstvima iz Europskog socijalnog fonda. Ovim projektom pomogli bi djeci s poteškoćama u razvoju na način da im pružimo priliku fizičkog aktiviranja odnosno bavljenja sportom. Prema podacima HZZO-a trenutno u Hrvatskoj imamo oko 32.100 djece s invaliditetom i težim smetnjama u razvoju, a općenito je poznato kako je sport ključan i važan za funkcioniranje svakog čovjeka i djece. Nažalost, sva ta djeca nemaju iste mogućnosti i priliku pristupiti bilo kakvoj vrsti fizičke aktivnosti. Neki zbog nemogućnosti rada u kontroliranim uvjetima, neki zbog niske doze samopouzdanja, a neki zbog straha od nepovoljnog položaja u kojem bi se našli pred svojim vršnjacima - pojašnjava Vinko.

- Cilj ovog projekta je podići svijest o potrebi bavljenja sportom i povećati socijalnu uključenost djece s poteškoćama u razvoju u našem društvu. Neke od aktivnosti koje bi proveli ovim projektom su opremanje dvorane, adaptacija iste, razni seminari, izrada web stranice, konferencija za novinare i svečano otvorenje prostora. Dakle, ovim projektom stvaramo kontrolirane uvjete za djecu s posebnim potrebama u toj dvorani, koja bi funkcionirala po principu ‘otvorenih vrata‘, i bila bi otvorena svakim radnim danom od 08:00 do 21:00 sat navečer. Djeca bi imala pristup, kroz zanimljive igre i vježbe te uz naše kineziologije, rekreirati se i izvoditi vježbe koje u slobodno vrijeme ne mogu sami - ističe Vinko i nadodaje kako bi se kroz projekt zaposlila i četiri kineziologa te dva administrativna djelatnika.

Zaključno se može reći kako bi ovaj projekt pomogao djeci i njihovim obiteljima pri lakšem odrastanju i uključivanju u društvo, a kasnije i jednostavnijem ulasku na tržište rada od čega bi, smatra Vinko, cijela lokalna zajednica imala koristi te se nada kako će se uz pomoć EU sredstava, ovaj projekt u budućnosti uspješno i realizirati.

BORBA PROTIV OVISNOSTI O INTERNETU, DRUŠTVENIM MREŽAMA, ONLINE IGRICAMA I KOCKANJU

Svoju priču s EU projektima, Lana Kujundžić započela je sudjelovanjem na edukaciji o upravljanju EU projektima, koju je organizirala ASPIRA. Nakon uspješno završene edukacije sudjelovala je i na predavanju organiziranom za studente Aspire, na kojem im je Marin Kukoč, objasnio mogućnosti ulaganja iz fondova Europske unije te sve pokazao na primjeru realiziranog projekta ekološkog voćnjaka Terra Marascae. Lana ima i svoje ideje koje bi se mogle realizirati uz EU fondove, evo o čemu je riječ.

- Cilj edukacije je bio što bolje razumijevanje procesa i prilika koju nam pružaju EU fondovi. Ujedno sam i sudjelovala sam na Aspirinom predavanju na kojem nam je predavač približio Europski poljoprivredni fond te objasnio kako je napravljen voćnjak na krševitom području. Smatram kako postoje mnoge mogućnosti kojima možemo poboljšati život u lokalnoj zajednici. Kako i sama radim na projektima suzbijanja ovisnosti, cilj mi je u budućnosti napraviti projekt koji uključuje djecu i mlade. Bazirala bih se na suzbijanju ovisnosti o internetu i društvenim mrežama, online igricama i online kockanju. Sve to može biti realizirano sredstvima iz fondova Europske unije i nadam se da će se moja ideja u budućnosti i realizirati - kaže Lana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. rujan 2023 14:59