VELIKA OPASNOST

Trgovci bijesni zbog jedne velike promjene u dućanima: ‘Protuzakonito i neizvedivo, u pitanju je sigurnost hrane!‘

Upozorili su na ovo i trgovci koji su se sastali u četvrtak s predstavnicima Vlade, no zasad naizgled bez većih rezultata

Prizor iz jednog supermarketa u Zagrebu

 Jutarnji.hr/

Niz je pravilnika i zakona koji čine posve neizvedivom jednu važnu stavku Vladina paketa mjera ograničavanja cijena, a to je obaveza da se proizvodi s posebnim cijenama prodaju u odvojenom dijelu dućana. To je ujedno velika prijetnja kroskontaminacije hrane, jer je ne samo kažnjivo nego posve nezamislivo da primjerice kruh stoji na polici pored deterdženta za suđe i konzervi ribe. Ili to, ili će se morati praktički ulagati u otvaranje posebnih trgovina unutar trgovine, što je velikom dijelu trgovina nemoguće izvesti.

Upozorili su na ovo i trgovci koji su se sastali u četvrtak s predstavnicima Vlade, no zasad naizgled bez većih rezultata, budući da je Vlada nakon sastanka najavila da će novim Zakonom o iznimnim mjerama kontrole cijena među ostalim biti i definirano da će se informiranje kupaca provoditi i određivanjem zasebnog dijela za prodaju navedenih proizvoda za prodajne objekte veće od 400 kvadrata, osim ako zahtijevaju čuvanje u rashladnim vitrinama..

PROČITAJTE VIŠE ‘Izraelski model‘ u Hrvatskoj

Kako doznajemo, u sustavu HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points), sprječavanje križne kontaminacije propisano je kroz različite regulative i smjernice, uključujući EU regulativu i nacionalne propise. Tu je uredba o higijeni hrane koja propisuje osnovne zahtjeve za higijenske prakse u svim fazama proizvodnje i distribucije hrane, potom uredba koja se odnosi na specifične higijenske zahtjeve za hranu životinjskog porijekla, pa Codex Alimentarius (2023), međunarodni standardi za sigurnost hrane, koji također uključuju smjernice za HACCP sustav. Imamo i hrvatski Pravilnik o pravilima uspostave sustava i postupaka temeljenih na načelima HACCP sustava, pa Pravilnik o uvjetima za obavljanje djelatnosti proizvodnje, stavljanja na tržište i korištenja opasnih kemikalija...

U pitanju je sigurnost hrane

U navedenim dokumentima vrlo jasno se propisuje da se sirovine i svi sastojci koji su uskladišteni u poduzeću koje posluje s hranom moraju držati pod odgovarajućim uvjetima koji sprečavaju štetne promjene i koji ih štite od kontaminacije.

image

Dubrovnik

Tonci Plazibat/Cropix

Nadalje, u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrana mora biti zaštićena od svake kontaminacije koja bi je mogla učiniti neprikladnom za prehranu ljudi, štetnom za zdravlje ili tako kontaminiranom da bi bilo nerazumno pretpostaviti da se može konzumirati u takvom stanju.

Opasne i/ili nejestive tvari, uključujući hranu za životinje, moraju se na odgovarajući način obilježiti i uskladištiti u odvojene i sigurne spremnike.

Propisani su i svi postupci, od razvrstavanja hrane do higijenskog zbrinjavanja otpada ili zaštite hrane od kontaminacije tijekom rukovanja, a posebno su stroga pravila oko držanja opasnih kemikalija.

Usto, jedan od ključnih elemenata procjene rizika unutar HACCP sustava, koji predstavlja zakonsku obvezu za subjekte u poslovanju s hranom, jest upravo procjena sigurnosti hrane. To uključuje i analizu rizika povezanih s izlaganjem hrane u prodajnom prostoru trgovine, pri čemu se uzimaju u obzir potencijalne fizičke, biološke i kemijske kontaminacije, kao i mogućnost kontaminacije alergenima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. siječanj 2025 15:06