spačva

Traži se strateški partner za jednog od najvećih poslodavaca u istočnoj Hrvatskoj

Kao glavni interesenti za preuzimanje najvećeg hrvatskog drvoprerađivača spominju se ‘kralj laminata‘ Darko Pervan i tvrtka Bjelin iz Otoka
 Vlado Kos/Cropix

Polovicom listopada Drvna industrija Spačva iz Vinkovaca zaprimila je dopis fonda Quaestus Private Equity kapital II, vlasnika četiri milijuna dionica, što je 75,81 posto udjela u vlasništvu Drvne industrije Spačva, u kojem se navodi da je ovo zadnja godina sudjelovanja fonda te da su poduzete radnje oko izlaska iz vlasništva i prodaje Spačvinih dionica. Davor Dorić, član Uprave Quaestus Private Equityja, nije htio komentirati proces izlazaka fonda iz projekata jer je, kako kaže, riječ o osjetljivim procesima.

Ulagatelji i interes

- Quaestus je uložio u Spačvu u dva navrata, 2013. i 2017. godine. Neposredno prije prvog ulaganja, 2013., Spačva je sklopila predstečajnu nagodbu s vjerovnicima. Sve obveze iz nagodbe podmirene su unutar ugovorenog roka. Od ulaska Quaestusa u Spačvu prihod je značajno povećan i iznosi oko 250 milijuna kuna, a broj zaposlenih povećao se s 570 na 850. U međuvremenu su izvršena ulaganja u tehnologiju u iznosu većem od 150 milijuna kuna, što je društvu omogućilo značajan rast poslovanja i podizanje operativne efikasnosti. Spačva je ispunila planove i očekivanja fonda i dobar je primjer ostvarivanja uloge fondova u gospodarskoj suradnji - istaknuo je Davor Dorić.

Podsjetimo, ulagatelji u fond su hrvatska Vlada s udjelom od 50 posto kroz HBOR te mirovinski fondovi i ostali institucionalni ulagatelji, koji čine preostalih 50 posto. Drvna industrija Spačva utemeljena je 1956. godine pod nazivom DIP Slavonski hrast. Osnovna djelatnost tvrtke je prerada drva i proizvodnja proizvoda od drva. Spačva ima i nekoliko dodatnih djelatnosti poput proizvodnje namještaja, trgovine na veliko namještajem, drvenim, pletarskim i plutenim proizvodima, a među njima su i građevinarstvo te posredovanje u trgovini. Uglavnom, Quaestus Private Equity kapital II tijekom idućih mjeseci, navodno do kraja veljače 2021. godine, treba pronaći novog investitora u Spačvu.

Za preuzimanje Spačve potvrđen je interes Darka Pervana, vlasnika Pervan Investa u Švedskoj i tvrtke Bjelin, koja je nastala nakon što je preuzeo Tehno drvo s pogonima u Bjelovaru i Ogulinu, gdje je imao i velike investicije, te Tvornicu furnira Otok u Hrvatskoj. Interes je potvrdio predsjednik Uprave tvrtke Bjelin Stjepan Vojnić.

- U ovom trenutku teško mi je reći hoćemo li krenuti i dati ponudu za preuzimanje Spačve. Dilema je puno, od toga kako uklopiti proizvodni program Spačve u naš proizvodni program i naše poslovanje do toga kako zadržati visoku zaposlenost u Spačvi. Još smo u fazi ispitivanja jer nije lako preuzeti takvu tvrtku. Svaki je poduzetnički pothvat, a takvo je svako preuzimanje tvrtke u situaciji kad vlada pandemija covida-19, otežan i neizvjestan. Zainteresirani jesmo, ali još je puno nejasnoća koje moramo riješiti da bismo donijeli odluku. Spačvina najveća prednost je kvalitetna sirovinska baza, odnosno njezin ugovor s Hrvatskim šumama. Vjerujem da zainteresiranih investitora ima još - istaknuo je Vojnić.

Poslovni rezultati

Iz pouzdanih izvora doznaje se da je interes za ulazak u vlasništvo iskazao i Barlinek, poznati poljski proizvođač i jedan od najvećih europskih proizvođača višeslojnih parketa. Navodno su njegovi predstavnici već posjetili Spačvu.

U prvih devet mjeseci ove godine Drvna industrija Spačva je ostvarila ukupne prihode od 184,5 milijuna kuna te dobit malo veću od 9 milijuna kuna. Prihodi od prodaje u tom razdoblju iznose 164,1 milijuna kuna. Od ukupno ostvarenog prihoda na inozemnom tržištu, ostvareno je 67,5 posto prihoda. Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Rumunjska, Francuska, Srbija, Njemačka i Velika Britanija.

- Spačva je u drugoj polovici godine, uslijed otvaranja ključnih tržišta i ukidanja mjera, odnosno lockdowna, ostvarila očekivane prihode na razini 2019. godine, a u pojedinim mjesecima i premašila planirane prihode od prodaje. Uspješan tok prihoda od prodaje očekujemo i u zadnjem kvartalu ako nam se ne dogodi situacija s početka krize uzrokovane koronavirusom. Tvrtka intenzivno radi na otvaranju novih tržišta s ciljem maksimiziranja prihoda od prodaje. Uprava s oprezom prati sve promjene na tržištu i najave vezane uz nove mjere na ključnim europskim tržištima - pojasnili su svoje poslovne rezultate iz Uprave Spačve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 16:17