Euforija trese Hrvatsku

Svi žele u Rusiju: gužve u bankama zbog brzih kredita, agencije napunile većinu chartera

Na stranici Viagogo, cijena ulaznice za utakmicu s Rusijom kreće se od 3500 do 14.000 kn
Navijači Hrvatske na utkamici protiv Danske
 Damir Sagolj / REUTERS

Hrvatska je prošla u četvrtfinale Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji i odmah poslije utakmice među hrvatskim navijačima širila se jedna zarazna misao - idemo do kraja! Sve više ljudi vjeruje da ova generacija može nadmašiti uspjeh brončanih “vatrenih” iz Francuske, a njihovu vjeru najbolje opisuje želja da ostave sve i odu put Rusije bodriti Modrića i društvo.

U to su se jučer uvjerile putničke agencije. U Elite Travelu odmah su ujutro otvorili stranicu na kojoj su se navijači mogli prijaviti za put u Soči i do jučer prijepodne već su primili više od stotinu upita.

- Putnici koji su u Zagrebu sletjeli u sedam ujutro iz Nižnji Novgoroda, odmah su me zvali da pitaju za Soči - kaže Anes Kovač iz Elite Travela, gdje su već pripremili aranžman za svoje putnike.

Jedan ili dva dana

Cijena paketa po osobi je 6150 kuna uz obaveznu doplatu za zrakoplovne pristojbe od 800 kuna. Ovaj aranžman uključuje čarterski let, doručak, ručak i sve potrebne transfere, a povratak je odmah nakon utakmice. Velika je navala i u drugim agencijama. U Ban Toursu rade programe za jednodnevni i dvodnevni paket.

- Poslije utakmice s Danskom nije prošla minuta, a da nismo dobili upit za putovanje u Soči. Cijena bi trebala biti otprilike ista, možda malo viša nego za Nižnji jer je sada špica sezone i Rusija je specifična destinacija za putovanje - kaže Pavle Marković iz Ban Toursa.

Ipak, postoje dva problema. Prvi je što je potražnja veća nego ponuda. U Elite Travelu kažu da je interes veći nego što imaju chartera.

- Kako je riječ o vikendu, već imamo dogovorene letove s Croatia Airlinesom i Adria Airwaysom koji se ne mogu odgoditi, a i kako igramo s domaćinom, imat ćemo manji kontingent ulaznica. Ipak, imat ćemo oko tri do pet chartera sa 120 do 150 mjesta - kaže Anes Kovač iz Elite Travela.

Drugi, puno veći problem su ulaznice. Naime, njih nema više.

- Ulaznice su davno rasprodane, onaj tko je htio kupio ih je odavno. Jedino što se može dogoditi jest da Fifa oslobodi neki manji kontingent ulaznica, koji bismo onda eventualno mogli kupiti. Ako se to dogodi, objavit ćemo vijest na našim stranicama - ističe Tomislav Pacak, glasnogovornik Hrvatskog nogometnog saveza.

Karta kao viza

Ulaznice se mogu nabaviti od drugih navijača koji su ih prije kupili, a cijene se kreću od 1700 do 14.000 kuna. U Elite Travelu tvrde da za svoje klijente mogu nabaviti ulaznicu druge kategorije za 1700 kuna, a na specijaliziranim stranicama za prodaju karata ta je svota višestruko veća.

Na stranici Viagogo, cijena ulaznice za utakmicu s Rusijom kreće se od 3500 do 14.000 kuna, a na stranici Online Ticket Express koštaju 795 eura, odnosno oko 6000 kuna. Bez ulaznice navijači neće niti moći ući u Rusiju jer ulaznica vrijedi kao kratkotrajna viza.

Prema informacijama iz banaka, neki su čak dignuli kredit da bi došli do Rusije.

- U posljednjih deset dana primijetili smo značajno povećanje broja zahtjeva za nenamjenske kredite. Klijenti ne kažu za što im točno treba, ali najčešće podižu nenamjenski kredit za putovanja ili hitne popravke na kući. Još kratko vrijeme imamo ponudu za nenamjenski kredit koji možemo izdati u roku od jednog dana. Može se podići u iznosu od 1000 pa do 30.000 eura - rekla je Tihana Mamić iz Sberbanka.

Postoje li volja i novac, onda jedina prepreka koja ostaje kako doći do Rusije. Ako ne želite ići preko turističke agencije, do Sočija se može i automobilom. Zagreb od ruskog grada dijeli 2660 kilometara ceste, odnosno 38 sati vožnje (bez stajanja). Prema servisu ViaMichelin, taj bi put u jednom smjeru koštao oko 2000 kuna, koliko je potrebno za cestarinu i gorivo. Dodamo li hranu i piće, samo bi put stajao oko 2500 kuna.

Druga je opcija putovanje zrakoplovom. Povratni let od Zagreba do Sočija s Turkish Airlinesom (polazak u petak, odlazak u nedjelju) stoji 9400 kuna, a putovanje traje oko 6 sati s jednim presjedanjem. Autobus i vlak nisu opcija jer ne postoji izravna linija, a putovanje s presjedanjima traje i dva, tri dana.

Ulaznice: 1700-14.000 kuna

Iz HNS-a su nam potvrdili da su ulaznice za ogled Rusije i Hrvatske u Sočiju već prije rasprodane, ali se i dalje mogu kupiti od drugih navijača ili preko nekih servisa koji su unaprijed osigurali određen broj ulaznica. Cijena ulaznica varira, od 1700 kuna u agencijama do između 3500 i 14.000 kuna na internetskim oglasnicima.

Putnička agencija: 7000 kn

Aranžmani putničkih agencija u pravili stoje oko 7000 kuna. Paket uključuje charter, doručak, ručak i sve potrebne transfere, a povratak je odmah nakon utakmice, osim ako se ne uzme neki paket koji nudi i noćenje, čime je cijena odmah i veća. Riječ je o izravnom letu, a putovanje traje nekoliko sati.

Avion: 9400 kuna

U slučaju da su svi aranžmani putničkih agencija rasprodani, to ne znači da otpada putovanje avionom do Rusije. I dalje postoje redovne linije koje vode do Sočija. Povratna karta Turkish Airlinesa od Zagreba do Sočija (polazak u petak, odlazak u nedjelju) stoji 9400 kuna, a putovanje traje oko 6 sati s jednim presjedanjem.

Automobil: 5000 kn

Zagreb i Soči dijeli 2660 kilometara ceste, odnosno 38 sati vožnje (plus stajanje). Prema servisu ViaMichelin, taj bi put u jednom smjeru stajao oko 2000 kuna, što je iznos potreban za cestarinu i gorivo. Ako dodamo još hranu i piće, tada bi samo putovanje u oba smjera stajalo oko 5000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2022 17:48