TKO JE MIRKO MRAKUŽIĆ?

‘Sposoban je i galantan, brojke su mu odlične, ali voli moć. Pokraj njega nitko neće ostati gladan i žedan‘

Mrakužić vodi dm Hrvatska od davne 1997. godine, otkad je bio član Uprave do 2002., a od te godine do danas na poziciji je direktora

Mirko Mrakužić

 Srdjan Vrancic/cropix/Cropix

Iako je kao dugovječan direktor jedne od najuspješnijih tvrtki u zemlji, ali i kao popularan i društven čovjek koji se voli zabaviti i biti zapamćen, dobro poznat u poslovnom svijetu, Mirko Mrakužić u medijima se dosad nije puno isticao. Ne samo da ga nema na društvenim mrežama, uključujući i one poslovne, nego se ne može pronaći ni njegova službena biografija.

Za njega su uvijek najviše govorile brojke, a one su u slučaju hrvatskog dm-a konstantno rasle kao i popularnost tvrtke koja godinama glasi kao najbolji poslodavac. Prema posljednjim dostupnim podacima o poslovanju, tvrtka dm Hrvatska je u poslovnoj 2022./2023. godini ostvarila ukupni promet od 441,8 milijuna eura, što je rast od 24,2 posto u odnosu na prethodnu godinu, a bruto dobit bila je na razini godine prije od 11,3 milijuna eura.

No, pitanje je hoće li Mrakužić, i to nakon skoro 30 godina, na ovoj poziciji dočekati predstavljanje rezultata protekle financijske godine i taj odgovor upravo čekamo iz centrale u Njemačkoj.

Opravdao staž

Mrakužić, naime, vodi dm Hrvatska od davne 1997. godine, otkad je bio član Uprave do 2002., a od te godine do danas na poziciji je direktora. Naši sugovornici iz sektora slažu se da je toliki staž opravdao rezultatima zahvaljujući svojoj visokoj poslovnoj i socijalnoj inteligenciji koja mu je omogućila da gura sve projekte po kojima je dm poznat, od prava radnika do prodaje i plasmana, ne samo u Hrvatskoj nego i u regiji.

image

Mirko Mrakužić

Zeljko Puhovski/Cropix

Posvećen je poslu, fokusiran i jako sposoban. Malo je poznato da je Mrakužić završio Kineziološki fakultet i bavio se borilačkim vještinama. Privatno, dva puta se ženio, ima petero djece i bogat društveni život koji mu je jako važan. "Voli da ga vole, sve će učiniti za dobru zabavu, vrlo je maštovit, pokraj njega nitko neće ostati gladan i žedan, vrlo je galantan. No, voli i moć i sve što s tim dolazi", tim ga riječima opisuju oni koji ga poznaju.

Kupio sporni automobil

U prosincu 2019. godine Mrakužić se našao na listi poznatih imena, uglavnom poduzetnika koji su kupili automobile od ekipe koja ih je švercala u Hrvatsku. Kako je tada prenio Jutarnji list, u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a u Zagrebu je uhićen poznati trgovac luksuznim automobilima Ivan Inja Bašić. Policija je pokucala na vrata i nekolicini njegovih suradnika zbog sumnje da su u Hrvatsku uvozili skupocjena vozila koja su dalje prodavali, a pritom su izbjegavali plaćanje PDV-a i drugih davanja. Riječ je bila o međunarodnoj akciji usmjerenoj razbijanju skupine utajivača poreza u kojoj su, uz hrvatske, sudjelovali i istražitelji iz nekoliko europskih zemalja, prvenstveno Njemačke, Češke, Slovačke i Bugarske. Među kupcima je bio i direktor dm-a Mirko Mrakužić koji je nabavio Audi Q7 za oko 55.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. rujan 2024 16:31