MINISTARSTVO GOSPODARSTVA

Sporazum s EIB-om za razvoj ključnih energetskih projekata

EIB kao Banka Europske unije podržat će Hrvatsku u korištenju mogućnosti koje pružaju EU fondovi i inicijative uključujući Zeleni plan Europske komisije
 Profimedia

Europska investicijska banka i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske dogovorili su proširivanje suradnje na području razvoja i financiranja ključnih projekata u oblasti energetike, gospodarske održivosti i borbe protiv klimatskih promjena.

Prema danas potpisanom Sporazumu o razumijevanju, dvije će strane zajedno raditi na pripremi projekata u području proizvodnje i prijenosa električne energije iz obnovljivih izvora; tzv čistih izvora energije i poboljšanja energetske učinkovitosti; obnove i poboljšanja energetske učinkovitosti objekata; razvoja zelenog prometa; te daljnjeg razvoja hrvatskog gospodarstva po načelima kružnog gospodarstva, ističe se u priopćenju.

Banka Europske unije spremna je podržati provedbu najvažnijih pothvata Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u području energetike i borbe protiv klimatskih promjena, te osigurati da Hrvatska, u najvećoj mogućoj mjeri, iskoristi dostupne programe EU poput InvestEU-a, Zelenog plana Europske Komisije te Fonda za ujednačeni prijelaz (Just Transition Fund).

„Ovaj sporazum je dobar i za EIB i za Hrvatsku jer se oslanja na zajedničke ciljeve koje imamo u području poboljšanja energetske učinkovitosti, odgovora na krizne događaje i borbu protiv klimatskih promjena u Republici Hrvatskoj. Naša će suradnja pomoći Hrvatskoj u korištenju mogućnosti koje nude različiti programi, fondovi i inicijative EU-a, te privući nova ulaganja u projekte koji su ključni za Hrvatsku. Očekujemo kako će naša suradnja pomoći i brži oporavak hrvatskog gospodarstva kako od posljedica uslijed pandemije COVID-19 tako i od dva razorna potresa koje je Hrvatska nedavno pretrpjela", izjavio je nakon potpisivanja Dario Scannapieco, potpredsjednik EIB-a nadležan za poslovanje u Hrvatskoj

„Suradnja Ministarstva i EIB-a do sada je bila plodna i ovaj će Sporazum pomoći u njenom dodatnom jačanju. Hrvatska podržava projekt smanjenja i uklanjanja ugljičnog dioksida u Europskoj uniji i to vidimo kao priliku za razvoj hrvatskog gospodarstva. Naš cilj prijelaza na obnovljive energije do 2030. je ambiciozan, ali dostižan. Također, imamo puno novih “zelenih” projekata koji će pomoći dekarbonizirati naše gospodarstvo, a EIB vidimo kao značajnog partnera u provedbi tih projekata", rekao je dr.sc. Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja.

„Europska komisija pozdravlja suradnju EIB-a i Vlade Republike Hrvatske koja će pomoći iskoristiti velike mogućnosti koje nude EU fondovi i inicijative u području klime i energetike. Ova će suradnja pomoći Hrvatskoj u potpunosti iskoristiti Zeleni plan Europske Komisije, te uspješno provesti svoje ambiciozne planove u područjima energetike i borbe protiv klimatskih promjena, u skladu s ciljem EU-a do 2050. godine i postizanja ugljične neutralnosti njenog gospodarstva", istaknuo je Ognian Zlatev, voditelj predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Podrška EIB za brži oporavak Hrvatske od COVID-19 i potresa

Provedba projekata zacrtanih u Nacionalnom energetskom i klimatskom planu Republike Hrvatske također će dati poticaj bržem razvoju hrvatskog gospodarstva kako od posljedica pandemije COVID-19 tako i od posljedica dva razorna potresa koji su pogodili Hrvatsku tijekom 2020. godine. Naime, u obnovi potresom porušenih zgrada uključit će se i energetska učinkovitost, a koliko to bude moguće i razvitak obnovljivih izvora energije.

Podrška za zelenu, energetski učinkovitu i održivu Hrvatsku

EIB i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja su dogovorili i usklađeno raditi na stvaranju dugoročnih uvjeta za održivi razvoj Hrvatske kroz projekte za zaštitu i očuvanje okoliša, uvođenje načina za održivo upravljanje vodama, razvoj sustava za praćenje vremenskih i klimatskih uvjeta te jačanje sustava koji omogućuju učinkovitije upravljanje raspodjelom električne energije i ugljikovodika.

Sporazum o suradnji također omogućava Europskoj investicijskoj banci pružiti potporu Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja u provedbi Nacionalnog energetskog i klimatskog plana i njegovog Plana oporavka i otpornosti, kao i velikim projektima za poboljšanje energetske učinkovitosti, koji doprinose ostvarenju energetskih i klimatskih ciljeva Hrvatske i EU.

Energetsku strategiju Republike Hrvatske kao i Nacionalni energetski i klimatski plan provodi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a ti su dokumenti ključni za dugoročan, održiv i zeleni razvoj Hrvatske, te doprinose bržem postizanju energetskih i klimatskih ciljeva EU.

EIB će uložiti 1 trilijun eura u borbu protiv klimatskih promjena do 2030. godine

Europska investicijska banka, kao klimatska banka Europske unije, namjerava do kraja ovog desetljeća pokrenuti trilijun eura za ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena diljem Europske Unije.

Prošle je godine udio EIB-ovih ulaganja u projekte koji podupiru borbu protiv klimatskih promjena, te projekte ekološke održivosti usprkos krizi COVID-19, porastao s 34% na 40%, čime se banka EU približila svome cilju - 50% ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena od ukupnih ulaganja banke..

U studenom 2020. godine Glavni je odbor EIB-a odobrio Smjernice klimatske banke, strateški dokument koji utvrđuje način na koji će EIB postići ove ambiciozne ciljeve. Smjernice predviđaju postupno ukidanje financiranja projekata s visokim ispuštanjima ugljika, poput proširenja zračnih luka, te postavlja stroge kriterije za financiranje ostalih projekata, poput autocesta.

Korištenje i širenje mogućnosti iz fondova i inicijativa EU

Na osnovu Sporazuma o razumijevanju, EIB će također pružiti tehničku i savjetodavnu podršku Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja kako bi se povećao stupanj iskorištenosti fondova EU te pronašle najpovoljnije prilike za financiranje projekata kombiniranjem s financijskim proizvodima koje nudi EIB, naglašavaju iz EIB-a u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 01:38