PROCJENA JP MORGANA

‘Rusi pripremaju osvetu Zapadu koja cijenu barela nafte može dići na čak 380 dolara!‘

Moskva bi takvim potezom izazvala ekonomsku katastrofu, a sama bi uspjela izdržati posljedice

Vladimir Putin

 AFP

Izazovu li američke i europske sankcije ruski osvetnički rez u isporuci nafte, globalne bi cijene tog energenta mogle dosegnuti razinu "stratosfere" od 380 dolara po barelu, upozoravaju analitičari američke investicijske banke JP Morgan Chase.

Rusija bi si, s obzirom na svoju snažnu fiskalnu poziciju, mogla priuštiti, ocjenjuju, da smanji dnevnu proizvodnju za 5 milijuna barela bez da njezino gospodarstvo pretrpi preveliku štetu, napisali su analitičari, a prenosi Bloomberg. No, za veliki dio ostatka svijeta taj bi potez mogao biti strašan.

Nestanak 3 milijuna barela nafte dnevno sa svjetskog tržišta mogao bi cijenu na londonskoj burzi dovesti na 290 dolara po barelu, dok bi najcrnji scenarij smanjenja od 5 milijuna barela vodio cijeni od 380 dolara.

Zemlje članice G7 rade, naime, na razradi kompliciranog mehanizma koji bi ograničio cijenu koju ruska nafta može postići, a razlog tome je da se pojača pritisak na ruski ratni stroj u Ukrajini.

"Vjerojatno je da bi se, u slučaju ograničenja cijene, Rusi odlučili na osvetu smanjivanjem proizvodnje kako bi Zapadu nanijeli bolan udarac. Trenutna napetost na globalnom tržištu nafte je na ruskoj strani", komentiraju analitičari JP Morgan Chasea u depeši odaslanoj svojim klijentima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. srpanj 2024 20:36