MINISTAR FILIPOVIĆ

‘Osobno biram kupnju u ova tri trgovačka lanca! I više ne idem na benzinske crpke jedne tvrtke...‘

Pozivam i građane da sami procijene gdje im je bolje kupovati, poručuje ministar

Davor Filipović

 Nera Simic/

- Osobno ću prije ići u kupovinu u Tommy, KTC ili Konzum koji su istaknuli svoje cijene u aplikaciji ‘Kretanje cijena‘, nego u trgovačke lance koji su odbili surađivati na aplikaciji -, poručio je ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović u istupu kojim je označen početak rada aplikacije ‘Kretanje cijena‘ za 350 proizvoda hrane i pića.

- Pozivam i građane da sami procijene gdje im je bolje kupovati, da li u trgovačkim lancima koji na aplikaciji objavljuju cijene oko 350 najvažnijih proizvoda i ništa ne skrivaju, ili kod onih koji to nisu učinili – dodao je Filipović, otkrivši kako će nastojati zaobilaziti i benzinske crpke Petrola jer je taj maloprodajni lanac naftnih derivata, kako je podsjetio, privremeno zatvorio dio svojih crpki benzinskih crpki bez ikakvog razloga.

Aplikaciji ‘Kretanje cijena‘ može se pristupiti na internetskoj stranici Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, a Filipović je najavio i kako će u najkraćem roku biti dostupna i posebna internetska stranica za praćenje kretanja cijena. Za svaki proizvod hrane i pića uveden na aplikaciji istaknute su cijene koje su bile 31.12.2022., a zatim i cijene proizvoda svakih petnaest dana nakon Stare godine zaključno s 15.veljače. Cijene će se, kako je najavljeno u Ministarstvu, ažurirati svakih petnaest dana, što znači da će prvo ažuriranje biti 30.siječnja.

Iz podataka o praćenju cijena moći će se vidjeti i tko je dobavljač trgovačkog lanca za svaki proizvod, a tko proizvođač. Samim tim, upozorio je ministar Filipović, moći će se vidjeti u slučaju povećanja cijene određenog proizvoda tko je zaista povećao cijenu. Omogućeno je pretraživanje koji su proizvodi poskupjeli, koji pojeftinili a kojima cijena nije mijenjana. Budući da trgovački lanci mogu imati različite cijene za isti proizvod u trgovinama na različitim lokacijama, u aplikaciju se unosi najviša cijena za svaki proizvod u svim njihovim trgovinama.

image

Jurica Lovrincevic i Davor Filipović

Nera Simic/

Zasad bez ‘naknadnog uključenja‘

Ministar gospodarstva najavio je kako slijedi popisivanje cijena u ostalih sedam trgovačkih lanaca koji su odbili surađivati na aplikaciji ‘Kretanje cijena‘. Potvrdio je kako se s tim trgovačkim lancima više ne vode razgovori o naknadnom uključenju u praćenje cijena. Na pitanje tko će popisati tolike cijene, odgovorio je kako će se naći način.

- Angažirat ćemo nekoga, bez brige – dodao je ministar. Upozorio je kako početak praćenja cijena hrane i pića dolazi u trenutku kada padaju cijene sirove nafte i plina na svjetskom tržištu, a na domaćim benzinskim crpkama, naveo je Filipović, cijena dizela je za dvije kune manja od cijene tog goriva u svim zemljama okruženja.

- Sjetite se što se moglo čuti od dijela sudionika na tržištu kada smo ograničili cijene goriva, da će mnogi propasti, da će biti nestašica proizvoda, da neke crpke neće uopće raditi. Vidimo da se ništa od toga nije dogodilo – komentirao je Filipović. Ustvrdio je kako su mnogi dizanje cijena potkraj prošle i početkom ove godine pravdali povećanjem cijena energenata a te su cijene, dodao je, rasle u prvih šest mjeseci prošle godine.

- Nacionalni trgovački lanac zbog mjera Vlade ima manji trošak cijene električne energije za milijun i 500 tisuća eura, a Spar za 855 tisuća eura. Jel treba išta komentirati – kazao je Filipović.

Na pitanje hoće li se kod novih antiinflacijskih mjera Vlade najavljenih za travanj ove godine voditi računa o tome kako su se ponijele tvrtke kojima je Vlada pomogla snižavanjem cijena struje, Filipović je odgovorio kako će Vlada ‘sve uzeti u obzir‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 04:56