Simbol New Yorka

Nekada je njegov vlasnik bio Donald Trump: Prodaje se znameniti hotel u srcu Manhattana

Grupacije TF Cornerstone i MSD Partners namjeravaju hotel preurediti i proširiti
Manhattan, panorama
 Brendan McDermid / REUTERS

Hotelska grupacija Hyatt ugovorila je prodaju znamenitog Grand Hyatt hotela na njujorškom Manhattanu čiji je vlasnik svojedobno bio američki predsjednik Donald Trump. Najnoviji vlasnici hotela su grupacije TF Cornerstone i MSD Partners koje upravljaju kapitalom Michaela Della, jednog od najvećih američkih biznismena i vlasnika istoimene informatičke kompanije.

Grupacije TF Cornerstone i MSD Partners namjeravaju hotel temeljito preurediti i proširiti na okolne nekretnine, tako da će Grand Hyatt umjesto sadašnjih 1300 imati oko 500 soba više. Nisu, međutim, poznati detalji ulaska novih vlasnika u Grand Hotel, poput iznosa investicija i naknade za korištenje imena Hyatt.

Hotel je izgrađen 1921. godine i predstavlja jedan od simbola najelitnijeg dijela Velike Jabuke. Preuzimanje i revitalizacija Grand Hyatta, tada pod imenom Commodore, u što je Trump osamdesetih godina prošlog stoljeća uložio 100 milijuna dolara, smatra se jednim od uspješnijih poduhvata američkog predsjednika dok se bavio biznisom, mada ga ni tom prilikom nisu zaobišle afere.

Istražujući okolnosti pod kojima je Trump preuzeo hotel, mediji su iznosili sumnje u pogodovanje gradskih vlasti pod kontrolom Demokratske stranke Trumpu. I tada i sada, naime, sve prenamjene zgrade hotela, zbog spomenutih značajki za vizuru grada, trebaju dobiti odobrenje gradske uprave.

Otuda, bilo je prigovora da su zahvati na pročelju i drugim dijelova zgrade hotela koje je načinio Trumpov menadžment, narušili urbanističku i arhitektonsku vizuru tog dijela Manhatttana te da nije smio dobiti potrebne dozvole New Yorka. Sumnjalo se i na financijska pogodovanja od strane Demokratske stranke New Yorka tadašnjem vlasniku Grand Hyatta.

Trump se na to nije obazirao i prema općoj ocjeni ulazak u Commodore bio mu je ključni korak u ulasku na vrlo značajno njojorško tržište nekretnina, ali i na američku društvenu i poduzetničku scenu u cjelini. Predstavljajući nekoć prosječni hotel kao luksuzni, a koristeći i ekonomski rast u Americi 80-tih godina prošlog stoljeća, Trump je naplaćivao noćenja u hotelu tada vrtoglavih 1100 dolara.

Trump je Grand Hyatt bio prisiljen prepustiti partneru Jayu Pritzkeru sredinom devedesetih godina prošloga stoljeća kada je prolazio jednu od svojih poslovnih kriza. Pritzker je Trumpa 'isplatio' i izvlastio iz hotela s 142 milijuna dolara. Smatra se da od tada američki predsjednik nema više nikakve veze s Grand Hyattom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:23