Svjetska tržišta

Neizvjesnost pregovora između SAD-a i Kine uzrokuje oprezno trgovanje na burzama

Ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva
Ilustracija, Nikkei indeks u padu
 Profimedia, Newscom

Na azijskim se burzama u ponedjeljak trguje oprezno jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog usporavanja rasta globalnog gospodarstva i neizvjesnosti u vezi trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,1 posto, nakon što je prošloga tjedna blago pao.

Pritom su cijene dionica u Južnoj Koreji, Australiji i Singapuru pale između 0,1 i 0,5 posto. Na burzi u Šangaju, na kojoj se zbog praznika nije radilo cijeli prošli tjedna, indeksi su porasli oko 0,8 posto, a u Hong Kongu 0,2 posto.

Obujam trgovanja je skroman jer se na Tokijskoj burzi zbog praznika ne radi.

Oprez uoči nastavka trgovinskih pregovora

Azijski su ulagači suzdržani zbog neizvjesnosti u vezi raspleta trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

Trgovinski predstavnici SAD-a nastavit će u Pekingu 14. i 15. veljače pregovore s kineskim predstavnicima, dok je predsjednik SAD-a Donald Trump prošloga tjedna poručio da se neće sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom prije roka za dovršetak pregovora 1. ožujka.

„Kretanje indeksa ukazuje na bojazni ulagača hoće li ili ne SAD i Kina pronaći kompromis i postići dogovor kako bi se trgovinske napetosti smanjile. Ulagači su, također, oprezni jer zasad nije jasno koliko se brzo usporava rast globalnog gospodarstva”, kaže Rodrigo Catril, strateg u National Australia Bank.

Nakon niza pokazatelja iz Kine o usporavanju rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, prošloga je tjedna ulagače zabrinulo i oštro smanjenje procjena rasta eurozone.

Zbog trgovinskih napetosti u svijetu i domaćih čimbenika, Europska komisija smanjila je u četvrtak procjene rasta gospodarstva eurozone u ovoj godini na 1,3 posto, s prethodnih 1,9 posto, pri čemu je smanjila procjene rasta Njemačke i Italije.

Cijene nafte pod pritiskom

Prošloga su tjedna cijena nafte pale jer se ulagači plaše da će usporavanje rasta svjetskog gospodarstva izazvati slabljenje potražnje za energentima.

Zbog toga su, ali i zbog naznaka daljnjeg povećanja proizvodnje u SAD-u, cijene nafte i jutros pod pritiskom.

Nakon što je prošloga tjedna potonula više od 4 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu skliznula daljnja 73 centa, na 51,98 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio, nakon prošlotjednih 1,1 posto, daljnjih 69 centi, na 61,40 dolara.

Dolar na najvišim razinama u šest tjedana

A na valutnim se tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta kreće oko najviših razina u šest tjedana, nakon što je prošloga tjedna skočila za 1,1 posto, što je dolarov najveći tjedni dobitak od kolovoza prošle godine.

Premda se ove godine ne očekuje povećanje kamata američke središnje banke, dolar jača jer se ni u drugim najvećim svjetskim gospodarstvima zbog usporavanja rasta ne očekuje stezanje monetarne politike.

Jutros se dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće oko 96,62 boda, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,57 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti porastao na 109,85 jena, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 109,70 jena.

U odnosu na europsku valutu, dolar je, pak, stabilan, pa se cijena eura kreće oko 1,1325 dolara, kao i u petak.

Prošloga je tjedna euro prema dolaru oslabio više od 1 posto jer je nakon smanjenih procjena Europske komisije o rastu gospodarstva eurozone sve jasnije da Europska središnja banka ni u ovoj godini neće početi povećavati kamatne stope.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 05:59