Rast konkurentnosti

Ministarstvo turizma dodjeljuje 23,6 mil. kn za 453 projekta s ciljem povećanja kvalitete

Gari Capelli je posjetio centre za posjetitelje vrijedne 1,2 milijuna kuna
Ministar Gari Capelli potpisao je ugovore s korisnicima programa Konkurentnost turističkog gospodarstva s područja Istarske županije
 Ministarstvo turizma

Ministar turizma Gari Cappelli u srijedu je u Istri posjetio centar za posjetitelje „Kuća vještice Mare“ u Svetvinčentu i centar za posjetitelje s temom viteške igre „Trka na prstenac“ u Barbanu koje je Ministarstvo turizma kroz Program razvoja javne turističke infrastrukture sufinanciralo s više od 1,2 milijuna kuna.

Prilikom posjete centru za posjetitelje Barban, ministar Cappelli potpisao je i ugovore s korisnicima programa Konkurentnost turističkog gospodarstva s područja Istarske županije. Ukupno je Ministarstvo turizma u sklopu programa „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ dodijelilo 23,6 milijuna kuna za 453 projekta, od kojih je 60 s područja Istarske županije.

„Istru svake godine posjeti više od 4 milijuna turista, a kako bi našim gostima pružili raznoliku ponudu i osigurali nastavak rasta prihoda koji se ostvaruju u turizmu, važno je kontinuirano raditi na stvaranju novih turističkih proizvoda i usluga. Ove godine kroz program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ sufinanciramo 453 projekta čime se stvaraju kvalitetne ponude koje su u skladu sa svjetskim turističkim trendovima“, naglasio je ministar turizma Gari Cappelli prilikom potpisivanja ugovora.

Sredstva kroz program „Konkurentnost turističkog gospodarstva“ su namijenjena povećanju kvalitete i dodatne ponude ugostiteljskih objekata, razvoju novih proizvoda u destinaciji, održivom razvoju, internacionalizaciji poslovanja, korištenju novih tehnologija i sl. Korisnici sredstava su subjekti malog gospodarstva (trgovačka društva izvan javnog sektora, obrti i zadruge), te obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja pružaju ugostiteljske i/ili turističke usluge.

Program je sastavljen od četiri mjere, od kojih svaka ima različitu namjenu sufinanciranja. Kroz mjeru A podupire se povećanje standarda, kvalitete i dodatne ponude smještajnih objekata, odnosno hotela, kampova, ostalih ugostiteljskih objekata za smještaj i obiteljska poljoprivredna gospodarstva, sufinanciranjem prihvatljivih projektnih aktivnosti. Pri tim se aktivnostima misli na podizanje kvalitete uz uvjet dostizanja više kategorije, razvoj i unaprjeđenje dodatnih sadržaja, tematsko definiranje smještajnih kapaciteta, ulaganje u zeleno poduzetništvo, izgradnju novog kampa ili kamp odmorišta u kontinentalnom dijelu Hrvatske, jadranskom zaleđu te na otocima gdje takvih sadržaja nema, aktiviranje planinarskih i lovačkih domova, izgradnja ili uređenje objekata za robinzonski i bike&bed smještaj, povećanje i poboljšanje uvjeta za boravak osoba s invaliditetom, uređenje izletišta, kušaonica, vinotočja, te razvoj etno, tradicijskih, lovnih, ribolovnih, konjičkih i drugih dodatnih sadržaja na poljoprivrednim gospodarstvima.

Kroz mjeru B potiče se razvoj posebnih oblika turizma kao što su ciklo-turizam, aktivni i pustolovni kroz ulaganja u infrastrukturu, servise i opremu, uređenje potrebne infrastrukture i ulaganja u opremu za špilje, rafting, stijene za penjanje, vidikovci, adrenalinske parkovi, golf vježbališta, te promotivne aktivnosti za postojeću ponudu. Kroz ovu mjeru podupiru se i zabavni, adrenalinski i tematski parkovi, tradicijski mali ploveći hoteli, obnova i uređenje izletničkih drvenih brodova tradicijske izgradnje, te kreiranje paket aranžmana novih turističkih proizvoda za tržišta posebnih interesa.

Mjera C odnosi se na dostupnost i sigurnost turista, kroz sufinanciranje javno dostupnih defibrilatora (medicinski uređaji za spašavanje i oživljavanje) u ugostiteljskim objektima na otocima i na brodovima za krstarenje Jadranom, te poticanje razvoja i primjene inovativnih IT tehnologija u turizmu.

Mjera D odnosi se na prepoznatljivost, pa će se tako i ove godine sufinancirati plasman „Hrvatskih otočnih proizvoda“ kroz turizam, te veći međunarodni skupovi u Hrvatskoj koji su vezani za investicije u turizmu, razvoj i unapređenje posebnih oblika turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:03