Izvješće DZS-a

Industrijska proizvodnja pala je peti mjesec zaredom, ovaj put za 0,8 posto

Na godišnjoj razini porasla je samo proizvodnja intermedijarnih proizvoda, za 2,8 posto
Ilustracija
 Profimedia, Caia Image

Industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u studenome pala za 0,8 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je već peti mjesec zaredom kako je u silaznoj putanji, premda je pad manji nego mjesec dana prije.

Prema u petak objavljenim podacima Državnog zavoda za statistiku (DZS), industrijska je proizvodnja u studenome skliznula za 0,3 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok je u odnosu na studeni prošle godine pala za 0,8 posto.

To je manji pad nego mjesec dana prije, s obzirom da je u listopadu proizvodnja potonula 2,4 posto na godišnjoj razini.

Od kraja prošle godine industrijska je proizvodnja vrlo nestabilna, pa je u 11 od posljednjih 13 mjeseci zabilježila pad na godišnjoj razini.

„S izuzetkom veljače i lipnja, ovaj visokofrekventni pokazatelj bilježi pad od studenog 2017.“, navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

U studenome je na godišnjoj razini najviše potonula, za 10,8 posto, proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju, a slijedila je proizvodnja energije s padom od 4 posto.

Proizvodnja kapitalnih proizvoda pala je, pak, za 0,5, a proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3 posto.

Na godišnjoj razini porasla je samo proizvodnja intermedijarnih proizvoda, za 2,8 posto. U 2018. moguć prvi pad proizvodnje od 2013.

U prvih 11 mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja bila za 0,5 posto manja nego u istom lanjskom razdoblju.

Ako se i u prosincu nastavi pad proizvodnje, to bi značilo da će u ovoj godini zabilježiti negativnu izvedbu po prvi put od 2013. godine.

Lani je industrijska proizvodnja porasla za 1,9 posto.

„Unatoč kontinuiranim negativnim kretanjima u ovoj godini, gdje su samo dva mjeseca zabilježila rast na godišnjoj razini, usporavanje godišnje stope pada te niska baza u posljednjem mjesecu 2017. mogli bi pridonijeti da na razini cijele 2018. industrijska proizvodnja zabilježi stagnaciju“, zaključuju analitičari RBA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 13:20