Trgovina sa svijetom

Hrvatske tvrtke početkom godine ostvarile značajan rast izvoza u Kuvajt i Izrael

Vanjskotrgovinski deficit u Hrvatske u prva dva mjeseca iznosio je 10,6 milijardi kuna
Granični prijelaz Bajakovo
 Emica Elvedji / CROPIX

Ukupan hrvatski izvoz u prva dva mjeseca ove godine iznosio je 15,5 milijardi kuna, dok smo iz inozemstva u istom razdoblju uvezli robe u vrijednosti od 26,2 milijarde kuna, pokazuju preliminarni podaci državne statistike.

Kada se podvuče crta, proizlazi da je vanjskotrgovinski deficit u prva dva ovogodišnja mjeseca iznosio 10,6 milijardi kuna. Pokrivenost uvoza izvozom iznosila je, pak, 59,3 posto.

Hrvatske su tvrtke u siječnju izvezle robe u ukupnoj vrijednosti od 7,8 milijardi kuna, što je 3,2 posto više nego u siječnju prošle godine, pokazuju podaci DZS-a. U istom smo mjesecu uvezli robe u vrijednosti od gotovo 13 milijardi kuna, što je 14,6 posto više nego u siječnju prošle godine. Velik rast uvoza još je jedna potvrda jačanja domaće potražnje. Kada se sve zbroji i oduzme, proizlazi da smo siječanj zaključili s minusom u robnoj razmjeni sa svijetom od 5,2 milijarde kuna, dok je pokrivenost uvoza izvozom iznosila 60,1 posto.

U trgovini s ostalim članicama EU, koje su i naš najvažniji vanjskotrgovinski partner, u siječnju smo zabilježili rast i izvoza i uvoza. Naime, naše su tvrtke na jedinstveno tržište Unije tijekom siječnja izvezle robe u vrijednosti većoj od 5,5 milijardi kuna, što je 15,5 posto više nego u siječnju 2017. godine. Istodobno, uvoz iz ostatka EU-a u Hrvatsku iznosio je 10,2 milijardi kuna, ili 12,2 posto više nego u siječnju prošle godine.

Velik rast izvoza u siječnju, čak 58,2 posto, bilježimo i u robnoj razmjeni s članicama Efte, trgovinskog bloka kojeg čine Švicarska, Lihtenštajn, Norveška i Island. U Eftu smo, naime, u siječnju izvezli roba u vrijednosti od 155,8 milijuna kuna. S druge strane, uvoz iz Efte u siječnju nam je na godišnjoj razini porastao samo 0,6 posto, te je vrijednost uvoza iz tog trgovinskog bloka iznosila 117,4 milijuna kuna.

Značajan rast trgovinske razmjene u siječnju smo ostvarili i sa zemljama Cefte, koja obuhvaća države Zapadnog Balkana i Moldaviju. Robni izvoz u Ceftu u siječnju nam je porastao 12,8 posto u odnosu na siječanj prošle godine, dosegavši vrijednost veću od 1,2 milijarde kuna, dok nam je uvoz iz Cefte u istom razdoblju porastao 12,3 posto, dosegavši vrijednost veću od 0,75 milijardi kuna.

Među zemljama izvan Staroga kontinenta, velik skok izvoza bilježimo u robnoj razmjeni s Kuvajtom, čak 202,9 posto. Značajan rast izvoza, veći od 100 posto u odnosu na siječanj prošle godine, u prvom smo mjesecu 2018. imali i u robnoj razmjeni s Izraelom. Ipak, u oba slučaja radi se o razmjerno maloj vrijednosti izvezene robe.

S druge strane, velik podbačaj izvoza u siječnju smo imali u trgovini sa SAD-om, ali i Rusijom. Tako smo u siječnju na američko tržište izvezli robe u vrijednosti od samo 28,8 posto u odnosu na siječanj prošle godine, dok nam je izvoz u Rusiju u siječnju 2018. jedva dosezao 21,9 posto vrijednosti iz siječnja prošle godine, pokazuju podaci DZS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:47