VELIKE RAZLIKE

Evo kolike božićnice penzionerima dijele gradovi: u Umagu će dobiti 4000 kuna... a jedan grad daje ih i bebama

Pored Umaga, dosta daju i Varaždin, Osijek i Vinkovci, a Slavonski Brod ih dijeli i bebama…

Ilustrativna fotografija

Iznosi božićnica u gradovima kreću se od simboličnih 100 pa do rekordnih 4.000 kuna u Umagu. Za božićnice su najviše sredstava osigurali Osijek i Vinkovci, po 1,5 milijun kuna. Osim umirovljenicima, Slavonski Brod jedini je grad u zemlji koji božićnice isplaćuje i bebama, u Splitu i Sinju ih dobivaju i roditelji njegovatelji, u Zaprešiću i roditelji njegovatelji i udomitelji… U Opatiji, pak, božićnice u obliku poklon bona dobivaju i djeca s teškoćama u razvoju, a u Vrlici roditelji djece s posebnim potrebama…

Kao i svake godine u predblagdansko vrijeme, portal Gradonačelnik.hr istražio je koji su gradovi i koliko izdvojili za božićnice svojim najosjetljivijim skupinama građana – umirovljenicima, nezaposlenima, osobama s invaliditetom, socijalno ugroženim građanima…

Prema podacima koje smo prikupili direktno iz gradova te sa njihovih službenih stranica, ove godine božićnice je svojim najpotrebitijim građanima osiguralo oko 60 gradova. Iznosi se kreću od simboličnih 100 pa sve do rekordnih 4.000 kuna, koliko svojim umirovljenicima s najnižim primanjima dijele u Umagu.

Za umirovljenike su, pak, najviše u proračunu ove godine osigurali Varaždin – 1,9, te Osijek i Vinkovci – po 1,5 milijun kuna. Osim umirovljenicima, Slavonski Brod jedini je grad u zemlji koji božićnice isplaćuje i bebama, u Splitu ih dobivaju i roditelji njegovatelji, a u Zaprešiću i roditelji njegovatelji i udomitelji. U Svetoj Nedjelji božićnice dobivaju i nezaposleni građani, a u Opatiji, pak, poklon bonove dobivaju i djeca s teškoćama u razvoju…

Grad Umag i ove je godine, tako, za božićnice osigurao 400 tisuća kuna, a osim najvećeg iznosa božićnice u zemlji imaju i jedan od najvećih pragova za ostvarenje ovog prava – božićnice dobivaju svi umirovljenici s mirovinama do 4.000 kuna. Oni s najvišim mirovinama dobivaju po 1.000, a oni s najnižim po 4.000 kuna. Prag od 4.000 kuna osim Umaga imaju još jedino Biograd na Moru, Opatija i Daruvar, a ovogodišnji rekorder je Grad Otok u kojemu božićnice dobivaju svi umirovljenici s primanjima do 5.000 kuna. Grad Cres jedini je, pak, grad u zemlji u kojemu nema praga već božićnice, i to do 550 kuna, dobivaju svi umirovljenici.

Nakon Umaga, po maksimalnom iznosu božićnica ističu se Biograd na Moru i Split koji dijele do 1.000 kuna božićnica.

U Splitu će, tako, ove godine božićnice dobiti oko 5.500 korisnika, a uz umirovljenike tu su i korisnici osobne invalidnine Centra za socijalnu skrb koji od Grada primaju naknadu te korisnici zajamčene minimalne naknade koji imaju rješenje Centra. Ovisno o kategoriji, visina božićnice iznosi od 300 do 500 kuna, a po 1.000 kuna od Grada Splita za blagdane će dobiti njegovatelji.

Umirovljenici iz Velike Gorice i ove će godine dobiti od 400 do 800 kuna božićnice, a opatijski umirovljenici od 500 do 700.

Grad Opatija ove je godine, pak, povećao i prag za ostvarenje božićnica i same iznose. Maksimalni iznos povećan je sa prošlogodišnjih 500 na 700 kuna, a prag na čak 4.000 kuna. Zahvaljujući ovom povećanju, božićnice u Opatiji će dobiti čak 400 umirovljenika više nego lani. Osim umirovljenika, po 700 kuna božićnice dobit će i korisnici zajamčene minimalne naknade i djeca s teškoćama u razvoju koja će dobiti poklon bonove u vrijednosti 700 kuna.

Grad Cres ove godine će svojim umirovljenicima isplatiti božićnice u iznosu od 150 do 550 kuna, ovisno o primanjima. Cres je ove godine podignuo maksimalni iznos božićnice s lanjskih 400 na 550 kuna, a kao što smo već naveli, jedinstveni su po tome što nemaju prag za ostvarenje prava na božićnicu već ih dijele svim svojim umirovljenicima.

Maksimalni iznos od 500 kuna ove godine isplaćuju Slavonski Brod, Crikvenica, Samobor, Karlovac, Ozalj, Oroslavje, Otok i Vrlika.

Osim po iznosu božićnica, Grad Slavonski Brod ističe se i kao jedini grad u zemlji koji božićnice dijeli i svojim najmlađima. Sva novorođena djeca dobivaju, naime, poklon bonove u vrijednosti od čak 750 kuna. Što se tiče umirovljenika, ovisno o primanjima božićnice se kreću od 300 do 500 kuna, a dobivaju ih i korisnici nacionalne naknade u staračkim kućanstvima te radno nesposobni korisnici zajamčene minimalne naknade u staračkim kućanstvima. Osim toga, Grad socijalno najugroženijim obiteljima dodjeljuje po tisuću kuna te pakete s prehrambenim proizvodima.

Grad Crikvenica ove je, pak, godine povećao prag za ostvarenje prava na božićnicu i iznose, pa su za njih osigurali i dvostruko više sredstava. Nakon prošlogodišnjih 400 tisuća kuna, ove godine Grad Crikvenica za božićnice umirovljenicima osigurao 800 tisuća kuna, a dobit će ih svi s mirovinama do 3.000 kuna (prošle godine prag je bio 2.500 kuna). Iznosi su povećani sa 300 na čak 500 kuna.

Grad Samobor svojim umirovljenicima isplaćuje božićnice u iznosu od 200 do 500 kuna, a osim njih dobivaju ih i osobe s invaliditetom, nezaposleni branitelji, kao i nezaposleni građani.

Grad Karlovac ove je godine povećao iznose božićnica sa 350 na 500 kuna pa su za njih osigurali čak 100 tisuća kuna više nego lani, ukupno 250 tisuća kuna. Božićnice će dobiti oko 500 građana, uglavnom umirovljenika, ali i dugotrajno nezaposlenih osoba i višečlanih kućanstava s djecom.

Umirovljenici u Ozlju i Otoku ove će godine, ovisno o primanjima, dobiti od 300 do 500 kuna. Kao što smo naveli, prag za ostvarenje božićnice u Otoku je rekordnih 5.000 kuna, a u Ozlju 1.800 kuna.

Grad Labin ove je godine povećao iznose božićnica s maksimalnih 250 na 500 kuna. Ovisno o primanjima, umirovljenici s mirovinama do 2.700 kuna dobivaju tako od 250 do 500 kuna božićnice, a Labin je jedinstven jer božićnice osim umirovljenicima i socijalno ugroženim građanima dijeli i domaćicama starijim od 65 godina.

Grad Oroslavje dijeli božićnice u rasponu od 150 do 500 kuna, a Vrlika od 400 do 500 kuna, s tim da osim umirovljenicima, korisnicima prava na invalidninu i minimalnu naknadu, božićnice dijele i roditeljima djece s posebnim potrebama.

Tko je izdvojio najviše iz proračuna….

Gledajući, pak, po ukupnom iznosu sredstava osiguranom za božićnice, ove godine rekorderi su Varaždin sa 1,9 milijun kuna, te Osijek i Vinkovci koji su za svoje umirovljenike osigurali po 1,5 milijuna kuna. Iznad milijun kuna za njih su izdvojili još samo Zaprešić – 1,2 milijuna i Rijeka – 1,1 milijun kuna.

Grad Varaždin, tako, osim umirovljenicima s primanjima do 2.750 kuna koji dobivaju po 200 kuna, božićnice dijeli i djeci do 18 godina pa će ove godine po 150 kuna dobiti preko 6,800 djece.

Božićnice u Osijeku dobit će ove godine oko 10 tisuća umirovljenika, što je daleko najveći broj u zemlji. Uz njih, pomoć za blagdane dobit će i nositelji prava za naknadu troškova stanovanja ili prava na pomoć prehrane u pučkoj kuhinji te beskućnicima smještenim u Centru za prihvat beskućnika. Grad će osigurati i božićne darove za djecu iz socijalno potrebitih obitelji. Iznosi božićnica u Osijeku kreću se od 100 do 400 kuna, ovisno o primanjima.

Grad Vinkovci božićnice isplaćuje umirovljenicima s primanjima do 2.500 kuna, a iznosi se kreću od 200 do 400 kuna. Po prvi put ove će godine božićnice dobiti i korisnici osobne invalidnine, zbog čega su ukupna proračunska sredstva za božićnice povećana sa lanjskih milijun na 1,5 milijun kuna.

Grad Zaprešić ove je godine povećao iznos božićnica sa 150 na 200 kuna pa su zato u proračunu za njih osigurali 400 tisuća kuna više nego lani, ukupno 1,2 milijuna kuna. Pravo na božićnicu ostvaruju svi umirovljenici, zasad ih je u gradsku evidenciju prijavljeno 6.723, a osim umirovljenika pravo na božićnicu u Zaprešiću imaju i roditelji njegovatelji koji dobivaju po 500 kuna, te udomitelji koji dobivaju po 200 kuna po udomljenoj osobi.

Grad Rijeka ove je godine povećao iznos božićnice za umirovljenike i osobe starije od 65 godina bez osobnih prihoda na 400 kuna te proširio broj korisnika povećanjem cenzusa. Po prvi puta osigurane su i božićnice za dugotrajno nezaposlene osobe starije od 50 godina koje će dobiti po 300 kuna.

Također, novost je i da se božićnica za umirovljenike više ne dodjeljuje prema visini mirovine već prema visini prihoda kućanstva čime je proširen obuhvat umirovljenika koji ostvaruju pravo na ovu jednokratnu financijsku pomoć za božićno-novogodišnje blagdane. Procjenjuje se da će navedeno pravo na pomoć ostvariti oko 2.500 umirovljenika i starijih osoba te oko 300 dugotrajno nezaposlenih osoba. U proračunu je za božićnice osigurano 1,1 milijun kuna.

Velika Gorica za svoje je umirovljenike osigurala 900 tisuća kuna, a iznosi se kreću od 400 do 800 kuna.

Crikvenica, Đakovo i Samobor osigurali su po 800 tisuća kuna s time da svi korisnici u Crikvenici dobivaju po 500 kuna, u Samoboru od 200 do 500, a u Đakovu od 200 do 400 kuna.

Grad Solin ove je godine za božićnice osigurao 700 tisuća, a poklon bonove u vrijednosti od 200 i 300 kuna dobivaju umirovljenici s primanjima do 2.500 kuna. Uz umirovljenike, božićnice u Solinu dobivaju i nezaposleni, korisnici zajamčene naknade, osobne invalidnine i tuđe pomoći i njege i domaćice koje nikad nisu radile i nikada nisu ostvarile bilo koji dohodak.

Iznad pola milijuna kuna za božićnice osigurali su Vukovar (586 tisuća), Metković (560 tisuća), Makarska i Dugo Selo (523 tisuće) te Petrinja i Vrbovec po 500 tisuća.

Umirovljenici u Metkoviću dobit će božićnice u iznosu od 200 i 300 kuna, a u Makarskoj po 300 kuna. Ovo je, pak, prva godina da će makarski umirovljenici dobiti novac, do sad su dobivali poklon pakete.

Grad Dugo Selo ove je godine povećao iznos božićnica sa 200 na 300 kuna, a dobivaju ih umirovljenici s primanjima do 3.000 kuna.

Vukovarski umirovljenici s primanjima do 2.500 kuna dobivaju po 200 kuna, a po 250 kuna dobivaju korisnici prava na naknadu za troškove stanovanja. Korisnici Pučke kuhinje dobit će, pak, prehrambene pakete u vrijednosti 200 kuna.

Grad Vrbovec ove je godine povećao iznos božićnica. Umirovljenici s primanjima do 2.000 kuna dobit će, tako, 300 umjesto 200 kuna, a oni s mirovinama od 2.000 do 4.000 kuna 150 umjesto dosadašnjih 100 kuna. Pravo na božićnicu od 300 kuna imaju i stariji od 65 godina koji ne primaju mirovinu. U Proračunu je za božićnice osigurano 500 tisuća kuna, 160 tisuća više nego prošle godine.

Grad Sinj dijeli od 300 do 400 kuna božićnice, a dobivaju ih umirovljenici, roditelji njegovatelji i njegovatelji koji to pravo ostvaruju na temelju rješenja Centra za socijalnu skrb, korisnicima nacionalne naknade i osobama bez primanja uz uvjet da su stariji od 65 godina.

Po 300 i 400 kuna dobivaju i umirovljenici s primanjima do 2.500 iz Kutine, Grad Buzin dijeli po 400 kuna, a Popovača po 300 kuna.

Grad Jastrebarsko dijeli božićnice u iznosima od 100 do 400 kuna, a ove su godine prag za ostvarenje prava na božićnicu podigli sa 2.000 na 3.000 kuna pa će ih dobiti oko 400 građana više nego lani. Za božićnice su osigurali 200 tisuća kuna.

U Petrinji božićnice u iznosu od 100 do 300 kuna, ovisno o primanjima, dobivaju umirovljenici s mirovinama do 3.000 kuna.

Po ukupno izdvojenom iznosu za božićnice slijede Sveti Ivan Zelina (405 tisuća) i Umag (400 tisuća kuna).

U Svetom Ivanu Zelini božićnice iznose od 150 do 300 kuna, a u Umagu – kao što je već navedeno – od 1.000 do 4.000.

Grad Koprivnica ove je godine za božićnice osigurao 363 tisuće kuna. Pravo na božićnicu ostvaruju umirovljenici i osobe s invaliditetom korisnici osobne invalidnine s prebivalištem na području grada Koprivnice. Ove godine u Koprivnici su podigli cenzus za umirovljenike na 2.300 kuna, a iznos božićnice je 200 kuna.

Grad Čakovec za božićnice je osigurao 360 tisuća kuna, 159 tisuća više nego lani. Osim umirovljenika s primanjima do 2.501 kunu po 200 kuna će ove godine dobiti i djeca i osobe primatelji osobne invalidnine.

Grad Daruvar ove je godine povećao iznos božićnica – umirovljenici s najnižim mirovinama, do 1.000 kuna, dobit će po 300 kuna božićnice, oni s mirovinama od 1.000 do 2.000 kuna dobit će po 200 kuna, a po 100 kuna dobit će umirovljenici s primanjima od 2.001 do 4.000 kuna. Za božićnice je osigurano 350 tisuća kuna.

Po 300 tisuća kuna za božićnice su ove godine osigurali Biograd na Moru i Virovitica koja dijeli po 200 kuna umirovljenicima, dok socijalno ugroženi građani i samci dobivaju poklon pakete u vrijednosti od 200 kuna.

Grad Županja osigurao je 280 tisuća kuna i svojim umirovljenicima dijeli po 300 kuna božićnice. Beli Manastir osigurao je 272 tisuće kuna, a božićnice od 200 kuna dobivaju umirovljenici s primanjima do 3.000 kuna.

Grad Belišće za božićnice je osigurao 220 tisuća kuna, a po 300 kuna pomoći dijele svojim nezaposlenim građanima. Umirovljenicima, pak, pomažu za Uskrs podjelom uskrsnica.

Grad Ogulin ove je godine za božićnice osigurao 205 tisuća kuna, a osim umirovljenika, koji dobivaju od 250 do 400 kuna, božićnice dobivaju i djeca nezaposlenih građana.

Po 200 tisuća kuna za božićnice su ove godine osigurali Pleternica, Pula i Gospić. U Pleternici božićnice iznose od 100 do 400 kuna, u Puli 350 a Gospiću 300 kuna. Po 300 kuna svojim umirovljenicima dijeli i Grad Senj.

Cres i Slatina osigurali su po 150 tisuća kuna, s tim da božićnice u Slatini iznose 250, a u Cresu od 150 do 550 kuna.

Grad Donji Miholjac za božićnice je osigurao 130 tisuća kuna, umirovljenicima dijele od 200 do 400 kuna, što je povećanje u odnosu na prošlogodišnjih maksimalnih 150 kuna. Iste iznose dobivaju i umirovljenici u Trogiru, Grubišnom Polju i Pazinu koji je ove godine povećao i iznose i prag za ostvarenje božićnica. Grad Trogir ove je, pak, godine treći put u šest godina podignuo cenzus za ostvarenje prava na božićnicu pa on sada iznosi 3.000 kuna.

Grad Čazma ove je godine podigao iznose božićnica pa umirovljenici dobivaju po 200 kuna, a jednake iznose dijele i Orahovica, Komiža, Kutjevo, Đurđevac, Pregrada, Slatina i Varaždin.

Umirovljenici u Supetru dobivaju od 200 do 300, Kutina 300 do 400 kuna, Mursko Središće dijeli od 150 do 350 kuna, a Sveta Nedelja, Krk i Valpovo 250, s tim da u Svetoj Nedelji božićnice dobivaju i nezaposleni građani. Grad Novi Marof dijeli po 150 kuna, a Bjelovar po 100 kuna božićnice.

I na kraju, zaključuje popis Gradonačelnik.hr, Grad Zagreb i ove će godine, kao i svake godine do sada, isplatom božićnica olakšati kraj godine umirovljenicima s najnižim primanjima, a ove godine udvostručili su iznos. Svi umirovljenici s primanjima do 1.700 kuna dobit će, tako, po 200 umjesto dosadašnjih 100 kuna. Riječ je o 6.650 korisnika za čije je božićnice osigurano 1.330.000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 05:06