PRAVILNIK O AMBALAŽI

Europska komisija tuži Hrvatsku. Ministarstvo gospodarstva: Sve je riješeno, nema razloga za sud

Hoće li se mijenjati i iznos povratnih naknada za ambalažu, znat će se tek kada stigne Uredba o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović

 Damir Krajac/Cropix

Ministarstvo gospodarstvo i održivog razvoja konačno je donijelo dugo najavljivani Pravilnik o ambalaži.

Ono što je posebno zanimljivo jest datum donošenja Pravilnika. Europska komisija odlučila je u srijedu pokrenuti postupak protiv Hrvatske pred Sudom Europske unije zbog toga što u svoje zakonodavstvo nije u potpunosti prenijela sve relevantne odredbe direktive o ambalaži i ambalažnom otpadu.

No iz ministarstva tvrde kako su sada svi dugovi prema Europi riješeni.

-Donošenjem navedenog Pravilnika ne postoje više razlozi za postupak pred Sudom Europske unije. Pravilnik o ambalaži i otpadnoj ambalaži, plastičnim proizvodima za jednokratnu uporabu i ribolovnom alatu koji sadržava plastiku je 15. studenog 2023. objavljen u Narodnim novinama - poručuju iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja.

U Pravilniku tako stoji kako se proizvodi pakirani u ambalažu načinjene od polietilen-tereftalata kao glavne sastavnice boce (PET boce), smiju staviti na tržište samo ako sadržavaju najmanje 25 posto reciklirane plastike. Takvo pravilo stupa na snagu 2025. Pet godina kasnije takvi proizvodi morat će sadržavati 30 posto takve plastike.

Hoće li se mijenjati iznos povratnih naknada za ‘amabalažu, znat će se tek kada stigne Uredba o naknadi gospodarenja otpadom i povratnoj naknadi.

Naime, Hrvatska ima najmanje povratne naknade od samo 0,07 eura po boci. Usporedbe radi, u Finskoj, ovisno o veličini ambalaže i materijalu, iznos varira između 0,10 i 0,40 eura dok u Njemačkoj i Nizozemskoj iznosi 0,25 eura.

Ekološke udruge vjeruju kako se visoka stopa prikupljanja i maksimalna količina materijala za recikliranje u lokalnoj industriji, može doseći jedino ako minimalna vrijednost povratne naknade u Hrvatskoj iznosi 0,10 eura.

Kada je riječ o višeslojnoj (kompozitnoj) ambalaži s pretežno papir-kartonskom komponentom, ambalaži od plastike koja nije načinjena od polietilen-tereftalata (PET) kao glavne sastavnice i one volumena manje od 0,2 litre, povratna naknada neće se neće moći zatražiti prije 1. siječnja 2027.

U Pravilniku stoji i kako je proizvođač plastičnog proizvoda obvezan do 1. ožujka tekuće godine za prethodnu kalendarsku godinu dostaviti podatke o broju i masi jednokratnih plastičnih proizvoda, djelu reciklirane plastike u jednokratnim plastičnim proizvodima, kao i o udjelu plastike u jednokratnim plastičnim proizvodima

Komisija je Hrvatskoj još u listopadu 2020. poslala službenu opomenu, a u lipnju 2021. obrazloženo mišljenje. Zakon o gospodarenju otpadom stupio je na snagu 31. srpnja 2021. godine, a zakonodavne mjere za provedbu ovoga Zakona nisu donesene niti su priopćene Komisiji.

- Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja ovim pravilnikom u potpunosti je u nacionalno zakonodavstvo prenijelo odredbe Direktive (EU) 2018/852 Europskog parlamenta i Vijeća od 30. svibnja 2018. o izmjeni Direktive 94/62/EZ o ambalaži i ambalažnom otpad - zaključuju u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. veljača 2024 04:00